De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 22 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u donderdag zien.

Wapenhandelaar Riccardo Privitera in Shadow World. Beeld
Wapenhandelaar Riccardo Privitera in Shadow World.Beeld

Voetbal: Europa League

RTL 7, 18.30 uur
Liveverslag van de return tussen Villareal en het Olympique Lyon van Memphis Depay (eerste wedstrijd was 3-1 voor Lyon). Om 21.05 uur: Atalanta Bergamo tegen Borussia Dortmund (het eerste duel werd 3-2 voor Dortmund).

Hollandse zaken

NPO 2, 20.25 uur
Cees Grimbergen wil weten: waarom stemt maar de helft van de Nederlanders bij de gemeenteraadsverkiezingen? Zaanstad wordt als voorbeeld genomen. Zaanse politici en burgers praten over wantrouwen in de lokale politiek.

Keuringsdienst van Waarde

NPO 3, 20.25 uur
Waar komt het witte laagje dat je op de droge worsten in de supermarkt ziet toch vandaan? Typisch zo'n vraag die alleen de verslaggevers van de Keuringsdienst kunnen stellen. Voor het antwoord gaan ze langs bij slagers.

Rambam

NPO 3, 20.55 uur
Hoe weet je of een kunstwerk echt is of nep? De RamBam-presentatoren gaan naar het Amsterdamse Spiegelkwartier, hotspot voor kunstliefhebbers, en ondervinden aan den lijve dat kunstinkopers een groot risico lopen bedrogen te worden.

null Beeld Wessel de Groot / VARA
Beeld Wessel de Groot / VARA

Focus

NPO 2, 21.25 uur
Duizenden Nederlanders worden geplaagd door het chronisch vermoeidheidssyndroom, maar artsen kunnen vooralsnog weinig voor hen doen. Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel verdiepen zich in de oorzaken en de behandelmethoden.

Het uur van de wolf: Roy Orbison

NPO 2, 22.55 uur
Portret uit 2017 van de Amerikaanse singer-songwriter Roy Orbison (1936-1988), wiens leven werd getekend door de vroege dood van zijn vrouw en hun twee zoons. Zijn muziek en zijn succes gaven hem de kracht verder te leven.

Roy Orbison in 1988. Beeld ap
Roy Orbison in 1988.Beeld ap

Shadow World (Johan Grimonprez, 2016)

NPO 2, 00.00-01.30 uur
Plompverloren haalt Riccardo Privitera, wapenhandelaar met meer kapsones dan scrupules, zijn automatische pistool tevoorschijn. 'Dit is een Steyr 9 mm. Niet schrikken, hij is niet geladen. Prachtig wapen, Oostenrijkse makelij. Op de markt krijg je er zo'n 3.500 euro voor.' Onderzoeksjournalist Andrew Feinstein, niet gerustgesteld: 'Waarom heb je zoiets in huis?' Privitera: 'Omdat ik een soldaat ben.' Tegenwoordig zit Privitera in de gevangenis, wegens een frauduleuze wapendeal tussen Polen en Portugal. Een abject figuur, maar door zijn bijna flamboyante directheid weet je wat je aan hem hebt. Dat valt niet te zeggen van de andere zakenlui, intriganten en machthebbers in de essayistische documentaire Shadow World.

In Shadow World onderzoekt de Belgische videokunstenaar Johan Grimonprez (1962) de even schimmige als innige verhouding tussen de wereldpolitiek en de wapenindustrie. De speurtocht, gebaseerd op Andrew Feinsteins boek The Shadow World: Inside the Global Arms Trade (2011), begint bij de Britse premier Margaret Thatcher. Via smeergeldsluizen, door de VS georkestreerde coupes in Zuid-Amerika, de Iran-Contra-affaire en de invasie van Irak (2003), belandt de film akelig gemakkelijk in het hier en nu. Barrack Obama, president van de VS toen de film uitkwam blijkt - zijn Nobelprijs voor de Vrede te spijt - bepaald geen schone handen te hebben.

Alsmaar herhalende geschiedenis zonder uitweg in Shadow World

Shadow World is een vlijmscherp betoog over de even schimmige als innige verhouding tussen de wereldpolitiek en de wapenindustrie. Alleen al de enorme verscheidenheid aan sterke sprekers verleent de film overtuigingskracht. Lees hier de recensie uit 2016.

Alleen al de verscheidenheid aan sprekers (journalisten, politici, militaire gezagvoerders) verleent de film een grote overtuigingskracht. Minstens zo belangrijk is het archiefmateriaal, net zo slim gekozen en gearrangeerd als de found footage in Grimonprez' eerdere werk Dial H-I-S-T-O-R-Y (1997) en Double Take (2009). Terwijl de winsten van de wapenfabrikanten almaar stijgen, toont Grimonprez onomwonden de consequenties: videobeelden van ontvoeringen, executies en bloedbaden volgen elkaar snel op. Afghaanse kinderen imiteren een drone-inslag. Een Syrisch meisje zingt een vredeslied, vlak voordat naast haar een bom ontploft.Er komt veel op je af in Shadow World, heel veel, maar met effect. De toeschouwer waant zich een radeloze tijdreiziger die een uitweg zoekt uit de zich almaar herhalende geschiedenis.

Wild Wild West (Barry Sonnenfeld, 1999)

SBS 9, 22.20-00.25 uur
Destijds zeer slecht ontvangen verfilming van een populaire televisieserie uit de jaren zestig. Twee geheim agenten (Will Smith en Kevin Kline) zoeken de ontvoerder van geleerden. Deze western wil ook een James Bondfilm, spectaculaire fantasy én een komedie zijn, maar vindt daarin niet altijd de juiste balans. Toch zijn afzonderlijke scènes goed te pruimen. Bijvoorbeeld die waarin een archetypisch westernmoment (de officiële ingebruikname van een nieuw stuk spoorweg) bruut verstoord wordt door de reuzenspin van aartsslechterik Loveless (Kenneth Branagh). Alsof het ene genre frontaal op het andere botst.

First Blood (Ted Kotcheff, 1982)

Fox, 23.00-00.55 uur
In David Morrells roman First Blood uit 1972, waarop deze eerste Rambo-film is gebaseerd, wordt Rambo vermoord. Diens vertolker Sylvester Stallone liet het einde herschrijven om meerdere films over het personage te kunnen maken. Hoewel de daaropvolgende films er niet echt beter op werden, pakte die keuze voor Stallone bepaald niet slecht uit. Dit eerste deel, waarin Stallone de Vietnamveteraan John Rambo speelt die het in het stadje Hope opneemt tegen een foute sheriff (Brian Dennehy), geldt terecht als klassieker.

Meer over