De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 30 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Kevin Toma
Brendan Fletcher in Rampage. Beeld
Brendan Fletcher in Rampage.Beeld

Wedding Day

NPO 2, 20.15 uur

Journaliste Lieve Blancquaert brengt trouwen over de hele wereld in beeld. In Las Vegas zijn bruiloften een groot deel van de economie. Met 250 koppels per dag is de omzet 2 miljard dollar per jaar. Hoe serieus is zo'n huwelijk te nemen?

EK: Polen - Portugal

NPO 1, 20.50 uur

De elftallen van Polen en Portugal strijden in het Stade Vélodrome in Marseille om een plek in de halve finale. Voor aanvang van het EK werd Portugal als kanshebber gezien, maar het team van Ronaldo heeft nog niet weten te overtuigen.

Cristiano Ronaldo van Portugal en Robert Lewandowski van Polen. Beeld afp
Cristiano Ronaldo van Portugal en Robert Lewandowski van Polen.Beeld afp

Louis Theroux: LA Stories

NPO 3, 21.05 uur

In deze reportage over bodybuilders probeert Louis Theroux zich om te turnen tot spierbundel. Ook bezoekt de documentairemaker een boerderij vol breedgeschouderde vrouwen en spreekt hij bodybuilder Guy Grundy.

Inspector George Gently

NPO 2, 21.10 uur

Soldaat Scott Tanner heeft een man vermoord in een homosauna, maar kan zich er niets van herinneren. Dan wordt Tanners psychiater vermoord en laat hij zijn gehele erfenis achter aan Tanner en vijf andere militairen. Een mysterieuze zaak.

Jojanneke in de prostitutie

NPO 3, 22.00 uur

Journalist Jojanneke van den Berge duikt in de wereld van prostitutie. Diana is haar 15-jarige dochter kwijt en vreest dat ze opnieuw door loverboys in de prostitutie is beland. Wendy en haar familie werden jarenlang door een pooier bedreigd.

Jojanneke van den Berge. Beeld anp
Jojanneke van den Berge.Beeld anp

A'dam - E.V.A

NPO 3, 22.50 uur

Dramaserie A'dam-E.V.A wordt herhaald en dat is goed nieuws! Adam en Eva zijn met zoon Valentijn verhuisd naar een woonboot in de Amstel

Rampage (Uwe Boll, 2009)

RTL 7, 23.05-00.45 uur

Dankzij misbaksels als House of the Dead (2003), Bloodrayne (2005) en In the Name of the King (2007) heeft Duitser Uwe Boll (51) een naam gekregen als de belabberdste regisseur ter wereld. Een reputatie die hem niet zint en letterlijk strijdlustig maakt: in 2006 dook hij de boksring in met vijf filmcritici, die hij met groot gemak tegen de grond sloeg. Als er iemand is die gelooft in Bolls talent, is het wel Boll zelf. 'Ik ben geen verdomde idioot zoals Michael Bay of anderen die in dit wereldje rondrennen, of Eli Roth, die steeds weer dezelfde shitfilms maakt', zei hij in 2008 tegen wired.com. 'Als je echt goed naar mijn films kijkt, zul je mijn ware genie zien.'

Vanavond is er die zeldzame kans, met de vertoning van Bolls Rampage. Een propvol, ontzettend gewelddadig, nihilistisch en lomp in elkaar gezet massamoordspektakel is het, maar slecht zouden wij het niet willen noemen. Wat minder epilepsie opwekkend camerawerk en een strakkere montage waren soms prettig geweest, maar de film heeft veel vaart en is opvallend degelijk geacteerd. Te midden van mislukte episodes zijn er enkele fijne scènes: die waar de wellustig om zich heen schietende Bill kalmpjes een gigantische bingohal binnenwandelt, bijvoorbeeld. Zelfs hij blijkt niet in staat de aldaar hangende sfeer van lethargie te doorbreken. 'Jullie hebben mij niet nodig', zegt hij, en hij taait weer af.

Bill, 23, niet studerend, werkloos en single, woont nog altijd bij zijn ouders in het stadje Tenderville. En hij verdraagt het niet meer: het is tijd om 'proactief' te reageren op de instortende wereldeconomie, de klimaatcrisis, de zelfgenoegzaamheid van het Westen, de constante stroom van nare nieuwsberichten op radio en tv én de slecht schuimende latte macchiato van het koffietentje om de hoek. Dus schaft Bill (Brendan Fletcher) een arsenaal wapens, explosieven en een harnas aan en geeft hij de beschaving precies wat ze verdient. Rampage is bepaald geen subtiel mengsel van maatschappijkritiek, actie en amateurpsychologie, maar hakt er niettemin stevig in. 'Ik kan de woorden die ik ga typen niet geloven', schreef de recensent van Film.com destijds. 'Uwe Bolls nieuwste film (...) is goed. Erg goed.'

Absolute Power (Clint Eastwood, 1997)

SBS 9, 20.30-23.00 uur

Liefst drie acteerkanonnen spelen mee in Absolute Power. Regisseur Eastwood speelt in de onderhoudende politieke thriller gentleman-inbreker Luther Whitney. Hij is er toevallig getuige van hoe de Amerikaanse president (Gene Hackman) in de slaapkamer van een oude vriend diens jonge vrouw ruw aanpakt. Het resulteert in haar dood. Laat het maar aan kabinetschef Judy Davis over de zaak in de doofpot te stoppen. Whitney, die aanvankelijk allerminst de behoefte voelt de president erbij te lappen, verandert van houding als hij erachter komt wat de president werkelijk voor een man is. Ed Harris, kanon 3, is de politieman die de zaak moet onderzoeken.

Freedom Writers (Richard LaGravanese, 2007)

RTL 8, 20.30-23.00 uur

Lerares Hilary Swank laat haar leerlingen na de ernstige rassenrellen in Los Angeles in 1992 een dagboek bijhouden. Ze mogen alles schrijven wat in hen opkomt. Haar lessen Engels krijgen er een andere inhoud door, met als resultaat dat de raciaal verdeelde klas een hechte groep wordt en het verzamelde dagboek een groot succes. De op ware gebeurtenissen gebaseerde film zoekt meermaals de grenzen op van betamelijke sentimentaliteit, maar blijft net aan de goede kant.

Meer over