De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 14 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Steve Carell en Keira Knightley in Seeking a Friend for the End of the World Beeld
Steve Carell en Keira Knightley in Seeking a Friend for the End of the WorldBeeld

Champions League

VERONICA, 20.00 uur

In de eerste achtste finale van dit seizoen ontvangt de Franse kampioen Paris Saint-Germain FC Barcelona. De Spanjaarden lopen in eigen land een beetje achter de feiten aan en kunnen Europees succes goed gebruiken.

Brandpunt

NPO 2, 20.25 uur

Na de uitzending over nepnieuws in Amerika, dit keer aandacht voor het fakefenomeen in Duitsland, Frankrijk en Nederland. Hoe ver zijn Facebook en Google met het weren van desinformatie? En ook: een portret van Astrid Holleeder.

Angel Di Maria en Edinson Cavani trainen voor de wedstrijd van Paris St Germain tegen FC Barcelona in de Champions League Beeld reuters
Angel Di Maria en Edinson Cavani trainen voor de wedstrijd van Paris St Germain tegen FC Barcelona in de Champions LeagueBeeld reuters

Zorg.nu

NPO 1, 21.25 uur

In aanloop naar de verkiezingen en een zorgdebat op 2 maart bespreekt Antoinette Hertsenberg de komende weken een aantal zorgthema's. In deze uitzending is er onder andere aandacht voor wat individuele zorg mag kosten.

Goedele on top

RTL 5, 21.30 uur

Start van nieuwe reeks waarin Goedele Liekens lusteloze stellen aan een beter seksleven probeert te helpen. In de eerste aflevering zijn dat Andrea (29) en Richard (27). Goedele volgt het duo in de slaapkamer en stuurt ze naar Bonaire.

Geslacht!

NPO 3, 22.05 uur

Ryanne van Dorst/Elle Bandita wil weten in hoeverre je lichaam bepaalt of je je mannelijk of vrouwelijk voelt. Daarvoor doet ze onder andere een hormoontest met travestiet Snorella en doet ze mee aan een poseerclinic voor vrouwelijke bodybuilders.

Bashar al-Assad: The Master of Chaos

NPO 2, 23.00 uur

Wat gaat er om in het hoofd van Bashar al-Assad? Ooit volgde hij in Londen een opleiding tot oogarts, maar na de dood van zijn vader werd hij plots president van Syrië. Wat staat het land nog te wachten?

Syrische president Bashar al-Assad Beeld anp
Syrische president Bashar al-AssadBeeld anp

Seeking a Friend for the End of the World

(Lorene Scafaria, 2012)
SBS 9, 22.45-00.35 uur

Twee serieuzere films met Steve Carell op tv: het is alsof Net 5 en SBS9 het met elkaar hebben afgesproken. Maar ook weer niet heel goed, want zonder terugkijkmogelijkheid kun je vanavond niet én Seeking a Friend for the End of the World zien én Crazy, Stupid, Love. Seeking a Friend... stelt de vraag wat nog een zinvolle tijdsbesteding is als je weet dat de wereld over twee weken zal vergaan. In afwachting van deze apocalyps verstopt Dodge (Carell) zich het liefst in de badkuip. Maar hij heeft dan ook geen gezin, geen vrienden of geliefde (zijn vrouw heeft hem verlaten) om het einde der tijden mee te delen. Tot hij zijn warrige benedenbuurvrouw Penny (Keira Knightley) ontmoet en zij hem een verkeerd bezorgde brief van zijn jeugdliefde Olivia in handen drukt. Wanneer de twee op zoek gaan naar Olivia, ontpopt de film zich tot een bijna misplaatst gemoedelijke roadmovie. Maar debuterend schrijver-regisseur Lorene Scafaria gelooft duidelijk dat ook een liefde die groeit op de afgrond, niet tevergeefs is: met ingetogen, mooi geacteerde scènes neemt ze de romance van haar helden zeer serieus. Dat levert een pretentieloze en aangename komedie op, die af en toe ook een gevoelige snaar raakt.

undefined

Crazy, Stupid, Love

(Glenn Ficarra en John Requa, 2011)
Net 5, 22.00-00.20 uur

In dit komische drama speelt Steve Carell huisvader Cal, die zijn leven flink op de schop neemt nadat zijn vrouw Emily (Julianne Moore) een echtscheiding heeft aangekondigd. 'Wat een cliché', verzucht hij, wanneer hij de bons krijgt en het meteen begint te stortregenen. Een slim trucje van regisseurs Ficarra en Requa (I Love You Phillip Morris): Crazy, Stupid, Love is met die zelfspot alle kritiek voor en tegelijkertijd blijft het een typische Hollywoodscène. Die licht-ironische toon houdt de film amusant, maar Ficarra en Requa hebben moeite alle personages als balletjes in de lucht te houden. Behalve Cal en Emily zijn er ook nog versierder Jacob (Ryan Gosling), de mooie advocaat Hannah (Emma Stone) en Cals vroegwijze zoontje Robbie (Jonah Bobo), die zich vastklampt aan zijn liefde voor de vier jaar oudere Jessica (Analeigh Tipton) die op háár beurt weer smoorverliefd is op Cal. Een flinke lading verhalen, incidenten en complicaties, die vaak behoorlijk grappig uitpakt, maar soms niet het beoogde emotionele effect sorteert. Maar de acteurs leuk om Stone en Gosling hier samen te zien met La La Land in je achterhoofd blijven fijn genoeg om het geheel op gang te houden.

Pretty Woman

(Garry Marshall, 1990)
BBC 1, 23.45-01.40 uur

'Ik had geen zin om films te maken met honderden kamelen die in de woestijn worden achtervolgd door tanks en weet ik wat.' Aldus de vorig jaar overleden Garry Marshall, grootleverancier van gemoedelijke humor voor tv en film. In die laatste categorie is Pretty Woman zijn belangrijkste wapenfeit. Een van de spontaanste momenten uit deze miljonair-valt-voor-prostituee-kaskraker is de scène waarin de welgestelde zakenman Edward (Richard Gere) prostituee Vivian (doorbraakrol voor Julia Roberts) laat schrikken door de deksel van een juwelenkistje onverwacht op haar handen dicht te slaan. Marshall vond dat Roberts een beetje vermoeid oogde. 'Doe eens iets om haar wakker te maken', fluisterde hij Gere in. Marshall zou Gere en Roberts opnieuw regisseren in het toch minder frisse Runaway Bride (1999).

Meer over