De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 12 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Susan Sarandon en Geena Davis in Thelma & Louise. Beeld
Susan Sarandon en Geena Davis in Thelma & Louise.Beeld

Vroege vogels
NPO 2, 19.20 uur

Presentator Menno Bentveld bivakkeert op Park Vliegbasis Soesterberg om er het natuurleven in beeld te brengen. Hij tuurt naar de veldleeuwerik, ziet spinnendoders en onderneemt een nachtelijke dropping om vossen, dassen en reeën te spotten.

Brandpunt
NPO 2, 21.15 uur

Honderd dagen na de verwoestende orkaan Irma gaat verslaggever Sacha de Boer naar Sint Maarten om te kijken hoe het eiland eraan toe is. Ze wordt vergezeld door Dieudonnee Ostiana, die in Nederland was toen de orkaan op haar eiland huishield.

Sacha de Boer Beeld anp
Sacha de BoerBeeld anp

De eerste vakantie van...
NPO 3, 21.20 uur

Nieuwe serie waarin bekende Nederlanders hun allereerste vakantie zonder ouders opnieuw beleven, met dezelfde vriendengroep. In aflevering één gaat presentator Tatum Dagelet terug naar Corfu, waar zij in 1993 de bloemetjes buitenzette.

Rick Stein's Road to Mexico
BBC 2, 22.00 uur

In zijn reisserie over de Mexicaanse keuken bekijkt kok Rick Stein in Mexico-Stad de 'chinampas', drijvende groentetuinen in de grachten van de stad. Deze tuinen stammen uit het Azteekse rijk en zijn een inspiratie voor Mexicaanse topchefs.

Lauren en het geld
NPO 3, 22.10 uur

Lauren Verster onderzoekt hoe de nieuwe generatie miljonairs in het leven staat. Waar komt de behoefte vandaan rijkdom zo opzichtig te etaleren op sociale media? Wat zijn de verschillen tussen selfmademiljonairs en jongeren uit rijke families?

Kunststof
NPO Radio 1, 19.00 uur

Jellie Brouwer spreekt met zanger Rob de Nijs, die dit jaar 75 wordt en nog niet van plan is met pensioen te gaan. Op zijn nieuwe album Niet voor het laatst is de zanger van Ritme van de regen en Banger hart naar eigen zeggen kwetsbaarder dan ooit.

Jellie Brouwer Beeld anp
Jellie BrouwerBeeld anp

Thelma & Louise (Ridley Scott, 1991)
SBS 9, 20.30-23.05 uur

Thelma & Louise is uiteraard de film van Geena Davis (Thelma) en Susan Sarandon (Louise), de twee vrouwen in Arkansas die al jong vastzitten in een leven waarin van alles ontbreekt en waarin je voordat je het weet oud en der dagen zat bent: voorbij zonder dat er iets opwindends is gebeurd. Zoals Louise zegt: 'Je krijgt waar je genoegen mee neemt.' Vooral zij wil het niet zover laten komen, dus neemt ze haar vriendin Thelma zonder vastomlijnd plan mee voor een weekendje weg. Dat weekendje ontspoort nog dezelfde avond in een hitsig danshol langs de weg, waar een enorme klootzak niet wil weten wat nee betekent. Vanaf dat moment zijn de twee outlaws op de vlucht. Eerst in paniek en wanhopig, maar dat stadium blijkt te kunnen worden gepasseerd en dan wordt het steeds leuker.

Sarandon en vooral Davis dragen de transformatie van de film op grootse wijze, maar ook de rol van Brad Pitt, die met Thelma & Louise na negen jaar eindelijk doorbrak in Hollywood, kan moeilijk worden overschat. Hij is het onverbloemde lustobject J.D. dat de film binnenzeilt en Thelma de ervaring van haar leven bezorgt. De van verlangen overstromende blik die Davis tevoorschijn tovert wanneer ze het rondzwervende oplichtertje van top tot teen scant, siddert na in het lichaam van de toeschouwer, zo overtuigend speelt ze de bevrijding die Thelma zichzelf in een paar uur in een motel schenkt. De bandeloosheid die daarna volgt, overtuigt dankzij wat J.D. in Thelma teweegbrengt.

Dat Thelma & Louise juist daarom als feministisch statement de filmgeschiedenis in ging had niemand vooraf verwacht, zei Sarandon vijf jaar geleden in een interview met deze krant. 'Het klinkt naïef, maar we hadden geen idee dat we een verhaal vertelden dat tot dan toe was gedomineerd door blanke heteroseksuele mannen van een bepaalde leeftijd. We hebben het uiteindelijke effect van de film volledig onderschat - juist daarom waren we waarschijnlijk in staat het genre op zijn kop te zetten.'

Transformers: Dark of the Moon (Michael Bay, 2011)
RTL 7, 20.30-23.35 uur

Bij de eerste maanlanding in 1969 vonden de Amerikaanse astronauten het wrak van een Transformers-ruimteschip, en nu blijkt dat schip iets te bevatten dat de strijd tussen goede en slechte Transformers - Autobots versus Decepticons - voor altijd kan beslechten. In deze derde Transformersfilm kan Sam Witwicky (Shia LaBeouf), de met de Autobots bevriende slungel die in de vorige twee delen ook al de wereld redde (maar in de delen vier en vijf niet meer mocht meedoen), niet wachten er opnieuw voor te gaan. En dan moet hij die missie ook nog eens op één lijn zien te krijgen met zijn liefde voor de adembenemend mooie Carly. Regisseur Michael Bay heeft in de eerste helft van de film nog enigszins het geduld om straffe actiesequenties af te wisselen met opvallend grappige optredens van onder meer John Malkovich en John Turturro. Daarna gaan alle remmen los en neemt de visuele krachtpatserij soms hallucinerende vormen aan.

Sleepy Hollow (Tim Burton, 1999)
Veronica, 22.45-00.50 uur

Voornamelijk Nederlanders wonen er, zegt de New Yorkse rechter tegen de jonge ambitieuze politie-inspecteur Ichabod Crane (Johnny Depp). Het gaat om het dorpje Sleepy Hollow, ergens ver van de grote stad, waar kort daarvoor drie mysterieuze moorden zijn gepleegd. Allengs wordt de film één grote, zeer onderhoudende, Burton-achtbaan, waarin horror, humor, actie en avontuur moeiteloos samengaan en waarin de acteurs een en al spelplezier uitstralen.

Meer over