De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 17 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Still uit de film 'Everest'. Beeld
Still uit de film 'Everest'.Beeld

De pennen zijn geslepen
NPO 2, 20.25 uur

BN'ers als Tinkebell, Gerda Havertong en Monic Hendrickx gaan een literaire competitie aan. Onder leiding van literair agenten Paul Sebes en Willem Bisseling en auteur Saskia Noort moeten ze een literaire thriller schrijven.

Chantal blijft slapen
RTL 4, 20.30 uur

Chantal blijft slapen bij Edwin Evers. Het had wat voeten in de aarde Evers over te halen mee te doen, maar hij ging overstag. Chantal gaat mee naar zijn show in Carré. De volgende ochtend staan ze weer vroeg op voor zijn programma op 538.

DIY SOS: Million Pound Build for Children in Need
BBC 1, 21.00 uur

Honderden vrijwilligers bouwen aan een nieuw centrum in Blackpool. Hier moeten mantelzorgende kinderen weer tot rust kunnen komen. Vandaag Gracie (10) en Tyanna (11), die hun zieke ouders verzorgen.

Danny in Arabistan
NPO 3, 21.05 uur

Danny Ghosen groeide op in Libanon. Hij wil laten zien wat jonge mensen in de Arabische wereld inspireert. Vandaag gaat hij naar Libanon; hoofdstad Beiroet staat in het Midden-Oosten bekend als uitgaansstad.

Onzichtbaar Nederland
NPO 1, 22.15 uur

Na het succes van Nederland van Boven presenteert Roel Bentz van den Berg een nieuwe docu-serie over Nederland. Door middel van animaties, foto's en andere visualisaties worden veranderingen in het Nederlandse landschap getoond.

Nooit meer slapen
Radio 1, 00.00 uur

Filmmaker Johan Grimonprez vertelt over zijn nieuwe film Shadow World, die vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen is te zien. Daarin gaat hij los over de wapenindustrie, vooral over de rol die de VS en Groot-Brittannië hierin spelen.

Déjà Vu (Tony Scott, 2006)
SBS 6, 20.30-22.30 uur / 23.00-23.45 uur.

Na afloop wil je de film direct terugkijken, ervan overtuigd dat een en ander niet klopt. Soms is dat geen aanbeveling voor een film, in dit geval wel. Déjà Vu is tot op zekere hoogte een eenvoudig te volgen film uit de koker van het stijlvol filmende spektakelduo TonyScott (regisseur) en Jerry Bruckheimer (producent), eerder verantwoordelijk voor onder meer Top Gun (1986) en Enemy of the State (1998).

In New Orleans wordt een volle veerboot verwoest door een gigantische explosie. Al snel is duidelijk dat het een aanslag betreft. En politieman Doug Carlin (Denzel Washington) heeft, na de vondst van een lijk kort vóór de explosie, al direct een plausibele theorie hoe de dader kan worden gevonden. Hij wordt daarop geïntroduceerd bij een pilotproject van de FBI, dat met geavanceerde computertechnologie in staat is van een beperkt gebied rond de misdaadplek een complete reconstructie te tonen, maar dan wel als een livestream die niet op te nemen, stil te zetten of terug te spoelen is. De 'livestream' loopt precies 4 dagen, 6 uur, 3minuten en 45 seconden vóór op het hier en nu.

Geef toe, dat is een vrij geniaal uitgangspunt. En die belofte vult Scott in, tot ongeveer drie kwartier voor het einde. Dan lijken de makers slachtoffer van overmoed: hé, alles klopt, alles overtuigt, alles gaat goed, misschien moeten we nog een extra dimensie aanbrengen aan dit spel met twee werkelijkheden die worden gescheiden door een paar dagen tijd. Dan verliest de film zijn zorgvuldig opgebouwde geloofwaardigheid - met als positief bij-effect dat je na afloop snel terugkeert naar het begin om te checken wat er nu precies wel en niet 'klopt' in deze fascinerende sf-thriller.

Man About Town (Mike Binder, 2006)
RTL 8, 20.30-22.25 uur.

Zeker niet de beste Ben Affleck-film in de Ben Affleck-week van RTL 8. Man About Town is een ongemakkelijke komedie met nogal wat door elkaar lopende verhaallijnen waarin weliswaar Afflecks personage de rode draad is, maar die toch weinig met elkaar te maken hebben en krijgen. En de Hollywood-navelstaarderij doet de film ook niet echt goed.

Affleck is in Los Angeles agent van scenarioschrijvers, waaraan goed te verdienen is, zo te zien: villa aan de kust, zwembad erbij en meer aantrekkelijke bijkomstigheden. Maar o,o, de man zit in een heftige identiteitscrisis. Wanneer hij in reactie daarop een dagboekschrijfcursus gaat volgen (eerste vraag: 'Wie ben jij?') lopen de zaken langzaam uit de hand.

Everest (Baltasar Kormákur, 2015)
HBO 1, 22.21-00.20 uur.

Geslaagde rampen-avonturenfilm gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis in 1996, toen bij twee gelijktijdige expedities acht klimmers om het leven kwamen. Als een voorbeeldige genrefilm wordt dat onheil al vanaf de eerste minuut aangekondigd. Als in een wat minder voorbeeldige genrefilm is de psychologisering van de belangrijkste personages grof en clichématig, maar wat zou het.

De opnamen in het Nepalese hooggebergte (er werd gefilmd tot op 4.600 meter; de top ligt op bijna 9 duizend meter, om de acteurs een zo realistisch mogelijke omgeving te kunnen bieden) zijn spectaculair en ook de scènes die spelen nabij en op de top (waarvoor in de studio en op de grens van Italië en Oostenrijk werd gefilmd) zijn vaak adembenemend spannend. En de slotreden om Everest te bekijken is dat mensen die het kunnen weten, bevestigen dat wat er wordt getoond - en dan vooral de filevorming van bergbeklimmers bij sommige lastige passages - niet ver van de werkelijkheid verwijderd is.

Meer over