De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 12 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Denzel Washington in Fallen. Beeld
Denzel Washington in Fallen.Beeld

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.30 uur

Lekker warm, zo'n beker glühwein, maar wat is glühwein eigenlijk? De Keuringsdienst reist af naar Duitsland, de bakermat van de warme wijn. De Duitsers blijken geen fan van de door Nederlandse supermarkten verkochte flessen.

Spy in the Wild

BBC 1, 21.00 uur

De BBC heeft (weer) een nieuwe manier gevonden om natuurfilms te maken: van heel dichtbij, met camera's verstopt in semi-realistische dierenpoppen. Zo is hun kleine nep-krokodil getuige van de liefde van een moederkrokodil.

Gay Babyboom NPO 3, 21.05 UUR

Filmmaker Pim Mookhoek volgt in deze korte documentaire homostellen met een kinderwens en kinderen met twee vaders of twee moeders. Len en Jermaine delen alles met de camera tijdens hun zoektocht naar een geschikte donorvader.

10cc - I'm not in Love

NPO 2, 22.55 uur

Graham Gouldman, Eric Stewart, Kevin Godley en Lol Creme van 10cc blikken terug op de jaren zeventig, toen ze wat experimenteerden en de monsterhit The Things We Do for Love uit hun vingers kwam. Waarom hield de samenwerking geen stand?

David Bowie: The Last Five Years

Canvas, 23.05 uur

Volop unieke archiefbeelden en (radio)interviews in deze documentaire over de laatste vijf jaar uit het leven van David Bowie. Te zien is hoe hij werkt aan het album Blackstar en zijn laatste energie stopt in de opnamen van videoclip Lazarus.

Dreamcatcher

NPO 2, 00.00 uur

De energieke ex-prostituee Brenda Myers-Powell struint in Chicago straten, scholen en gevangenissen af, op zoek naar vrouwen die vastzitten in de seksindustrie en hun leven willen veranderen. Brenda biedt hulp én stelt ongemakkelijke vragen.

Fallen (Gregory Hoblit, 1998)

Net 5, 22.20-00.50 uur

Nadat een seriemoordenaar ter dood is gebracht, blijven er doden vallen. De bovennatuurlijke thriller Fallen, in zijn grimmige toon en stijl verwant aan de drie jaar eerder verschenen seriemoordenaarsklassieker Seven, maakt dit bizarre uitgangspunt aannemelijk dankzij uitstekend acteerwerk van Denzel Washington, John Goodman en Donald Sutherland. Dit onderzoeksteam van de politie in een naamloze stad doet zijn best om met rationele verklaringen op de proppen te komen is er wellicht een copycat aan het werk , maar vooral Washington is zich gaandeweg steeds sterker bewust van demonische toestanden.

De sleutel ligt bij het liedje Time is on My Side van The Rolling Stones, dat de moordenaar tijdens zijn executie zong, waarna het in een aantal griezelige scènes ook op straat begint te klinken. Nooit klonken The Stones zo unheimisch. Daarop wordt duidelijk dat de moordenaar in staat is zijn ziel door te geven door een persoon van wie hij bezit heeft genomen een ander te laten aanraken. Alleen al die sterke momenten geven Fallen zijn bestaansrecht.

War (Philip G. Atwell, 2007)

RTL 7, 20.30-22.35 uur

De combinatie van actiehelden Jet Li en Jason Statham belooft wat, maar pakt wonderlijk vlak uit in War (ook bekend als Rogue Assassin), een doorsnee thriller waarin Chinese en Japanse bende leden elkaar in San Francisco op professionele wijze afmaken. Li is een mysterieuze huurmoordenaar die overal waar hij komt onheil sticht. FBI-agent Statham verdenkt hem van de moord op zijn vroegere partner, maar er vallen heel wat doden voordat de aap uit de mouw komt. In de tussentijd vertoont Li teleurstellend weinig martial arts-kunsten en een spetterende confrontatie tussen de twee sterren blijft uit.

Het extreem gewelddadige scenario bracht de boeddhistische Li in morele en existentiële verwarring: 'Als ik na de opnamen thuiskwam, dacht ik: waarom doe ik dit? Ik moest mezelf er steeds aan herinneren dat ik niet het personage ben. Het is iemand anders.'

La banquière (Francis Girod, 1980)

ARD 01.55-03.55 uur

Romy Schneider had aan het einde van haar leven een ongelooflijk werktempo: per jaar speelde ze steevast in twee of drie films achter elkaar, zonder dat het publiek Romy-moe werd. Zo draaide ze in 1980, twee jaar voor haar dood, La mort en direct, Fantasma d'amore en de film die vannacht wordt vertoond, het luxueus aangeklede melodrama La banquière. Dat speelt zich af in het Parijs van 1929.

De biseksuele, standvastige Emma Eckhert (Schneider) is een bijzondere verschijning in het mannen domein van de Franse bankierswereld en maakt zich met haar talent voor speculaties zowel geliefd als gehaat. Jean-Louis Trintignant, Claude Brasseur en Jean-Claude zijn de mannen die Eckherts pad niet altijd even soepel kruisen, maar natuurlijk draait de film toch vooral om La Schneider.

Over werkdrift gesproken: de weelderige muziek die Ennio Morricone voor La banquière schreef, was een van de liefst veertien composities die hij in 1980 verwezenlijkte. Het was zeker niet zijn slechtste of meest routineuze klusje van dat jaar. Wie Morricone voornamelijk associeert met de mondharmonicasolo uit Sergio Leones Once Upon a Time in the West (1968), zou eens moeten luisteren naar de zwoel-duistere harmonieën die hij in deze film optrekt, compleet met melancholieke vioolsolo's, onzekere fluiten en kwinkelerende vrouwenstemmen.

Meer over