De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 19 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Woody Harrelson in Defendor. Beeld
Woody Harrelson in Defendor.Beeld

Grensland

NPO 2, 19.35 uur

In de Donbass, een gebied rijk aan olie en kolen in oost-Oekraïne, woedt al jaren een strijd met pro-Russische rebellen. Er vielen al ruim zesduizend doden. Jelle Brandt Corstius praat met de separatisten. Want wat zijn dat nou voor mensen?

Usain Bolt: Fastest Man Alive

Canvas, 21.05 uur

Documentaire over de Jamaicaanse supersprinter Usain Bolt, die een legende werd na de Olympische Spelen van 2012, toen hij opnieuw de 100 en 200 meter won. Regisseur Gael Leiblang volgde hem een jaar lang in voorbereiding op Londen.

Vreemde tralies

NPO 2, 21.10 uur

Oud-medewerker van Artsen zonder Grenzen Arjan Erkel werd bijna twee jaar lang gegijzeld in Dagestan. Voor dit programma zoekt hij Nederlanders in buitenlandse gevangenissen op. In deze aflevering: Colombia.

Vind je lief

Een, 21.10 uur

Singles gaan met de hulp van een socioloog, psycholoog, seksuoloog en matchmaker op zoek naar de ware liefde. Deze week de faalangstige Pieter (30), Nancy (47), die net een moeilijke periode doormaakte, en brandweerman Danny (57).

First Dates

NPO 3, 21.55 uur

Eerste afspraakjes staan niet bekend om hun ontspannen sfeer. Zet er een camera op en het wordt nog erger. Geniaal concept dus voor een tv-programma. Hopelijk komt er snel weer een Nederlands seizoen, BNN zendt nu de Engelse versie uit.

2Doc: No Rio e no Mar

NPO 2, 22.40 uur

Visser Djalma woont op een Braziliaans eiland en kwam ooit elke dag met veel vis thuis. Nu is de vangst schamel door vervuilende petrochemische bedrijven. Daarnaast heeft de bevolking extreem veel lood in het lichaam door vervuilde vis.

Het artikel gaat verder onder de afbeelding.

Fragment uit de trailer van No Rio en no Mar. Beeld
Fragment uit de trailer van No Rio en no Mar.Beeld

Defendor (Peter Stebbings, 2009)

RTL 7, 00.00-01.45 uur

Zijn masker tekent hij met schoensmeer op zijn gezicht en zijn logo plakt hij met ducttape op zijn borst, maar Arthur Poppington neemt zichzelf als superheld uiterst serieus. The Defendor heet hij, zodra hij de straat op gaat om korte metten te maken met gespuis, en eigenlijk heeft Poppington dan maar één hoofddoel: het opsporen van Captain Industry, de bozerik die schuldig is aan de dood van zijn moeder.

Zich bedienend van typische superheldoneliners, pratend in een laag Batmanregister, leeft Poppington helemaal voor zijn missie. Ook al is het in het komische actiedrama Defendor al snel duidelijk dat bij hem een flinke schroef los zit, toch hoop je dat Poppington (Woody Harrelson) vindt wat hij zoekt. Of dat hij op zijn minst iets goeds zal betekenen voor de jonge prostituee Katerina (Kat Dennings), die hij leert kennen tijdens zijn deerniswekkende strijd tegen het kwaad. Harrelson koppelt in het aardige, niet in de Nederlandse bioscopen uitgebrachte regiedebuut van acteur Peter Stebbings tragiek overtuigend aan mafheid en tilt zo de film meteen uit boven een melige parodie op het superheldengenre. Aardige rol ook voor Elias Koteas als de corrupte smeris die door The Defendor onder meer met wespen, notenkrakers en knikkers wordt bewerkt.

The Walk (Robert Zemeckis, 2015)

HBO, 13.25-15.30 uur

Koorddanskunstenaar annex waaghals Philippe Petit, in de zomer van 1974 drie kwartier lang op 411 meter hoogte balancerend op een koord tussen de twee Twin Towers, is een typerend personage in het filmuniversum van Robert Zemeckis. Een ietwat van de realiteit losgezongen avonturier, die zich moeiteloos kan meten met tijdreiziger Marty McFly in Back to the Future, globetrotter Forrest Gump in Forrest Gump of eilandoverlever Chuck Noland in Cast Away. Ook Zemeckis' signatuur: de regisseur graaft nooit opvallend diep in zijn personages, maar zet des te meer in op de natuurlijke charme van zijn hoofdpersonages en zijn verbeelding van grenzeloos spektakel. 9/11 hangt weliswaar als een wolk boven de film, maar aan de aanslagen wordt niet direct gerefereerd, een toespeling in de fraaie slotscène uitgezonderd.

Tess (Roman Polanski, 1979)

Arte, 14.25-17.10 uur

Opgedragen aan Sharon Tate, Polanski's in 1969 vermoorde grote liefde, is Tess een bijna tweeënhalf uur durende werdegang van een trotse en koppige schoonheid, moeiteloos gedragen door Nastassja Kinski. Zij speelt de dochter uit een arm gezin die na een toeval contact zoekt met de vermeend adellijke familie waartoe ze denkt te behoren. Ze wordt verleid en verkracht door de zoon, een nietsnut, keert terug naar haar oude omgeving, baart een kind dat kort na de geboorte zal sterven en vindt dan toch de liefde van haar leven. Schitterend gefotografeerd kostuumdrama en tijdsbeeld, naar Thomas Hardy's klassieke roman.

When Harry Met Sally... (Rob Reiner, 1989)

RTL 8, 20.30-22.30 uur

In deze bijzonder succesvolle romantische komedie ontmoeten Harry (Billy Crystal) en Sally (Meg Ryan) elkaar als ze allebei net zijn afgestudeerd en samen naar New York vertrekken. Tijdens hun eerste gesprek verklaart Harry dat een man en een vrouw nooit vrienden kunnen zijn. 'Omdat geen man bevriend kan zijn met een aantrekkelijke vrouw. Hij zal altijd seks met haar willen.' In de jaren die volgen, blijven de twee elkaar ontmoeten, maar het duurt langer dan een decennium voor de theorie wordt bevestigd. Klassiek is de scène waarin Ryan in een vol New Yorks restaurant tijdens de maaltijd doet of ze klaarkomt.

Meer over