De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 6 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Timothé Vom Dorp, Théo Van de Voorde en Jérémie Elkaïm in Into the Forest. Beeld
Timothé Vom Dorp, Théo Van de Voorde en Jérémie Elkaïm in Into the Forest.Beeld

Die Kim-Dynastie
ARTE, 20.15 uur

Een analyse van de botsing tussen Donald Trump en Kim Jong-un. Trump is onvoorspelbaar, maar wat beweegt de Noord-Koreaanse dictator? Aansluitend de docu Das Spiel mit der Bombe, over het kernwapenprogramma van de Koreanen.

Brandpunt+
NPO 2, 20.25 uur

Wat is er nog over van Facebook als hoopvol, onlinefenomeen? Verslaggever Liesbeth Staats reist af naar Silicon Valley en spreekt met experts en ex-werknemers over de strijd van het smoelenboek tegen nepnieuws en filterbubbels.

Kijk hier eerdere afleveringen van Brandpunt+.

De monitor
NPO 2, 21.25 uur

Teun van de Keuken heeft een school opgericht en doet verslag. Hij wil laten zien hoe makkelijk het is een particuliere school te beginnen en hoopt een alternatief te kunnen bieden aan kinderen die vastlopen in het reguliere onderwijs.

Lees verder onder de trailer.

Flatpack Empire
BBC 2, 22.00 uur

Start van driedelige reeks over het bouwpakkettenimperium van Ikea. De BBC kreeg toegang tot fabrieken, testlokalen en ontwerpstudio's en we volgen een groepje managers op pelgrimstocht naar het dorpje waar het allemaal begon, Almhult.

Medialogica
NPO 2, 22.55 uur

Eind jaren tachtig zorgt nieuwsprogramma Brandpunt voor de nodige ophef door te melden dat er in Nederland wordt gehandeld in menselijke lichaamsdelen. Later blijkt het te gaan om nepnieuws. Medialogica reconstrueert de affaire.

Bekijk hier eerdere afleveringen van Medialogica.

Islam, Women and Me
BBC 1, 23.45 uur

Mehreen Baig is 28 jaar en moslima en wil weten waar ze staat: volgens de een houdt religie haar tegen, volgens de ander is ze juist niet gelovig genoeg. In deze persoonlijke documentaire spreekt ze met lotgenoten: jonge moslimvrouwen én -mannen.

Filmtips

Into the Forest (Gilles Marchand, 2016)
Te zien via iTunes

Opeens staat hun vader klaar met rugzakken en kampeerspullen, en zit er voor Tom (8) en Benjamin (11) niks anders op: ze gaan het weekend met papa de rivier op en het bos in. In de openingsscène van het Franse Into the Forest (Dans la forêt) heeft Tom (Timothé Vom Dorp), behoorlijk van slag sinds de echtscheiding van zijn ouders, aan zijn psycholoog verteld dat hij kwade dingen voorvoelt en dat hij zeker weet dat er nu echt iets ergs staat te gebeuren. Niet gek dat ook wij het niet vertrouwen wanneer papa (Jérémie Elkaïm) zo plotsklaps met Tom en Benjamin de wildernis in wil, wanneer de broertjes bij hem in Zweden komen logeren.

De toon wordt dus meteen gezet. Helpt ook bepaald niet dat de vaderfiguur al tijden niet meer blijkt te slapen, en zijn nachten rechtop zittend doorbrengt in de alleen door de maan verlichte woonkamer. Niet het type dat je met zijn kinderen het bos in zou laten gaan, en toch gaat het zo in Into the Forest en ziet Tom zijn onderbuikvermoedens uitkomen. Regisseur Gilles Marchand (Qui a tué Bambi?) en scenarist Dominik Moll bouwen het angstscenario subtiel op, en brengen een extra eng laagje aan: een man met een openliggend gezicht, die steeds weer uit het niets opdoemt (of uit de grond klautert) om Tom te bezoeken. Is hij echt of een hallucinatie, heeft hij goeds of kwaads in de zin? Niet alles komt even keurig of bevredigend samen, maar eigenzinnig en broeierig is deze mix van The Shining en Andrej Zvjagintsevs The Return (2003) zeker.

Lees verder onder de trailer.

Never Say Never Again/Goldfinger
(Irvin Kershner, 1983/Guy Hamilton, 1964)
RTL 7, 20.30-23.15 uur/23.15-01.30 uur

De eerste Bond van vanavond, een remake van Thunderball, behoort niet tot de officiële Bond-reeks. De film is gemaakt door andere producenten, er was ruzie over de rechten, van die dingen. Never Say Never Again heeft dan ook niet de kenmerkende titelsequentie, maar is verder een prima aflevering, met heerlijke nucleaire schurken (Klaus Maria Brandauer, Max von Sydow) en prominent aanwezige vrouwen: Kim Basinger en Barbara Carrera. De eerste stond aan het begin van een succesvolle filmcarrière, van de laatste vernamen we sindsdien minder en minder. Eens kijken of dat terecht is, voordat we nóg een Bond-film op ons bord krijgen: Goldfinger. Deze film is misschien wel de beste in de filmserie, maar werd vooral een kassucces dankzij geslaagde marketing. Zelden zal een filmfoto zo vaak zijn gereproduceerd als die van de naakte, goudgeschilderde bondgirl Shirley Eaton en het titelnummer van Shirley Bassey werd grijsgedraaid. Sean Connery neemt het in Goldfinger op tegen de boosaardige Pussy Galore, haar 'Flying Circus' en haar baas, de goudhandelaar Auric Goldfinger (Gert Fröbe), die, met een vooruitziende blik, Fort Knox wil opblazen om door middel van goudroof de wereldeconomie te gronde te richten.

Lees verder onder de afbeelding.

Shirley Eaton en Sean Connery in Goldfinger. Beeld
Shirley Eaton en Sean Connery in Goldfinger.Beeld

Where the Money Is (Marek Kanievska, 2000)
AMC TV, 20.45-22.15 uur

De een na laatste film van legende Paul Newman is een aardige misdaadkomedie, waarin hij, op 75-jarige leeftijd, een bankovervaller speelt die geholpen wordt door een verpleegster (Linda Fiorentino). Ze helpt hem ontsnappen, waarna een roofoverval wordt gepland. Slaat allemaal nauwelijks ergens op, maar het blijft fijn om naar Newman te kijken en ook Fiorentino is prima in haar rol.

Meer over