De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 28 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Stefan de Walle, Marcel Hensema, Martin van Waardenberg en Frank Lammers in De Marathon. Beeld
Stefan de Walle, Marcel Hensema, Martin van Waardenberg en Frank Lammers in De Marathon.Beeld

Brandpunt

NPO 2, 20:30 UUR

Verslaggever Henk van der Aa spreekt in de Oude Veenkoloniën (Drenthe) met inwoners die zich in de steek gelaten voelen door de politiek. Daarom steken de inwoners zelf de handen uit de mouwen. Zoals in Emmer-Compascuum.

Married at First Sight

RTL 4, 20:30 UUR

Van de vier stellen die vorig jaar meededen aan Married at First Sight (en dus trouwden op het moment dat ze elkaar voor het eerst ontmoetten), is er nog altijd een bij elkaar. Dat biedt dus hoop voor de acht nieuwe kandidaten.

Geslacht!

NPO 3, 22:00 UUR

In de laatste aflevering onderzoekt Ryanne van Dorst/Elle Bandita de acceptatie van de 'derde sekse', een groep die man noch vrouw is of allebei te gelijk. Daarvoor spreekt ze met de Britste kunstenaar en muzikant Genesis P-Orridge.

The Replacement

BBC 1, 22:00 UUR

De angst dat de komst van een kind het einde van je carrière betekent, wordt uitvergroot in deze driedelige thrillerserie over architect Elle, die vermoedt dat haar (tijdelijke) vervanger haar uit de weg wil ruimen. Ze pikt zelfs Elle's vrienden in.

1066: A Year to Conquer England

BBC 2, 22:00 UUR

Een mix van dramaserie en documentaire over het jaar waarin Eduard de Belijder overlijdt en drie mannen de troon claimen: de Angelsaksische graaf Harold, Willem de Veroveraar uit Normandië en Viking Harald Hardrada.

De moskeemannetjes

NPO 2, 22:55 UUR

Deze documentaire volgt een jaar lang een groep moskeevrijwilligers uit Roosendaal. Nadat er een varkenskop door de ruit is gevlogen, zijn ze een charmeoffensief begonnen. Maar de sfeer in de wijk blijft vijandig.

Beeld uit De Moskeemannetjes Beeld
Beeld uit De MoskeemannetjesBeeld

Charlie Wilson's War (Mike Nichols, 2007)

SBS 9, 20:30-22:20 uur

Charlie Wilson's War is de verfilming van een non-fictieboek over het Texaanse lid van het Huis van Afgevaardigden dat volgens de over levering persoonlijk de Verenigde Staten de oorlog introk die de Sovjet-Unie begin jaren tachtig in Afghanistan voerde. Hollywoodveteraan Mike Nichols (The Graduate) maakte de humorvolle biografie van deze door Tom Hanks vertolkte opportunist, vrijgezel en vrouwenliefhebber. Die laatste karaktertrek wordt ten volle benut door de al even Texaanse en opportunistische miljonair Joanne Herring (Julia Roberts). Vanwege haar intense communistenhaat palmt ze Wilson zonder scrupules injut hem op om, als lid van het defensiecomité van de volksvertegenwoordiging, het budget van de CIA op te schroeven. Die organisatie steunt in het geheim de guerrilla tegen de Sovjet-Unie waaruit later de Taliban zou ontstaan.

Zo grappig als de hele film is, zo hard komt daardoor, zeker met de kennis van nu, het slot van de film aan. Daarin verandert de opportunist Wilson in de cynicus Wilson, wanneer hij ondervindt dat, nadat de Sovjets zijn verdreven uit Afghanistan, niemand in de VS geld over heeft voor de wederopbouw van het land. Regisseur Nichols besefte dat hij op het ijzersterke scenario van Aaron Sorkin niet nog eens zijn eigen stempel hoefde te drukken en filmde dienstbaar het verhaal dat tot nadenken stemt.

De Marathon (Diederick Koopal, 2012)

RTL 7, 20:30-22:45 uur

Geslaagde Nederlandse exponent van het genre waarin de Engelsen uitblinken: de buddyfilm, een komedie met een lach en een traan. Daarin zet een groepje zich, vaak voor een goed doel, aan een schier onmogelijke opgave. Hier zijn het vier mannen uit de garage van Gerard (Stefan de Walle), die net te horen heeft gekregen dat hij een terminale kankerpatiënt is. Maar dat vertelt hij niemand. Devrienden die, gesponsord, de Rotterdamse marathon gaan lopen, doen dat derhalve voor iets anders: Gerards financieel op instorten staande zaak. Het is een door en door Rotterdamse en bijzonder grappige film. De lol zit in de in fraai Rotterdams accent gesproken dialogen, de overdaad aan gevloek, de platte grappen en het gevit op de hoofdstad. Uitgesproken door een jaloersmakend acteursensemble (o.a. Ariane Schluter, Frank Lammers, Cynthia Abma, Marcel Hensema en Mimoun Oaïssa) dat zijn plezier niet verbergt. De traan komt voort uit Gerards ziekte en uit de kruisen die zijn collega's met zich meedragen. Wat de film boven een aangenaam genrestuk uittilt, is Stefan de Walle, die van zijn warme personage een klassieker maakt die sinds De marathon mag gelden als de standaard voor de gewone, deugende man.

Martin van Waardenberg, Marcel Hensema en Frank Lammers in De Marathon. Beeld
Martin van Waardenberg, Marcel Hensema en Frank Lammers in De Marathon.Beeld

The Herafter (Clint Eastwood, 2010)

SBS 9, 22:20-00:50 uur

De openingsscène, waarin op indrukwekkende wijze de tsunami van 2004 in Thailand wordt verbeeld, is beroemd, maar vormt slechts de inleiding voor een andersoortige film: een overpeinzing van Clint Eastwood over een leven na de dood. Hij doet het via drie hoofdpersonen: een journalist die in de tsunami een bijna-doodervaring heeft, het achter-gebleven tweelingbroertje van een doodgereden jongen en een medium dat door zijn paranormale gaven is veroordeeld tot een eenzaam bestaan. Het leven na de dood wordt vrijwel geheel getoond vanuit de belevingswereld van de personages, of in hun eigen woorden besproken, waarmee regisseur Eastwood en scenarist Peter Morgan (The Queen) een zekere afstand tot de thematiek lijken te bewaren, maar die afstand is schijn. Langzaam, spiritueel en niet altijd even overtuigend maar wel intrigerend, komen de verhaallijnen rond de personages, natuurlijk, samen.

Meer over