De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 26 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Olivier Gourmet in Jamais de la vie. Beeld
Olivier Gourmet in Jamais de la vie.Beeld

Ersin in wonderland

NPO 3, 20.55 uur

Ersin Kiris verdiept zich in de toeristenindustrie van Medellín, de Colombiaanse stad die onlosmakelijk is verbonden met drugsbaron Pablo Escobar. De stad wil af van deze associatie, maar veel toeristen komen juist voor een Pablo Escobar-tour.

Haagse lobby

NPO 2, 21.10 uur

Rick Nieman reconstrueert de lobby van vijftien jaar die vooraf ging aan de komst van de Chinese reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya naar Nederland afgelopen april. Aan het woord komen oud-premier Wim Kok en oud-minister Ben Bot.

Beëdiging Kabinet Rutte III

NPO 1, 11.00 uur

In de ochtend een rechtstreeks verslag van de beëdiging van het kabinet-Rutte III in Den Haag. Om 20.35 uur volgt een uitgebreide voorstelronde van de nieuwe kabinetsleden, met interviews met premier Mark Rutte en de vicepremiers.

Gordon gaat trouwen... maar met wie?

RTL 4, 21.30 uur

Nieuwe realityshow waarin zanger en presentator Gordon (49) aan de man wordt geholpen. De serie eindigt hoe dan ook met een bruiloft in Zuid-Afrika. In de eerste aflevering begint Gordon met daten.

Wie slaat Gordon aan de haak? Beeld anp
Wie slaat Gordon aan de haak?Beeld anp

De Verenigde Staten van Eva

NPO 1, 22.05 uur

Eva Jinek loopt mee met melkveehouder John Rosenow, die tien Mexicanen in dienst heeft en hen behandelt als familie. De latino's in de VS zijn onmisbaar in de veeteelt, omdat autochtone Amerikanen dat werk niet meer willen doen.

George Michael: Freedom

Canvas, 22.55 uur

Bijzondere documentaire die de vorig jaar overleden popzanger George Michael zelf initieerde, kort voor zijn dood. Michaels leven wordt geduid door de hoofdpersoon zelf en bevriende collega's als Stevie Wonder, Elton John en Ricky Gervais.

Jamais de la vie (Pierre Jolivet, 2015)

TV 5, 21.00-22.35 uur

De altijd betrouwbare Waalse acteur Olivier Gourmet, vaste kracht in de films van de gebroeders Dardenne, zie je te weinig in een hoofdrol. Alleen al daarom is het een plezier naar het bittere, compromisloze Jamais de la vie te kijken.

Gourmet speelt Franck, een integere, maar armoedige vijftiger die na de nodige rampspoed is gestrand als nachtwaker van een mistroostig, overdekt winkelcentrum. Buiten de terugkerende figuranten van zijn leven, zoals een zachtaardige maatschappelijk werker en de bewaker die hem 's ochtends aflost, treft Franck nauwelijks mensen. Zijn flatje ligt er verfomfaaid bij, zijn tanden rotten weg en zonder alcohol was hij allang omgevallen.

Eigenlijk staat alleen de toeschouwer voortdurend aan Francks zijde, tot en met de treurigste momenten, zoals wanneer tijdens het surveilleren zijn broek scheurt, hij midden in dat kille winkelcentrum met naald en draad aan de slag moet en het al naaiend uitschreeuwt van ellende. Zulke rake scènes vormen de essentie van dit drama dat neigt naar een film noir, dat langzaam de noodlottige kant opgaat wanneer Franck merkt dat er iets niet in de haak is: steeds weer die ene auto op de verlaten parkeerplaats, telkens dezelfde ongure types die hij tegen het lijf loopt.

Schrijver-regisseur Pierre Jolivet houdt de spanning dan goed vast, gunt zijn held tot aan de gewelddadige finale nauwelijks adempauze en vertrouwt volledig op Gourmets vermogen om ook de talrijke dialoogloze scènes te dragen. Dat gezicht, dat stramme, vaak op de rug getoonde lijf, dolend door de winkelpassages: het spreekt voor zich, in Jamais de la vie.

Uitgezonden met Nederlandse ondertiteling.

The Thief of Bagdad (Ludwig Berger en anderen, 1940)

Arte, 14.00-15.45 uur

Ambitieuze fantasyfilm, ontstaan uit productionele chaos. Aanvankelijk stond de Duitse Ludwig Berger aan het roer, maar producent Alexander Korda bleek zo ontevreden over diens regie dat hij de Engelsman Michael Powell vroeg de film over te nemen. Berger weigerde in eerste instantie op te stappen, waardoor actiespecialist Powell een aantal scènes verplicht met hem samen regisseerde.

Om de verwarring voor de rest van de cast compleet te maken, werd de Amerikaan Tim Whelan ingeschakeld om de overgebleven vechtscènes te regisseren. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak verhuisde de set bovendien van Engeland naar Amerika, waardoor ook producent Korda en de Amerikaan William Cameron Menzies een deel van de regie op zich namen.

Het eindresultaat is een kleurrijk zooitje: prachtig hoe Bagdad wordt geschetst als een volstrekt exotische, mythische stad, waar een vliegend tapijt, een door de lucht galopperend paard, een reuzengeest uit een fles en belegen romantiek om voorrang vechten.

Spotlight (Thomas McCarthy, 2015)

Film 1 Premiere, 18.25-20.28 uur

Iedereen weet tegenwoordig dat veel priesters zich structureel schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik, en dat dit zorgvuldig verdoezeld werd door de kerk, waar men het imago van de katholieke kerk belangrijker achtte dan de veiligheid van jonge kinderen.

Regisseur McCarthy (The Visitor, Win Win) vormt zijn film Spotlight, bekroond met twee Oscars, om de vraag hoe het kon dat een gemeenschap zo hecht als die van Boston zo lang en zo consequent wegkeek, van school tot rechtbank, van dagblad tot politieapparaat. En waarom besloot een handjevol lokale journalisten die consensus in 2001 te doorbreken

Monument voor de goed uitgeruste, lokale onderzoeksjournalist, hier belichaamd door onder anderen Michael Keaton, Mark Ruffalo en Rachel McAdams.

Meer over