De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 21 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Kevin Toma
Peter Weller in RoboCop. Beeld
Peter Weller in RoboCop.Beeld

Noord-Ierland - Duitsland

NPO 1/NPO 3, 18.00 UUR

In groep C moeten de Noord-Ieren winnen van wereldkampioen Duitsland om nog kans te maken op een plek in de volgende ronde. Op NPO 2 is uit dezelfde poule Polen - Oekraïne te zien. Om 21.00 uur volgt de ontknoping in groep D.

Frühjahr 45

ARTE, 20.15 UUR

Een terugblik op het voorjaar van 1945, waarin Europa het einde van de Tweede Wereldoorlog beleeft. Onder anderen filosoof Agnes Heller, schrijver Leonie Ossowski en dichter Erich Kästner (via zijn dagboek), komen aan het woord.

Chez Benali

NPO 2, 20.30 UUR

Abdelkader Benali en zijn vrouw Saida reizen door Marokko, op zoek naar de oorsprong van de hartige, krachtige groentesoep 'harira'. In Marrakech leren ze van de Amerikaanse herbalist Gary Martin het juiste kruidenmengsel te maken.

How To Stay Young

CANVAS, 21.00 UUR

Tweede aflevering uit deze reeks over uitvindingen die ons jong kunnen houden. Bloed van jongeren zou bijvoorbeeld kunnen helpen tegen dementie. In Japan legt een 100-jarige man uit hoe hij met kleurrijk voedsel zijn hersenen traint.

The Great Debate

BBC 1, 21.00 UUR

Het laatste grote tv-debat in aanloop naar het Britse referendum van donderdag over het wel of niet lid blijven van de Europese Unie. Met politici, zakenmensen, bekende Britten en een publiek van meer dan 12 duizend man.

The Central Park Five

NPO 2, 23.40 UUR

Het verhaal van vijf jongens die in 1989 in New York de verkrachting van een jonge vrouw in de schoenen kregen geschoven. Er was nauwelijks bewijs tegen de tieners, maar het zou nog decennia duren voordat ze werden vrijgesproken.

RoboCop (Paul Verhoeven, 1987)

RTL 7, 22.40-00.45 uur

Paul Verhoevens Hollywooddoorbraak, RoboCop, blijft een van de markantste actiefilms uit de late jaren tachtig. In het audiocommentaar op de dvd leggen Verhoeven en scenarist Edward Neumeier mooi uit waaraan dat mogelijk ligt: RoboCop is een genrefilm met een hart. In het Detroit van de nabije toekomst wordt politieagent Murphy (Peter Weller) aan flarden geschoten, om in stalen ornaat te herrijzen als de nagenoeg onverslaanbare titelheld. Dat levert niet alleen een spannend en snel verhaal op, maar zelfs momenten van ontroering. Je hebt als toeschouwer met Murphy te doen en je hoopt vurig dat hij samen met partner Lewis (Nancy Allen) zijn moordenaars en hun opdrachtgever te pakken krijgt. En niet alleen omdat er dan weer lekker geknald gaat worden.

Om RoboCop wat gevoeliger te maken dan je van een genrevehikel zou verwachten, gingen de makers verrassend subtiel te werk. Weinig belangrijk voor de plot maar toch essentieel is de scène waarin de als robot opgelapte Murphy door het huis dwaalt waar hij met zijn vrouw en zoon woonde en zich in pijnlijke flitsen dat vroegere geluk herinnert. Verhoeven wijst in het audiocommentaar ook op de ultrakorte close-up van Murphy's menselijk gebleven oog, kwetsbaar kijkend vanachter dat ijzeren masker, in de laatste actie. Die momenten krijgen een extra lading dankzij de muziek van Basil Poledouris, die voor een sf-blockbuster atypisch emotioneel is.

Dan nog zal dat doorvoelde gedoe menig kijker gestolen kunnen worden. Gelukkig zijn ook de actiescènes in het vaak sardonisch grappige, regelmatig Verhoeveniaans vuige RoboCop van de bovenste plank. Inmiddels klassieke hoogtepunten: de optredens van vechtrobot ED-209 (getrukeerd middels ambachtelijk stop-motion) en de door chemisch afval smeltende slechterik.

Terminator 3: Rise of the Machines (Jonathan Mostow, 2003)

RTL 7, 20.30-22.40 uur

Nog meer jarentachtigrobotten-opwinding. Het zinnetje 'I'll be back' was Arnold Schwarzeneggers handelsmerk in de eerste Terminator (1984), waarop hij in deel 3 varieert. 'I'm back', zegt hij, maar dat klopt ook weer niet helemaal: de vorige Terminator was door een kolkende lavastroom opgeslokt en nu speelt Schwarzenegger een replica van dat origineel. Tien jaar na de gebeurtenissen in deel 2 sturen de boosaardige machines uit de toekomst opnieuw een robot naar het heden om verzetsstrijder John Connor te vermoorden. En weer mag Schwarzenegger hem beschermen. Minder fris en diepgaand dan zijn klassieke voorgangers, maar met fraaie actiescènes en een onorthodox slot.

Miss Potter (Chris Noonan, 2006)

RTL 8, 20.30-22.15 uur

In deze biopic over de Britse schrijfster en tekenares Beatrix Potter (1866-1943) mag Renée Zellweger (Bridget Jones's Diary) met haar eeuwige getuite mondje en blozende wangen weer haar typische vrijgezelle 30-plus vrouw neerzetten. Met een kinderlijk stemmetje babbelt ze tegen 'haar vrienden': tekeningen van bijvoorbeeld Peter Rabbit. Eenzaamheid en gekte liggen in Zellwegers vertolking dicht bij elkaar. Er wordt Beatrix Potter sowieso weinig recht gedaan; haar emancipatorische strijd en de dramatische, vormende gebeurtenissen in haar leven worden bijna terloops aangestipt. Waarschijnlijk omdat het niet zou passen in deze sprookjesachtige kostuumfilm. Als zodanig is Miss Potter wél geslaagd. Het is het cinematografische equivalent van een suikerspin. Luchtig en mierzoet, en, ach, op zijn tijd best lekker.

Meer over