De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 20 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Linda Hayden in The Blood on Satan's Claw. Beeld
Linda Hayden in The Blood on Satan's Claw.Beeld

De Wereld Draait Door
NPO 1, 19.00 uur

Sonja Barend maakt de winnaar bekend van de Sonja Barend Award 2016, de prijs voor het beste tv-interview. Genomineerd: Tijs van den Brink met Midas Dekkers, Jeroen Pauw met Gordon en Humberto Tan met vier Bataclan-overlevenden.

Expeditie T.rex
NPO 2, 20.25 uur

Documentaire over de komst van een authentiek Tyrannosaurus Rex-skelet naar museum Naturalis in Leiden. Er ging een drie jaar durende expeditie aan vooraf waarin paleontologen en dinojagers hun kamp opsloegen op de Amerikaanse prairie.

De Neder-Tyrannosaurus is best vertederend (+)

Daar staat ze dan, in volle glorie. De staart omhoog, hoog boven je hoofd, de kop omlaag, alsof ze de bezoekers aanvalt. 'Ik schoot echt even vol toen ik haar hier voor het eerst zag staan', bekent hoofd tentoonstellingen Caroline Breunesse van Naturalis. 'Omdat ik het eindresultaat zo ongelooflijk mooi vind. Zo mooi van kleur, zo goed bewaard gebleven.'

Het Instituut
NPO 1, 21.30 uur

Populair-wetenschappelijk programma waarin honderd mensen worden opgesloten in een voormalige kazerne voor allerhande experimenten. In aflevering één de invloed van testosteron op het menselijk gedrag.

Jensen kiest voor Amerika
RTL 5, 21.50 uur

Talkshowhost Robert Jensen keert terug op tv met dit drieluik over de Amerikaanse verkiezingen. Hij bezoekt o.a. een Clinton-rally in Miami en spreekt journalist Milo Yiannopoulis, de Trump-aanhanger die van Twitter werd verbannen.

Robert Jensen in 2005. Beeld anp
Robert Jensen in 2005.Beeld anp

Buitenspel
NPO 1, 22.15 uur

Sophie Hilbrand loopt mee met drie amateurvoetbalteams die bekend staan om hun misdragingen. Samen met ex-voetballer Khalid Boulahrouz en mental coach Pablo Bakarbessy probeert zij de vicieuze cirkel van ontsporingen te doorbreken.

Argos tv - Medialogica
NPO 2, 22.55 uur

In de eerste van een nieuwe reeks mediareconstructies het Oekraïnereferendum. Op basis van welk beeld van de werkelijkheid heeft de bevolking dit voorjaar tegen het associatieverdrag met Oekraïne gestemd?

The Blood on Satan's Claw (Piers Haggard, 1971)
Arte, 23.35-01.15 uur

Wie na een bioscoopbezoek aan het Zuid-Koreaanse horrorepos The Wailing zin heeft in nog meer behekste plattelandsdorpjes, mag deze Britse cultklassieker absoluut niet missen. Ergens begin 18de eeuw vindt een eenvoudige boer tijdens het ploegen van zijn akker in de modder een merkwaardige schedel en vanaf dat moment verspreidt zich beetje bij beetje een demonische vloek over het dorp. Wanneer harige klauwen zich tussen de vloerplanken beginnen te wurmen, de bewoners op de raarste plekken onwelriekende haargroei krijgen en de lokale jeugd in schaarse kledij aan het bezweren en moorden slaat, lijkt het erop dat de duivel zelf in het spel is. Maar hoe hem te stoppen? Daar heeft de plaatselijke rechter veteraan-acteur Patrick Wymark die nog voor de première overleed zijn eigen opvattingen over. 'Jullie moeten geduld hebben, zelf als mensen gaan sterven', zegt hij tegen zijn onderdanen. 'Alleen dan kan het hele kwaad worden vernietigd. Jullie moeten het laten groeien.'

The Blood on Satan's Claw, of Satan's Skin, zoals regisseur Piers Haggard de film liever noemde, vormde destijds een mooi, alternatief trio met de tegenwoordig bekendere 'folkhorror'-films Witchfinder General (1968) en The Wicker Man (1973): films die het normaal zo gemoedelijke Engelse platteland transformeerden in een heilloos oord van heidense rituelen, heksentoestanden en afgoderij. Het scenario, dat oorspronkelijk was geconcipieerd als een drieluik van op zichzelf staande verhalen en zich niet bepaald evenwichtig over de hoofdpersonages verdeeld, is niet zo sterk als dat van zijn genregenoten, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de zeer tastbare, pervers mystieke sfeer en scènes die daadwerkelijk de rillingen over de rug doen lopen. Blonde schoonheid Linda Hayden laat als adolescente hogepriesteres van het kwaad haar kristalblauw oogopslag sinister broeien; de pastoraal psychedelische muziek van Marc Wilkinson, een fantastische, volkomen cliché-vrije mix van elektronische en orkestrale klanken, blijft nog dagen als een akoestische heksensabbat door je hoofd dwarrelen. Fijn dat Arte dit kleine gruwelmeesterwerk in het Engels uitzendt.

Zarafa (Rémi Bezançon en Jean-Christophe Lie, 2012)
NPO 3, 15.25-16.35 uur

Het is een prachtige voetnoot in de geschiedenis: de komst van de eerste giraf naar Frankrijk. Regisseurs Rémi Bezançon en Jean-Christophe Lie (animators van Kirikou en Les Triplettes de Belleville) maakten zijn reis tot onderwerp van animatiefilm Zarafa, via een mensenvriendje dat met hem meereist van Afrika naar Parijs. Op zijn Disneys dus, al gaat het scenario de wreedheid en tekortkomingen van de mens niet uit de weg. De animatie is bij vlagen beeldschoon en de film wordt prettig gek als de tekenaars zich laten meevoeren in de uitgebroken giraffenmanie en als zij het Franse hof portretteren.

The Island (Michael Bay, 2005)
Veronica, 22.40-01.15 uur

Ewan McGregor en Scarlett Johansson, gehuld in strakke witte pakjes, spelen twee klonen, gemaakt om organen te doneren. En die zijn na een ecologische ramp (in 2019) van groot belang. Maar omdat de twee klonen kunnen denken, proberen ze hun makers te ontvluchten. Na een opvallend rustig eerste halfuur, dat qua stijl, decor en toon opvallend goed aansluit bij George Lucas' vroege sf-klassieker THX 1138 (1971), gaat het dan goed los - niet voor niets maakte regisseur Bay naam met films als The Rock (1996), Pearl Harbor (2001) en Transformers. Age of Extinction (2014). Keiharde, onzinnige actie dus.

Meer over