De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 5 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Gaite Jansen in Lover of Loser. Beeld
Gaite Jansen in Lover of Loser.Beeld

De kennis van nu, NPO 2, 19.15 uur

Hoe zullen beroemde schilderijen er in de toekomst uitzien? Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwegen spreken kunstexperts en wetenschappers die samenwerken om de verouderingsprocessen van kunstwerken te kunnen begrijpen.

MolTalk: The kick-off, NPO 3, 20.30 uur

Aanstaande zaterdag begint seizoen 17 van de onverwoestbare spelshow Wie is de Mol?. Om in de stemming te komen presenteren Margriet van der Linden en Chris Zegers alvast MolTalk, met nieuws, voorspellingen en portretten van de deelnemers.

100 jaar Toon Hermans, NPO 2, 21.10 uur

Cabaretier Richard Groenendijk is in New York, waar Toon Hermans ooit drie maanden in een hotelkamer zat om zijn show naar het Engels te vertalen. Van een doorbraak in de VS kwam het niet, al trad Hermans wel op in Toronto, Canada.

Buch buiten de bajes, RTL 4, 21.30 uur

Wat gebeurt er met criminelen die de bajes net hebben verlaten? In deze serie duikt Nicole Buch, zelf slachtoffer van een gewapende overval, in de wereld van de Top600 van Amsterdam, een lijst met veelplegers.

Nicole Buch. Beeld ANP
Nicole Buch.Beeld ANP

Death in paradise, BBC 1, 22.00 uur

Nieuw seizoen van de Brits-Franse politieserie die zich afspeelt op het eiland Saint-Marie. Een wetenschapper wordt dood aangetroffen aan de rand van een vulkaan. Het lijkt een hartaanval, maar rechercheur Humphrey vermoedt kwade opzet.

O.J.: Made in America, NPO 2, 22.40 uur

In het slotdeel van de documentaire zien we wat er gebeurt als de jury op 3 oktober 1995 oordeelt dat O.J. niet schuldig is aan de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend. Voor velen was dit het bewijs dat in Amerika met geld en roem alles te koop is.

Lees hier een interview metregisseur Ezra Edelman.

Lover of Loser, NPO 3, 15.30-17.10 uur

Carry Slee (67) is een van de meest verfilmde hedendaagse Nederlandse auteurs. Sinds 2006 wordt vrijwel ieder jaar een van haar romans naar het witte doek vertaald; zelfs voor 2020 staat er al een gepland, Hot or not, your choice. Dave Schrams Lover of Loser was de vierde op een rij, en na drie eerdere Slee-films hoefde het geen verrassing meer te zijn dat het leven van de jeugdige hoofdpersonages binnen afzienbare tijd op zijn kop staat. De 15-jarige Eva (Gaite Jansen in haar bioscoopdebuut) is doodsbang dat haar stiefvader (Thomas Acda) zijn handen niet thuishoudt, en zoekt soelaas bij een loverboy (Ruud Feltkamp). Zal de jongen van de copyshop (Martijn Lakemeier) haar redden? De dramatische wendingen buitelen over elkaar, maar door de frisse hoofdrolspelers en Schrams degelijke regie stoort dat niet. En leuk, dat peloton vrachtwagenchauffeurs als onwaarschijnlijke beschermengelen van een pubermeisje in nood.

Ruud Feltkamp. Beeld ANP
Ruud Feltkamp.Beeld ANP

De brief voor de koning, NPO 3, 09.00-10.40 uur

De verfilming van het populaire jeugdboek van Tonke Dragt uit 1963 liet lang op zich wachten: voor de verbeelding van het historische verhaal moest 7,5 miljoen euro bij elkaar worden geschraapt. Oorspronkelijk zou Pieter Kuijpers de film regisseren, maar het verhaal dat hij wilde maken bevatte nogal wat elementen die zouden zijn afgekeken van The Lord of the Rings. Over de aankomende ridder Tiuri (Yannick van de Velde), die een verzegelde brief moet bezorgen bij de koning van een nabijgelegen land en tijdens zijn reis spannende maar kindvriendelijke avonturen beleeft, maakte Pieter Verhoeff (Nynke) uiteindelijk een geslaagde kruising tussen jongensboek, kostuumfilm, coming-of-agedrama en roadmovie.

The Next Three Days, SBS 9, 20.30-23.15 uur

Het echtpaar Lara en John Brennan (Elizabeth Banks en Russell Crowe) wordt op een ochtend overdonderd door de politie, die Lara arresteert op verdenking van moord. John probeert alles om zijn vrouw vrij te krijgen; niet met hulp van een advocaat, maar op basis van de adviezen van een beroemde crimineel (mooi eenmalig optreden van Liam Neeson). De film is bijna een uur onderweg wanneer Lara haar echtgenoot toebijt: 'Maar je hebt me niet eens gevraagd of ik het heb gedaan!' Daarmee legt ze de essentie bloot van Paul Haggis' The Next Three Days. Net als in zijn inmiddels klassieke Crash (2004), waarin de levens van een aantal inwoners van Los Angeles door toeval elkaars pad kruisen in een kundig geconstrueerd mozaïek, maakt hij ook nu vaardige cinema. Maar het blijkt bovenal een oefening in niet per se geloofwaardige scenariokunst.

Gooische vrouwen, RTL 5, 20.30-22.40 uur

In het eerste bioscoopvervolg op de succesvolle tv-serie meanderen de vier Gooise vriendinnen met hun bekende problemen (overspelige echtgenoot, eigen seksverslaving, zoektocht naar levensdoel) door de film, zonder dat een van die zaken de film dwingend voortstuwt van begin naar eind. Weliswaar verzucht een van de vier in het begin: 'Hoe gaan we dat doen: ouder worden met een beetje stijl?', maar dat komt in het overigens soepele verdere verloop toch te weinig expliciet terug om als rode draad te fungeren. Die rol lijkt eerder weggelegd voor de gedeelde obsessie met seks en uiterlijk. De schaamteloze fixatie van personages én makers op decolletés is nog wat het meest opvalt aan Gooische Vrouwen, dat in 2014 een nóg succesvollere bioscoop-opvolger kreeg.

Meer over