De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 20 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Peter Kurth in Herbert. Beeld Frederic Batier
Peter Kurth in Herbert.Beeld Frederic Batier

Kunststof
NPO Radio 1, 19.30 uur

Jellie Brouwer in gesprek met journalist Jort Kelder (53). Vorige week werd bekend dat hij volgend seizoen Pieter Jan Hagens vervangt als presentator van politiek interviewprogramma Buitenhof. Hoe gaat Kelder deze prestigieuze klus aanpakken?

Chelsea-Barcelona
Veronica, 20.00 uur

Om 20.45 uur wordt op Stamford Bridge in Londen afgetrapt in de eerste ontmoeting van de achtste finale Champions League. Chelsea en Barcelona stonden al vijf keer tegenover elkaar in de knock-outfase: Barcelona won drie keer.

Lees verder onder de afbeelding.

De aanvoerder van Chelsea: Gary Cahill. Beeld ap
De aanvoerder van Chelsea: Gary Cahill.Beeld ap

Hollandse meesters retour
NPO 2, 20.25 uur

Deel twee van de reportage die museumdirecteur Cathelijne Broers van de Amsterdamse Hermitage volgt. Na jaren lobbyen is het gelukt een grote verzameling schilderijen van Hollandse meesters uit Sint-Petersburg naar Nederland te halen.

Bekijk de aflevering van vorige week hier.

Amazones
Canvas, 21.15 uur

Drieluik over vrouwen op verschillende plekken ter wereld die de radicale keuze maakten de wapens op te pakken. De eerste aflevering gaat over de nu 73-jarige Leila Khaled, die door de Palestijnen als 'de moeder van het verzet' wordt gezien.

2Doc: Aleppo's Fall
NPO 2, 22.55 uur

Documentaire waarin de in Noorwegen wonende Syriër Nizam Najar terugkeert naar geboortestad Aleppo om daar met eigen ogen de gevolgen van de burgeroorlog te aanschouwen. Najar loopt mee met het verzetsleger de Free Syrian Army.

Plastic surgery capital of the world
BBC 1, 23.45 uur

Zuid-Korea staat bekend als het land waar de meeste plastische chirurgie ter wereld wordt uitgevoerd. In deze documentaire gaat de 31-jarige Brit Annie Price, die als baby zware brandwonden opliep, naar Korea om de mogelijkheden te onderzoeken.

Bekijk hier eerdere aflveringen.

Herbert (Thomas Stuber, 2015)
Arte, 01.10-02.55 uur

Vroeger, toen de Muur nog bestond, gold Herbert als aanstormend bokstalent. Tegenwoordig werkt hij in het sjofele Leipzig als trainer, uitsmijter en schuldeiser: wie niet betaalt, kan rekenen op een door Herbert vermorzelde hand. Het maken en breken van lichamen, dat is waar het leven van deze kleerkast hoofdzakelijk om draait. Het is dan ook ironisch wanneer in het Duitse drama Herbert (hier uitgebracht als AHeavy Heart) kortsluiting optreedt in Herberts eigen lichaam. De eerste symptomen, onwillekeurig samentrekkende spieren, houdt Herbert (Peter Kurth) aanvankelijk in bedwang met tape. Maar nog voor de diagnose wordt uitgesproken (ALS), is duidelijk dat Herbert alle controle over de situatie zal verliezen; zo onverbiddelijk slaat de ziekte toe en zo rauw brengt regisseur Thomas Stuber de aftakeling in beeld. Onthutsend, om dat bonkige lijf onderuit te zien gaan in de douche.

Nog schrijnender is Herberts maatschappelijke isolement. Schuifelend met een kruk blijkt hij als uitsmijter of schuldeiser waardeloos en op de boksschool hoeven ze hem ook niet meer. Zijn trots staat hem flink in de weg, bijvoorbeeld wanneer scharrel Marlene (Lina Wendel) zich als mantelzorger aandient. Liever dan dat hij zich door haar laat helpen met eten, veegt hij Marlene met servies en al tegen de grond. Voordeel van al dat sociaal onvermogen is dat de excellent acterende Peter Kurth de film grotendeels voor zichzelf heeft. Nergens is zijn spel melodramatisch en nergens hengelt hij naar deernis; hij vereenzelvigt zich vooral met Herberts psyche en pas van daaruit met diens ziekteproces. Kurths overtuigende vertolking van Herberts aftakeling wordt daardoor nooit een trucje dat de aandacht op zichzelf vestigt.

Lees verder onder de trailer.

Along Came a Spider (Lee Tamahori, 2001)
RTL 8, 20.30-22.35 uur

De Nieuw-Zeelandse Lee Tamahori legde na zijn komst naar Hollywood een voorliefde aan de dag voor formulefilms. Hij maakte er eerst de film noir Mulholland Falls. Later zou hij de James Bond-aflevering Die Another Day regisseren. Along Came a Spider, de tweede van drie verfilmingen rond de door bestsellerauteur James Patterson verzonnen politie-inspecteur Alex Cross (de eerste, Kiss the Girls, was gisteren te zien), is een niet helemaal gave, maar wel intelligente formulefilm. In de openingsscène verliest politieman Cross (Morgan Freeman) bij de jacht op een lustmoordenaar zijn collega. Dan volgt een totaal andere scène, waarin een diplomatenkind uit een zwaarbewaakte school wordt ontvoerd. En dan keren we terug bij de politieman, die reeds negen maanden werkloos thuis modelscheepjes in elkaar aan het zetten is. Telefoontje: de ontvoerder van het kind heeft Cross niet toevallig uitgekozen als link met de buitenwereld. Het is het begin van een onderhoudend kat-en-muisspel, waarin Freeman alle ruimte krijgt zijn geliefde personage (denk aan Se7en) van onverstoorbare, wijze, vaderlijke en zegevierende politieman ten beste te geven.

Lees verder onder de trailer.

The World Is Not Enough/Diamonds Are Forever (Michael Apted, 1999) / (Guy Hamilton, 1971)
RTL 7, 20.30-23.10 uur / 23.10-01.30 uur

Intussen gaat elders de zoveelste Bond-tv-cyclus verder. Eerst met Pierce Brosnan en The World Is Not Enough, dat ook de zwanenzang bleek van Desmond Llewyn, good old Q. Daarna Diamonds Are Forever, de zesde en laatste officiële aflevering met Sean Connery als geheim agent 007. In zijn poging het zoveelste destructieplan van superslechterik Ernst Stavro Blofeld (hier gespeeld door Charles Gray) tegen te houden, belandt Bond undercover in Amsterdam, waar hij zich voordoet als smokkelaar en huurmoordenaar Peter Franks.

Meer over