De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 30 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Oliver Stone (links) en Fidel Castro in Commandante. Beeld
Oliver Stone (links) en Fidel Castro in Commandante.Beeld

Top 2000 quiz

NPO 3, 20.25 uur
De Top 2000 trapt af met de jaarlijkse quiz, waarmee Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis drie teams van BN'ers testen op hun muziekkennis. Met o.a. zangeres Berget Lewis, schrijver Saskia Noort en acteur Jeroen Spitzenberger.

Danny demonstreert

NPO 3, 21.20 uur
Start van een vierluik waarin Danny Ghosen radicale protestbewegingen volgt. In aflevering één volgt hij Jayda Fransen, voorvrouw van Britain First, de extreemrechtse organisatie die de islam als grote bedreiging voor Engeland ziet.

Gordon gaat trouwen

RTL 4, 21.30 uur
In de RTL-kijkcijferhit (vorige week 1,3 miljoen kijkers) gaan de vier overgebleven potentiële huwelijkskandidaten langs bij Gordon in het Gooi. Rogier, Manuel, Gerben en Roy krijgen een rondleiding door Gordons villa en bezoeken zijn koffiebar.

Wetenschap havermoutpap

NPO 3, 22.15 uur
Wetenschappelijke serie waarin Pieter Hulst zich over menselijk gedrag buigt. De openingsaflevering gaat over de liefde: welke tactieken werken het beste in de jacht op liefde? En hoe is liefdesverdriet het best te bestrijden?

Over mijn lijk

NPO 1, 22.25 uur
In het zevende seizoen van de geprezen serie volgt Valerio Zeno zes jonge mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Onder hen de 27-jarige Jermaine, die naar Houston in de VS afreist om een speciale chemotherapie te ondergaan.

Classic albums

Canvas, 23.05 uur
Een terugblik op de creativiteit die leidde tot Damn the Torpedoes, het derde album van Tom Petty and the Heartbreakers, uit 1979. Het album is een mix van Amerikaanse rock-'n-roll en Britse folkrock, en maakte van Tom Petty een rockster.

Comandante (Oliver Stone, 2003)

NPO 2, 00.10-01.50 uur
Mooie opdracht, die regisseur Oliver Stone in 2003 van tv-zender HBO kreeg: trek dertig uur op met de Cubaanse leider Fidel Castro en maak van die gesprekken een film.

Aan het begin van Comandante, wanneer Stone en zijn crew zich in Castro's kantoor klaarmaken voor de eerste opnamen, worden de regels uitgelegd: de camera's mogen draaien zolang Stone én Castro het goed vinden. Heeft Castro te veel moeite met een vraag of opname, dan wordt alles overgedaan. Volgens de begintitels heeft Castro geen enkele keer bezwaar aangetekend, wat natuurlijk leuk klinkt, maar ook iets zegt over het kritische gehalte van Stones interview.

Niet dat Stone lastige onderwerpen schuwt, maar of het nu om Cubaanse dissidenten gaat, vermeende martelpraktijken door het leger of de acceptatie van homoseksualiteit, elke vraag wordt door Castro even optimistisch beantwoord en Stone vraagt zelden door. Dat Castro tijdens de Cubacrisis de Russische president Chroesjtsjov zou hebben willen aanzetten tot een nucleaire oorlog is volgens el comandante een misverstand; waarschijnlijk lag het aan de gebrekkige tolk die destijds zijn bedoelingen naar het Russisch moest vertalen.

Het zal allemaal wel, denk je dan, maar ook op die momenten blijft Comandante fascinerend materiaal, alleen al omdat het iets onwerkelijks heeft een dergelijk icoon uit de moderne westerse geschiedenis van zo dichtbij mee te maken. Castro demonstreert hoe hij elke dag rondjes om zijn bureau loopt om fit te blijven en ouwehoert met Stone in zijn privébioscoop over Titanic. Dit alles doorspekt met mooie archiefbeelden en haastige kiekjes van Havana.

HBO vond de documentaire in 2003 overigens zo eenzijdig dat de omroep besloot hem niet uit te zenden. Sterker nog: Stone werd teruggestuurd met de opdracht wat scherper door te vragen, vooral over de 75 dissidenten die net daarvoor tot lange gevangenisstraffen waren veroordeeld. Dat werd de documentaire Looking for Fidel.

101 Dalmatians (Stephen Herek, 1996)

Net 5, 20.30-22.40 uur
Geslaagde aflevering van een lange (en nog altijd lopende) serie films waarin Disney zijn tekenfilmpersonages tot leven wekt. De kwaadaardige Cruella de Vil (Glenn Close) heeft het op de beesten van Roger Dearly (Jeff Daniels) voorzien, omdat ze een bontmantel van dalmatiërvacht wil maken.

In tegenstelling tot de tekenfilm uit 1961 praten de honden niet en dat is misschien wel de grootste verdienste van de nog altijd amusante film. Met na afloop 102 Dalmatians, het vervolg uit 2000, wederom met Close als Cruella de Vil en, nieuw, Gérard Depardieu als de flamboyante Franse modekoning Jean-Pierre le Pelt.

Hell or High Water (David Mackenzie, 2016)

Film1 Action, 22.20-00.00 uur
De dit jaar voor vier Oscars genomineerde misdaadfilm Hell or High Water doet een geslaagde poging de ziel van het moderne Texas te vatten, om vervolgens misschien zelfs iets te zeggen over het hele land.

Over tradities en zelfbeschikking gaat dit verhaal van twee bankovervallers met een moraal, die geld willen terugveroveren op het bankfiliaal dat na enkele schimmige constructies beslag dreigt te leggen op hun familieranch. Over de angst Amerikaanse waarden te verliezen gaat het ook: de kleine dorpjes stromen leeg, veel mensen zitten financieel in de problemen.

Ook de terzijdes mogen er zijn, zoals de cowboy die verzucht geen opvolger te kunnen vinden, of de hoofdschuddende stamgasten in een dorpsrestaurant die bankovervallers niet meer beschouwen als iets van deze tijd.

Meer over