De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 11 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Een vrouw in Abchazië, een gebied met een omstreden status aan de Zwarte Zee en in de westelijke Kaukasus. Het gebied was voorheen onderdeel van Georgië, maar werd onderdeel van een strijd tussen de Russische president Poetin en de toenmalig Georgisch president Michail Saakasjvili. Beeld afp
Een vrouw in Abchazië, een gebied met een omstreden status aan de Zwarte Zee en in de westelijke Kaukasus. Het gebied was voorheen onderdeel van Georgië, maar werd onderdeel van een strijd tussen de Russische president Poetin en de toenmalig Georgisch president Michail Saakasjvili.Beeld afp

Exitus
CANVAS, 19.30 uur.

Een verslag vanuit het achterland van het kleine staatje Abchazië, gelegen aan de Zwarte Zee: ooit een welvarende regio vol mijnbouw en industrie, maar sinds de val van de Sovjet-Unie is het gebied veranderd in een uitgestrekt spookdorp.

Rot op met je milieu
NPO 2, 20.25 uur.

Zes kandidaten met een uitgesproken mening over het milieu krijgen te zien wat hun bijdrage is aan de Nederlandse afvalberg. Onder andere door samen te wonen in een huis dat langzaam volloopt met troep.

De gevaarlijkste wegen van Nederland
SBS6, 20.30 uur.

Op het smalle Schapendijkje in Den Helder kwam vorig jaar een jonge fietser om het leven. Presentator André van der Toorn gaat er kijken en denkt met de buurt en de gemeente mee over verbeteringen.

Marlijn: De dolende dertiger
NPO 3, 21.20 uur

In de eerste aflevering uit deze persoonlijke reportagereeks vergelijkt Marlijn Weerdenburg (33) haar liefdesleven met dat van de dertigers om haar heen. Ze bezoekt onder andere een workshop voor singles.

Marlijn Weerdenburg. Beeld anp
Marlijn Weerdenburg.Beeld anp

Racing Extinction
NPO 2, 23.00 uur

De Amerikaanse fotograaf en filmmaker Louie Psihoyos (The Cove) luidt de noodklok voor bedreigde diersoorten. Samen met zijn team gaat hij undercover in China en laat hij zien hoe in rap tempo haaien en roggen verdwijnen.

Later Live...
BBC 2, 23.00 uur

Deze week muziek van onder andere The Pretenders, die voor het eerst sinds 2008 een album hebben gemaakt en optreden samen met Dan Auerbach van The Black Keys. Ook het Australische duo Empire of the Sun is te gast.

School of Rock (Richard Linklater, 2003)
RTL 8, 20.30-22.40 uur.

De Amerikaanse flierefluiter Richard Linklater (1960) bouwde in de loop der jaren een klein, fijn en uiteenlopend oeuvre op van veelal onafhankelijke films (Dazed and Confused, Before Sunrise, Boyhood). Bekend werd hij met de Before-trilogie die hij maakte met de acteurs Julie Delpy en Ethan Hawke. School of Rock is zijn meest conventionele film, met de grootste ster bovendien, en daarmee zijn bekendste werk. Komiek Jack Black speelt een hardrockzanger die hoopt op een doorbraak maar ondertussen nauwelijks iets uitvoert. Acute geldnood brengt hem ertoe de identiteit van zijn kamergenoot aan te nemen en tijdelijk les te gaan geven op een chique lagere school. Uiteraard weet hij niet wát te onderwijzen, waarna hij besluit van de groep streberige 10-jarigen een hardrockband te maken, compleet met roadies en beveiligingsmedewerkers. Doel: de kinderen laten zien wat verzet is. Maar, dat zul je altijd zien, het is uiteindelijk de meester die verandert. Waarmee de film braafjes eindigt, maar dankzij de vertolking van Black en een aantal van zijn leerlingen valt er nog voldoende te genieten.

Dolores Claiborne (Taylor Hackford, 1995)
RTL 8, 20.30-22.40 uur.

Vanavond twee Stephen Kingverfilmingen op rij over menselijk drama waarin voor de verandering eens niet uit het geijkte horrorvaatje wordt getapt. Dolores Claiborne is een geslaagde King-verfilming met een fraaie hoofdrol van Kathy Bates. Zij speelt de huishoudster van een in de openingsscène stervende bejaarde. De bikkelharde Dolores geldt als belangrijkste verdachte. Haar dochter (Jennifer Jason Leigh), een ambitieuze, ongelukkige journalist, keert vanwege de gebeurtenissen na vijftien jaar terug naar het eiland van haar jeugd. En de politieman (Christopher Plummer) die de moord onderzoekt, is een oude bekende van Dolores: achttien jaar geleden onderzocht hij de moord op haar echtgenoot, waarvan zij óók werd verdacht. Ruim twee uur goochelen Hollywood-veteraan Taylor Hackford (An Officer and a Gentleman, The Devil's Advocate, Ray) en topscenarist Tony Gilroy (Michael Clayton, de Jason Bourne-films) met de verhaallijnen uit heden en verleden, waarin nogal wat ellende voorbijkomt: Dolores Claiborne is een als thriller vermomd verhaal over een gezin dat door drank, agressie, armoede en kindermisbruik de afgrond is ingegleden.

Hearts in Atlantis (Scott Hicks, 2001)
SBS 9, 23.15-01.15 uur.

De tweede 'King' van vanavond werd bewerkt door de gelauwerde scenarioschrijver William Goldman (Butch Cassidy and the Sundance Kid, All the President's Men) en kreeg met Anthony Hopkins een absolute topacteur. Toch bakt regisseur Scott Hicks er maar weinig van. Nadat hij in 1996 was doorgebroken met het enigszins larmoyante Shine, leek Hicks geplaagd door een groeiende angst dat zijn publiek hem niet zou begrijpen. Sindsdien doet Hicks, die later ook een boek van zoetigheidsspecialist Nicolas Sparks zou verfilmen (The Lucky One, 2012) voor de zekerheid alles minstens driedubbel. Hij laat zijn acteurs alles uit de kast trekken, dikt met een laag tempo en sfeervolle beelden de emoties aan en voorziet het geheel van luid aanzwellende, lijzige muziek. Niet dat het verhaal die oppepper behoeft. Tijdens een lange, warme zomer sluit een 11-jarig jongetje vriendschap met een lieve, mysterieuze oude man: het is Stephen King op zijn sentimenteelst. Helaas slaat Hicks' mokerslagaanpak alle ontroering tot moes. Dat Hopkins toch een acceptabele rol weet neer te zetten, is een prestatie.

Meer over