De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 24 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Hugh Grant en Nicholas Hoult in About a Boy Beeld
Hugh Grant en Nicholas Hoult in About a BoyBeeld

Vier handen op één buik

NPO 3, 20.30 uur.

In deze aflevering helpt Xandra Brood de 20-jarige en zwangere Rosa. Ze heeft een gigantische schuld opgebouwd, geen opleiding gevolgd en in haar huis is geen plek voor een baby. Zijn de problemen opgelost voor de bevalling?

Holby City

BBC 1, 21.00 uur.

In deze dramaserie over het personeel van het Holby City Hospital keert Mo terug van haar zwangerschapsverlof en dropt ze meteen groot nieuws. Fitch kan eindelijk zijn erfenis accepteren en ervan genieten.

1945: The savage peace

Canvas, 21.15 uur.

Deze BBC-documentaire brengt het geweld in beeld waarmee de Duitsers te maken kregen na WOII. Er zijn unieke getuigenissen van ooggetuigen en slachtoffers die zeventig jaar later nog steeds de gebeurtenissen kunnen oproepen.

Diagnose gezocht

RTL 4, 21.30 uur.

De 4-jarige Riv heeft last van levensgevaarlijke bloedsuikerdalingen. Artsen weten niet precies waar dit door komt. Wendy van Dijk duikt samen met professor Hugo Heymans en Rivs behandelend arts in zijn dossier.

De rijdende rechter, wordt vervolgd

NPO 1, 22.25 uur.

Jetske van den Elsen zoekt betrokkenen van spraakmakende uitspraken op. Wat is er sindsdien veranderd? Zo hadden meneer Van de Kamp en buurman Cohen ruzie over overstromende dakgoten. Is die bijgelegd?

Jetske van den Elsen Beeld anp
Jetske van den ElsenBeeld anp

T2Doc: Griekse winter

NPO 2, 22.55 uur.

Broer en zus Edvokia en Tasos verkopen stookolie, maar door de jaren van Griekse malaise kunnen steeds minder mensen zich de olie veroorloven. Tasos en Edvokia staan voor een dilemma: moeten zij deze mensen zonder verwarming laten zitten?

About a Boy (Chris en Paul Weitz, 2002)

SBS 9, 20.30-22.35 uur.

Filmpersonages schilderen, schrijven, dichten, boetseren en componeren net zo driftig als echte mensen, maar meestal blijven hun creatieve vruchten hangen in het verzonnen universum van de film. Al snuffelend door de filmgeschiedenis kun je stuiten op heel wat fictieve kunstwerken, romans, poëziebundels, beeldhouwwerken, symfonieën en liedjes die enkel en alleen bestaan omdat het filmscript hen nodig had. Neem nou de door zijn vader in 1938 gecomponeerde kersthit Santa's Super Sleigh, waaraan alleenstaande-moedersverslinder Will (Hugh Grant) zijn luxueuze en bewust baanloze bestaan te danken heeft in de voorspelbare, maar aardige komedie About a Boy. Het liedje werd onsterfelijk gemaakt door Elvis, Bing Crosby, de Muppets, David Bowie (in een duet met Zsa Zsa Gabor), punkband The Cunts en nog zo'n honderd andere artiesten, lezen we in Nick Hornby's oorspronkelijke roman uit 1998; iedereen kent het en iedereen begint het meteen te zingen als ze horen dat Wills vader het heeft gecomponeerd. Zo ook de 12-jarige Marcus (Nicholas Hoult), nadat hij en zijn moeder (Toni Collette) op Wills pad gekomen zijn. Vooral de jongen zorgt ervoor dat Wills persoonlijke filosofie 'alle mannen zijn eilanden' steeds meer scheurtjes vertoont. 'Look who's coming round the bend / It's Santa and his reindeer friends!' Aan componist Peter Brewis de eer die voor Will zo belangrijke, maar ook pijnlijke kerstkraker tot leven te wekken. Het werd een doeltreffend slijmerig, kitscherig liedje dat her en der in de film opduikt en waarvan je je goed kunt voorstellen dat het in je hoofd blijft plakken als je het maar vaak genoeg hoort. Godzijdank lijkt destijds niemand op het idee te zijn gekomen Santa's Super Sleigh ook buiten de film om aan de man te brengen.

Pina (Wim Wenders, 2011)

NPO Cultura, 13.20-15.00 uur.

Sprankelend postuum eerbetoon aan de Duitse moderne dansgoeroe Pina Bausch (1940-2009). Als er iets bestaat als een dansregistratiecanon, verdient Wim Wenders' Pina, destijds aangekondigd als de eerste 3D-arthousefilm, een plaats als hoeksteen. Wat daarvan overblijft tijdens een televisie-uitzending is uiteraard de vraag. Het komt wat dat betreft gelegen dat Wenders het diepte-effect niet inzet als spierballen-middel, maar juist subtiel gebruikt.

Bro's Before Ho's (Steffen Haars en Flip van der Kuil, 2013)

RTL 7, 20.30-22.30 uur.

Dertiger Max (Tim Haars) werkt in de videotheek onder zijn huis. Boezemvriend Jules (Daniël Arends) is assistent-filiaalmanager in de supermarkt. Met hun sociaal onhandige vriend René (Henry van Loon), die stevig onder de plak zit bij zijn tuttige vriendin, spelen ze het liefst Duck Hunt en stellen ze een volwassen leven zo lang mogelijk uit. Als Max valt voor de mooie, stoere Anna (Sylvia Hoeks) komt de broederschap op het spel te staan in deze heerlijk anarchistische bromancekomedie uit de stal van New Kids. Nog steeds is hun werk een wilde aanval op de goede smaak, zij het beter gespeeld dan voorheen. Maar onder alle onzin zitten echte personages met reële levensvragen en dito problemen.

Maverick (Richard Donner, 1994)

SBS 9, 22.35-01.10 uur.

Uiterst merkwaardige western met het onwaarschijnlijke duo Mel Gibson en Jodie Foster in de hoofdrol. Gebaseerd op de gelijknamige televisieserie uit de jaren vijftig, waarin James Garner de hoofdrol speelde. De magistrale Garner mag ook dit keer meedoen en speelt nu een commissaris die het gokgeweld van de vingervlugge Maverick (Gibson) en zijn maatje Annabelle (Foster) in toom moet houden. Lachen, soms.

Meer over