De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 2 mei 2017

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Owen Wilson in Behind Enemy Lines. Beeld
Owen Wilson in Behind Enemy Lines.Beeld

Champions League: Real Madrid-Atletico Madrid
Veronica, 20.05 uur

Live vanuit Santiago Bernabéu in Madrid de eerste halve finale tussen Real Madrid en Atlético Madrid. Vorig jaar stonden de stadsgenoten en eeuwige rivalen tegenover elkaar in de finale; Real trok na 1-1 door strafschoppen aan het langste eind.

Goeie sfeer op de training van Real. Vanavond om 20.45 uur spelen ze tegen stadsrivaal Ateltico. Beeld afp
Goeie sfeer op de training van Real. Vanavond om 20.45 uur spelen ze tegen stadsrivaal Ateltico.Beeld afp

Brandpunt
NPO 2, 20.25 uur

In voormalig concentratiekamp Auschwitz doet Henk van der Aa verslag van het massatoerisme daar: de Holocaust als dagje uit. Ook aandacht voor de jacht op edelherten; sommige jagers menen dat er op de Veluwe te veel worden geschoten.

Weduwe na de val
CANVAS, 21.15 uur

In de laatste aflevering uit de reeks praat journalist Peter Verlinden met Jehan Safwat Raouf, weduwe van Egyptes derde president, Anwar Sadat. Wat gebeurde achter de schermen toen Sadat (vermoord in 1981) toenadering zocht tot het Westen?

Horizon
BBC 2, 22.00 uur

Populairwetenschappelijk magazine Horizon volgt drie mensen die last hebben van stemmen in hun hoofd, hallucinaties en paranoia. Nieuw onderzoek brengt nieuwe theorieën over de oorzaak hiervan, en dus ook nieuwe behandelmethoden.

Sta op en loop
NPO 2, 22.55 uur

Het verhaal van Claudia, een jonge vrouw die met hulp van een futuristisch exoskelet opnieuw wil leren lopen. Een groepje studenten van de TU Delft benadert haar zelfs om mee te doen aan de cybtahlon, de eerste Bionische Wereldspelen.

Later live
BBC 2, 23.00 uur

Deze week muziek van Blondie. Debbie Harry en haar band spelen een klassieker en een nummer van hun nieuwe studioalbum Pollinator. Plus een optreden van Future Islands, dat met frontman Samuel T. Herring knappe danspassen toont.

Behind Enemy Lines (John Moore, 2001)
RTL 7, 20.30-22.35 uur

Hoe de neergestorte straaljager-copiloot Chris Burnett in vijandelijk gebied telkens weer aan zijn achtervolgers weet te ontkomen, is het grote mysterie van de actiefilm Behind Enemy Lines. Normaal gesproken zou dat het hart van de film vormen, hier wordt er telkens luchtig overheen gestapt. Held zit in hopeloze situatie, beeld wordt zwart, held is weer elders. Die opzichtige plotgaten lagen aan de basis van de negatieve kritieken die de oorlogsfilm kreeg. Terecht, maar er is ook best wat aardigs te zeggen over dit speelfilmdebuut van regisseur John Moore (A Good Day to Die Hard). Zo verweeft hij in verzorgde stijl klassieke Hollywoodelementen uit westerns en buddyfilms in het actuele verhaal: de passieve rol die de opvarenden van een Amerikaans vliegdekschip moeten spelen in de chaotische strijd tussen onduidelijke partijen in het voormalige Joegoslavië, vlak voordat daar een vredesbestand ingaat. Als een straaljager toch een keer boven verboden gebied vliegt en wordt neergehaald, wordt de enige over-levende ervan, genoemde Burnett (Owen Wilson), pion in een politiek spel, terwijl hij wordt achtervolgd door bloeddorstige Serviërs. Uiteraard trekt zijn superieur (Gene Hackman) zich op cruciale momenten niets aan van de verboden die hem om politieke redenen zijn opgelegd, zodat in een indrukwekkende, stuntrijke finale de held een echte held kan zijn.

Mirror Mirror (Tarsem Singh, 2012)
RTL 8, 20.30-22.35 uur

Sneeuwwitje was een aantal jaar geleden even in de mode, in Hollywood. Er was Snow White and the Huntsman, een grimmig avonturenverhaal voor een iets ouder publiek. En er was dit meer voor kinderen bedoelde Mirror Mirror, dat de Disney-emotie doorspekt met een flinke dosis lollig bedoelde camp. Het verhaal is bekend: prinses (Lily Collins, dochter van zanger Phil), boze koningin (Julia Roberts, soms leuk venijnig), spiegel, dwergen (échte kleine mensen, niet uit de computer) en natuurlijk de prins (Armie Hammer), die hier een tikje laf en verwijfd uitpakt. Regisseur Tarsem Singh (The Cell, The Fall) geldt als meesterstilist en maakte zijn faam gedeeltelijk waar: waar de gevechtsscènes en special effects niet echt top zijn, zijn de kostuums en de aankleding prachtig.

The House on Carroll Street (Peter Yates, 1988)
AMC, 20.45-22.30 uur

Stijlvolle thriller met het in die tijd op het hoogtepunt van hun carrière verkerende acteurskoppel Kelly McGillis en Jeff Daniels. De eerste had drie jaar eerder naast Harrison Ford oogverblindend geschitterd in de amishthriller Witness en een jaar later naast Tom Cruise in Top Gun. Jeff Daniels was opgevallen in de Woody Allen-komedie Radio Days en, vooral, naast Melanie Griffith in de maffe thriller Something Wild, geregisseerd door de vorige week overleden Jonathan Demme. Allemaal films die door de jaren heen geregeld te zien zijn geweest. Voor The House on Carroll Street geldt dat niet, terwijl ook dat een bijzonder aangename film is, vakkundig geregisseerd door de Engelse Hollywoodveteraan Peter Yates (1929-2011), bekend van uiteenlopende films als Bullitt (1968), The Friends of Eddie Coyle (1973) en The Deep (1977). McGillis komt, in het Amerika van de jaren vijftig, als beeldredacteur van tijdschrift Life op de beruchte zwarte lijst van McCarthy te staan en verliest haar baan. Een reeks toevalligheden brengt haar samen met een FBI-agent op het spoor van een netwerk dat nazi's uit Duitsland het land in wil smokkelen.

Meer over