De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 25 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Bart Koetsenruijter
Domhnall Gleeson (L) en Oscar Isaac in Ex Machina. Beeld
Domhnall Gleeson (L) en Oscar Isaac in Ex Machina.Beeld

De Grote Geschiedenisquiz
NPO 2, 20.25 uur

Joost Karhof presenteert de jaarlijkse Grote Geschiedenisquiz. Onder de bekende kandidaten zijn restaurantrecensent Hiske Versprille, journalist Eric Smit, interviewer Coen Verbraak en burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes.

DWDD University: Spionage
NPO 1, 20.30 uur

Hoogleraar Internationale Betrekkingen Beatrice de Graaf geeft college over spionage. Hoe zit de wereld van inlichtingendiensten, geheime operaties en spionageschandalen in elkaar? En hoe bewaken we de grens tussen vrijheid en veiligheid?

3Doc: Noma - My perfect storm
NPO 3, 21.00 uur

Deze documentaire biedt een kijkje in de keuken van Noma, het restaurant in Kopenhagen dat al vier keer werd verkozen tot beste restaurant ter wereld. Chefs René Redzepi en Claus Meyer werken uitsluitend met ingrediënten uit Scandinavië.

Jensen USA
RTL 5, 21.30 uur

In het Dodger Stadium in Los Angeles ontmoet Robert Jensen de 29-jarige Nederlandse honkbal-international Kenley Jansen. Deze pitcher, die werd geboren op Curaçao, tekende onlangs een contract van 80 miljoen dollar bij de LA Dodgers.

Tekst gaat verder onder de video.

Het uur van de wolf: G.P. Fieret
NPO 2, 22.45 uur

Foto and copyright by G.P. Fieret is een portret van fotograaf Gerard Petrus Fieret (1924-2009). Hij maakte foto's zoals hij was: onaangepast, chaotisch, vol levenslust en humor. Frank van den Engel volgde Fieret in zijn laatste levensjaar.

Oasis: Supersonic
Canvas, 23.10 uur

Muziekdocumentaire uit 2016 over de band Oasis. Met ruim 70 miljoen verkochte albums was Oasis dé band van de jaren negentig, maar later eisten de ruzies tussen de broers Liam en Noel Gallagher de aandacht op. Beide broers komen aan het woord.

Tekst gaat verder onder de video.

Ex Machina (Alex Garland, 2014)
Net 5, 22.50-00.55 uur

Prachtig vormgegeven (er werd opgenomen in het oogverblindende Noorse Sognefjord) en volgestopt met vragen en kwesties over kunstmatige intelligentie, is de thriller Ex Machina uiteindelijk toch gewoon een gevecht tussen twee macho-nerds, dat geen winnaar kent. De een, Nathan (een onherkenbare Oscar Isaac), is het geniale brein achter de machtigste internetzoekmachine. De ander, Caleb (Domhnall Gleeson), een werknemer die een weekje bij hem mag doorbrengen. Een week waarin Caleb onderworpen wordt aan een extreme versie van de Turingtest: beseft de gesprekspartner van een robot dat hij met een robot praat? Zo niet, dan is de test geslaagd. Omdat beide protagonisten een verborgen agenda hebben, zindert de film op momenten. Maar ondanks het futuristische onderwerp volgt Ex Machina aloude filmwetten, waarin liefde blind maakt en die ons, nederige mensen, waarschuwen geen God-tartend gedrag te vertonen. Eigenlijk best geruststellend dus.

Tekst gaat verder onder de video.

The Hours (Stephen Daldry, 2002)
RTL 4, 06.55-09.10 uur

In 1923, in Engeland, begint Virginia Woolf (Nicole Kidman) aan haar roman Mrs. Dalloway. In 1951, in Los Angeles, kan een zwangere huisvrouw (Julianne Moore) niet ophouden in die roman te lezen, terwijl ze eigenlijk een feestje moet voorbereiden. En in 2001, in New York, volgt het leven van een derde hoofdpersoon (Meryl Streep) het boek precies. Drie keer volgt de knap geconstrueerde verfilming van Michael Cunninghams gelijknamige roman een dag uit het leven van de hoofdpersonen, waarbij echo's en beeldrijmen de lagen verbinden.

That's Entertainment III (Bud Friedgen, 1994)
NPO 1, 10.05-12.00 uur

Deel 3 van een zeer smakelijke compilatieserie die begon in 1974. Toen vierde filmstudio Warner Bros het feit dat de musical vijftig jaar bestond. Dat curieuze genre dat sommigen doet gruwen en anderen doet smelten. Dit derde en vooralsnog laatste deel bevat behalve veel bekend ook onbekend werk uit beroemde films, dat ooit op de vloer van de montagekamer belandde. De compilatie betekende tevens het laatste optreden op filmdoek van legende Gene Kelly, die hier onder meer op 82-jarige leeftijd optreedt als medepresentator.

Meer over