De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 16 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

How to Meet a Mermaid van Coco Schrijber Beeld
How to Meet a Mermaid van Coco SchrijberBeeld

Brandpunt NPO 2
20.25 UUR

Journalist Michiel Driebergen loopt in Oekraïne mee in het zomerkamp van de ultranationalistische Azov-brigade. Met harde hand worden kinderen klaargestoomd voor de strijd tegen Rusland. Plus een item over de terugkeer van de wolf alhier.

Beruchte gevangenissen
RTL 5, 20.30 UUR

In het Filipijnse Cebu Provincial Detention and Rehabilitation Center is groepsdansen voor gevangenen verplicht. Goed voor het lichaam en af en toe een YouTube-hit van jewelste. Presentator Ewout Genemans neemt er een kijkje en danst mee.

Horizon
BBC 2
, 22.00 UUR

In populairwetenschappelijk magazine Horizon is er aandacht voor rare signalen uit de ruimte. Zo ontdekte het echtpaar Duncan Lorimer-Maura McLaughlin in 2006 een ongekend felle lichttrilling, waarvan men nog steeds niet weet wat het precies is.

Charles Lindbergh in color
CANVAS, 21.15 UUR

Een duik in de archieven naar de mooiste kleurenbeelden van de Amerikaanse avonturier-vliegenier Charles Lindbergh. In 1927 vloog hij als eerste ooit in één ruk van New York naar Parijs. Lindbergh kon thuis niet meer over straat.

Three Girls
BBC 1, 22.00 UUR

Driedelige dramaserie gebaseerd op de verhalen van drie meisjes uit Rochdale, Engeland, slachtoffers van seksueel misbruik en gedwongen prostitutie. Hulpverlener Holly zag het gebeuren, maar de gemeentelijke organisaties faalden.

4 x 7
CANVAS, 22.10 UUR

Vier keer een korte documentaire van 7 minuten. In één ervan blikt wielrenner Victoire Van Nuffel samen met haar kleinzoon terug op haar opmerkelijke carrière. In 1959 werd Van Nuffel de allereerste Belgische vrouwenkampioen op de weg.

How to Meet a Mermaid (Coco Schrijber, 2016)
NPO 2, 22.55-00.35 uur

In de onleefbare diepten van de oceaan heeft de mens niets te zoeken; toch oefent het water een grote aantrekkingskracht op ons uit. Dat is het uitgangspunt van de meest recente, filosofische en associatieve documentaire van Coco Schrijber, eind vorig jaar in première op het Idfa, waarin ze de verleidelijke en vernietigende kracht van de zee onderzoekt. Uitgangspunt van How to Meet a Mermaid is de verdwijning van Schrijbers broer Lex, vijftien jaar geleden tijdens een duikvakantie in Egypte. Naar alle waarschijnlijkheid is hij verdronken en was het zijn eigen keuze - maar getuigen waren er niet en de precieze toedracht kwam nooit boven water. Dit persoonlijke verhaal verbindt ze aan dat van twee anderen die hun lot verbonden aan de zee: een Mexicaanse surfinstructeur wil aan de armoede ontsnappen door op zijn surfboard richting Amerika te peddelen en een Britse twintiger raakte midden op de oceaan op een cruiseschip vermist.

Verwacht van Schrijber geen afgebakende verhalen. Net als haar met een Gouden Kalf bekroonde visuele essay Bloody Mondays & Strawberry Pies (2008) is How to Meet a Mermaid vooral een associatieve reis. De verschillende delen worden vluchtig met elkaar verbonden en de diversiteit is groot: Schrijber schakelt van onderzoeksjournalistiek naar poëtische impressies, van openhartige interviews naar obscure citaten. De drie hoofdlijnen vormen tezamen een grillig, soms te wijdlopig maar vaak ook overdonderd mooi en ontroerend filmessay.

The Ghost Writer (Roman Polanski, 2010)
RTL 8, 20.30-23.05 uur

Een biograaf (Ewan McGregor) ontvangt een vermogen om de stroperige memoires van een Britse oud-premier op te frissen. De auteur lijkt de opdracht van zijn leven te scoren, maar zijn ogenschijnlijk desperate uitgevers hebben uiteraard een eigen agenda. Want waarom wordt de huurschrijver na het verlaten van het kantoor direct overvallen door twee mannen op een motor? En hadden niet iets meer alarmbellen moeten afgaan bij het besef dat zijn voorganger, de ghostwriter die de eerste versie van het boek schreef, onder verdachte omstandigheden in zee is verdronken? Polanski, in juridische problemen geraakt vanwege zijn nooit afgeronde zedenzaak in het Amerika van de jaren zeventig, overzag de montage van dit degelijke The Ghost Writer (naar de thriller van Robert Harris, in het Nederlands vertaald als Geest) vanuit een Zwitserse cel en onder huis-arrest in zijn villa te Gstaad.

The Manchurian Candidate (Jonathan Demme, 2004)
RTL 7, 22.10-00.45 uur

'Raymond Shaw is de aardigste, dapperste, warmste, geweldigste persoon die ik in mijn hele leven heb ontmoet.' Die woorden, toonloos herhaald door Amerikaanse soldaten die door Russische communisten waren ontvoerd en gehersenspoeld, kwamen steeds terug in John Frankenheimers Koude-Oorlogsthriller The Manchurian Candidate uit 1962. Het is veelzeggend dat wijlen Jonathan Demme (The Silence of the Lambs) het in zijn versie uit 2004 hergebruikt: het toont een liefdevolle en vaak letterlijke remake waarin ditmaal Denzel Washington een officier speelt die na de eerste Golfoorlog wordt geplaagd door nachtmerries en waanideeën. Om zijn gemoedsrust terug te vinden, neemt hij contact op met Shaw, inmiddels kandidaat voor het vicepresidentschap en ontdekt zo een complot dat spannender en minder satirisch is dan de samenzwering in het origineel.

Meer over