De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 6 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
The Searchers Beeld
The SearchersBeeld

Kunststof
NPO Radio 1, 19.00 uur

Journalist Iris Koppe vertelt over Nooit meer buitenspel, haar biografie van voetballer Daphne Koster. Sinds Koster in 2009 met het Nederlands vrouwenelftal de halve finale van het EK bereikte, is ze een rolmodel voor voetballende meisjes.

3 op reis midweek
NPO 3, 20.00 uur

Presentator Maurice Lede is nog altijd in San Francisco, om te kijken of de geest van de 'Summer of Love' nog in leven is. Hij zoekt naar sporen van het hippietijdperk in de wijk Chinatown en bezoekt de gelukskoekjesfabriek.

Kunstraadsels
NPO 2, 20.25 uur

In een document uit 1668 worden twee portretten genoemd die zouden zijn geschilderd door Frans Hals. Niemand weet echter waar de portretten zijn gebleven. In deze slotaflevering gaat kunstkenner Frans Grijzenhout op onderzoek uit.

Frans Grijzenhout, hoogleraar Kunstgeschiedenis (UvA), gaat op zoek naar twee portretten door Frans Hals. Beeld anp
Frans Grijzenhout, hoogleraar Kunstgeschiedenis (UvA), gaat op zoek naar twee portretten door Frans Hals.Beeld anp

Ik vertrek
NPO 1, 20.35 uur

In de herhaling: de aflevering rond Rosalien en Ieke, die eetevenementen willen gaan organiseren in hun vervallen hotel in het Duitse dorpje Eckardtsleben. Mooie plannen, maar eerst zullen ze iets moeten doen aan het hopeloos verouderde pand.

Hollandse zaken
NPO 2, 21.10 uur

Je kunt vals beschuldigd worden van incest, fraude of diefstal. Cees Grimbergen leidt een debat waarin onder meer het verhaal van Esther van Boekel aan bod komt. Haar zoon werd beschuldigd van verkrachting, maar in hoger beroep vrijgesproken.

De jacht op mijn vader
NPO 2, 22.55 uur

Herhaling van de documentaire waarin schrijver Karin Amatmoekrim de band met haar vader, Eric Lie, probeert aan te halen. Lie is als taekwondogrootmeester een legende in Suriname, maar hij ontmoette Karin pas voor het eerst toen zij 22 was.

The Searchers (John Ford, 1956)
Canvas, 22.35-00.25 uur

Mooi was die tijd, waarin deskundige cinefielen op televisie de film van de avond inleidden. Op de BBC had je Alex Cox en Mark Cousins, op de BRT Filmfan Nic Balthazar. Iets van die gouden dagen herleeft nu met de Canvas Filmzomer.

Verschillende bekende Belgen presenteren niet alleen op locatie in Vlaanderen hun favoriete filmklassieker, ze doen dat ook op tv, en dat op elke woensdag, donderdag en vrijdag in juli en augustus. Woensdag legde tv- en theaterregisseur Jan Eelen uit waarom hij One Flew Over the Cuckoo's Nest zo geweldig vindt; donderdag is het de beurt aan acteur Johan Heldenbergh (The Broken Circle Breakdown, The Zookeeper's Wife) en John Fords westernmeesterwerk The Searchers. 'Op mijn 9de zag ik The Searchers voor het eerst en ik was daar diep van onder de indruk. Ik voelde toen al dat het over zo veel meer ging dan cowboys en indiaantjes', aldus Heldenbergh op de website van Canvas. Inderdaad bepaald geen simpele kost, deze film.

John Wayne. Beeld anp
John Wayne.Beeld anp

John Wayne, in misschien wel zijn beste rol, speelt oorlogsveteraan Ethan Edwards, kersvers terug uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Vlak nadat hij op de ranch van zijn broer en diens familie is gearriveerd, houden Comanches verschrikkelijk huis: vrijwel alle gezinsleden worden vermoord, de dochters ontvoerd. Met een stel mannen zet Edwards de zoektocht naar de meisjes in.

Wat dit op ware gebeurtenissen gebaseerde verhaal zo complex maakt, is de grenzeloze haat die Edwards jegens Indianen koestert. In een van de kenmerkendste scènes schiet hij een dode Comanche door de ogen, zodat deze volgens zijn eigen geloof het hiernamaals niet kan vinden. Edwards' racisme gaat dus zo ver, dat hij de geloofsopvattingen van zijn vijanden heeft verinnerlijkt om hen als het ware van binnenuit te kunnen verdelgen.

Dat maakt hem tot de naargeestige, misschien wel gestoorde held van een film die ondanks zijn weidse, open landschappen en soort-van-happy-end bepaald tragisch en beklemmend werkt. Genoeg stof voor een mooie inleiding, in elk geval, en ook zeker voor een stevig gesprek na afloop.

The Breakfast Club (John Hughes, 1985)
Net 5, 20.30-22.35 uur

Klassieker die destijds een nieuwe norm stelde voor de tienerfilm. Een norm die maar kort standhield, want inmiddels zijn tienerfilms uit Hollywood synoniem voor onderbroekenlol. The Breakfast Club liet zien dat het niet zo moeilijk is dit genre op een hoger plan te brengen.

In het simpele decor van een school in Chicago moeten vijf leerlingen - onder wie een fantastische Molly Ringwald - op een zaterdag nablijven. Ze kennen elkaar niet en lijken aanvankelijk ook niet van plan elkaar te leren kennen. Ze hebben straf en moeten een opstel schrijven over 'wie ze denken dat ze zijn'. Binnen het tijdsbestek van een dag maken ze vervolgens een beslissende ontwikkeling door die ook 28 jaar later nog herkenbaar is voor pubers én volwassenen.

Vanavond gevolgd door nog een fijne film van Hughes, Sixteen Candles (1984); en morgen vertoont SBS 9 het eveneens zeer amusante Weird Science (1985). Alsof het zo afgesproken is.

Alleen maar nette mensen (Lodewijk Crijns, 2012)
NPO 3, 20.30-22.00 uur

Niet louter positief onthaalde, maar wat ons betreft prima verfilming van Robert Vuijsjes succesroman, over een Amsterdam-Zuid-mannetje (Géza Weisz) dat zich (seksueel) meer verbonden voelt met de zuidoostelijke regionen van de stad. Regisseur Crijns maakte er een kolderieke komedie van, zelfverzekerd drijvend op het grote talent van Weisz' tegenspeler Imanuelle Grives.

Meer over