De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 31 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Sharlto Copley (tweede van links) in District 9. Beeld
Sharlto Copley (tweede van links) in District 9.Beeld

Voetbal: Frankrijk-Nederland
NPO 3, 20.00 uur

Een belangrijke wedstrijd in de kwalificatie voor het WK 2018 in Rusland. Het Nederlands elftal moet winnen van Frankrijk, anders wordt de achterstand in Groep A te groot. Om 20.45 uur wordt afgetrapt in het Stade de France in Parijs.

Diana: The People's Princess
SBS 6, 20.30 uur

Precies twintig jaar nadat hun moeder overleed bij een auto-ongeluk in Parijs blikken de Britse prinsen William en Harry in deze documentaire terug op die zwarte periode. Ook oud-premier Tony Blair en Diana's broer Earl komen aan het woord.

Linda's Zomerweek
RTL 4, 21.30 uur

Linda de Mol spreekt met Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst en actrice en zangeres Elise Schaap. Van Bronckhorst blikt terug op het landskampioenschap, Schaap speelde in de tv-serie Familie Kruys en de musical Into the Woods.

The Wrecking Crew
NPO 2, 22.45 uur

Muziekfilm uit 2014 over The Wrecking Crew, een destijds onbekende groep sessiemuzikanten die verantwoordelijk is voor nummer-1-hits van onder meer The Beach Boys en Frank Sinatra. Zij ontwikkelden de beroemde West Coast Sound.

Giovanni van Bronckhorst Beeld anp
Giovanni van BronckhorstBeeld anp

Joe Cocker - Mad Dog with Soul
Canvas, 23.00 uur

Voor deze documentaire uit 2017 over rockzanger Joe Cocker (1944-2014) sprak maker John Edginton met diens vrouw, oude vrienden, bandleden, (gewezen) managers en bewonderaars over Cockers talent en innerlijke demonen.

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur

Acteur Aart Staartjes (79) is een uur lang te gast bij interviewer Pieter van der Wielen. Zij blikken terug op een rijke carrière met rollen in De Stratemakeropzeeshow, De Film van Ome Willem, Het Klokhuis en natuurlijk als Meneer Aart in Sesamstraat.

District 9 (Neill Blomkamp, 2009)
RTL 7, 23.05-01.20 uur.

De Zuid-Afrikaanse regisseur Neill Blomkamp heeft zijn sciencefiction graag rauw én realistisch. In een interview met de Volkskrant van enkele jaren geleden bekende hij dat hij zich voor zijn films onder meer laat inspireren door sciencefictionfilms uit de jaren zestig, zeventig en tachtig, van 2001: A Space Odyssey en Alien tot Blade Runner en Robocop. Veel spectaculair gedraaide actie in combinatie met een onheilspellend toekomstbeeld, daar houdt Blomkamp van.

Dat is ook te merken aan zijn geweldige debuutfilm District 9, die hij kon maken dankzij financiële steun (van zo'n 30miljoen dollar) van The Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson. District 9 speelt zich af aan de rand van Johannesburg, waar viezig ogende aliens sinds 1982 in gedwongen afzondering van de mensen leven. Het District 9 uit de titel is een opvangkamp van de ergste soort; de 'garnalen' slijten er hun leven in criminaliteit, ellende en uitzichtloosheid en ze zijn vaak ook nog eens verslaafd aan kattenvoer.

Soort-van-held van de film is ambtenaar Wikus Van De Merwe (Sharlto Copley), die de gedwongen herplaatsing van de aliens moet regelen. Tijdens de missie komt hij in aanraking met een smerig zwart goedje; voor hij het weet begint hij zelf in een 'garnaal' te veranderen. In zijn als documentaire opgezette film houdt Blomkamp de zaken in balans: District 9, dat volgestouwd zit met geweldige special effects, is grappig en schrijnend tegelijk. Met Elysium (2013) en Chappie (2015) zou Blomkamp zijn oeuvre van maatschappelijk geëngageerde sf-films verder uitbouwen. Deze zomer verscheen onder de vlag van zijn zelf opgerichte Oats Studios een handvol creatief vormgegeven korte genrefilms, die mogelijk tot speelfilms worden uitgewerkt voorlopig gratis te bekijken op YouTube.

The Fifth Element (Luc Besson, 1997)
RTL 7, 20.30-23.05 uur.

The Fifth Element was de poging van de Franse filmindustrie om Hollywood met haar eigen wapens te bestrijden. In Luc Bessons 70 miljoen euro kostende sciencefictionproductie werd de Amerikaanse ster Bruce Willis gecast in de hoofdrol en waren ook alle plotelementen rechtstreeks van de concurrentie afkomstig. In de uitbundig vormgegeven toekomstwereld (denk aan een kleurrijke variant van Blade Runner) domineren achtervolgingen, vuurgevechten en andere spectaculaire acties. Maar af en toe toont Besson zijn eigen fantasierijke en haast overdreven stijl, bijvoorbeeld in de prachtige scène waarin een buitenaardse, blauwgekleurde operazangeres een aria van Donizetti laat horen (Il Dolce Suono uit Lucia di Lammermoor). De artistieke evenknie van deze film maakte Besson met zijn deze zomer verschenen stripverfilming Valerian and the City of a Thousand Planets: creatief gefinancierd, bijna drie keer zo duur, minstens even ambitieus, hoogstvermakelijk en, helaas, waarschijnlijk stevig geflopt.

Eastern Boys (Robin Campillo, 2013)
Arte, 01.05-03.05 uur.

Gaat Eastern Boys over het groepsproces binnen een bende jonge Oost-Europeanen? Is het een variant op Funny Games, waarin een rijke Fransman in zijn eigen appartement wordt gestraft voor zijn westerse arrogantie? Een liefdesdrama? Een metafoor voor de wijze waarop Europa zich verhoudt tot zijn grensgebieden? In elk geval vertelt Robin Campillo, die naam maakte als vaste scenarist en editor van de veelbekroonde films van Laurent Cantet (Entre les murs), een verhaal dat zich nooit volledig laat vangen. Een film die, evenals zijn belangrijkste personages, erin slaagt tegelijkertijd te dreigen en te verleiden. De hoofdstukstructuur vormt uiteindelijk een logisch geheel. Het is alsof de regisseur een probleem van diverse kanten bekijkt en steeds iets dichter bij de oplossing komt.

Meer over