De Volkskrant tv-selectie voor 8 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Tom Hardy (links) en Nick Nolte in Warrior Beeld .
Tom Hardy (links) en Nick Nolte in WarriorBeeld .

Het geheim van de meester
NPO 2, 20.30 uur

In aflevering twee van dit kunstprogramma proberen Jasper Krabbé en zijn team van experts om de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan na te maken. In DWDD zei Krabbé dat juist dit abstracte kunstwerk het allermoeilijkst was.

Expeditie Robinson
RTL 5, 20.30 uur

Begin van het nieuwe seizoen van de nog altijd zeer populaire survivalstrijd. Plaats van handeling: de Filipijnen. Onder de kandidaten: ex-wielrenner Thomas Dekker, GTST-ster Bartho Braat en zangeres Suzanne Klemann.

null Beeld anp
Beeld anp

Volle zalen
NPO 2, 21.15 uur

Cornald Maas begint zijn nieuwe reeks over de theaterwereld met een special over het Nederlands Theater Festival. Hij volgt Toneel-juryvoorzitter Ferry Mingelen tijdens zijn activiteiten en interviewt actrice Tjitske Reidinga.

Ja, ik wil... een taart
RTL 4, 21.30 uur

Voeg het bruilofts- en het bak-programma samen en je hebt dit nieuwe format, waarin John Williams drie bakduo's een bruidstaart laat bakken en op een bruiloft het bruidspaar de allermooiste taart laat uitkiezen.

Cornald Maas begint zijn nieuwe reeks over de theaterwereld met een special over het Nederlands Theater Festival Beeld anp
Cornald Maas begint zijn nieuwe reeks over de theaterwereld met een special over het Nederlands Theater FestivalBeeld anp

Absolutely Fashion: Inside British Vogue
BBC 2, 22.00 uur

Tweeluik waarin de redactie van het Britse modeblad Vogue wordt gevolgd op de werkvloer in Londen. Hoofdredactrice Alexandra Shulman staat voor een grote uitdaging: hoe kan zij jongeren interesseren voor haar blad?

De Verenigde Staten van Eva
NPO 1, 22.20 uur

Eva Jinek keert terug naar Tulsa, Oklahoma, haar geboorteplaats en de plek waar de Amerikaanse droom van haar ouders ooit begon. Jinek ontmoet onder anderen de fotograaf die haar geboorte vastlegde voor de plaatselijke krant.

Eva Jinek keert terug naar haar geboorteplaats in De Verenigde Staten van Eva Beeld anp
Eva Jinek keert terug naar haar geboorteplaats in De Verenigde Staten van EvaBeeld anp

Warrior (Gavin O'Connor, 2011)
RTL 7, 22.35-01.20 uur.

Na het worstelen uit The Wrestler (2008) en het boksen uit het van de week nog vertoonde The Fighter (2010) gaan in Warrior alle remmen los. Dit keer draait het om Mixed Martial Arts (MMA), een eclectische vechtkunst die technieken uit verschillende vechtsporten combineert, met kickboksen en worstelen losjes als basis. Behalve een kopstoot of trap onder de gordel lijkt alles toegestaan. Die vrijheid maakt van de actiescènes uit Warrior een stomende chaos, waarbij de mannen al slaand, schoppend, brekend en barstend veranderen in een onontwarbare spierkluwen. Regisseur Gavin O'Connor weet precies hoe die kolkende testosteronmassa's tot spannende cinema te vermalen: de zwiepende camera en de koortsachtige montage slepen de toeschouwer meteen de ring in of een gevecht nu met een simpele vuistslag is gedaan of uitdijt tot een deerniswekkende martelpartij. Het weinig subtiele script draait om de van elkaar vervreemde broers Brendan en Tommy, die er niet in slagen hun leven op orde te krijgen en in het MMA-circuit een betere toekomst zoeken. Dan kan het niet anders dan dat ze in de finale tegenover elkaar komen te staan. Gelukkig zijn deze personages erg goed in elkaar gezet. Brendan en Tommy krijgen hun trieste familiegeschiedenis maar niet van zich afgeschud en weten zich geen raad met hun mislukte vader (een mooi-morsige rol van veteraan Nick Nolte). Drie keer raden voor wie al die klappen in de ring eigenlijk bedoeld zijn.

The Salt of the Earth (Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado, 2014)
Film 1 Sundance, 18.40-20.25 uur.

Een film over een fotograaf: in The Salt of the Earth vraagt Wim Wenders zich af of dat wel zo'n goed idee is. En toch heeft hij het gemaakt, dit portret van de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado, die wereldfaam vergaarde met ontluisterende fotoseries als Other Americas (1986), Workers (1993) en Africa (2007). Gelukzoekers ploeterend in een gigantische goudmijn, hongerslachtoffers, volkerenmoorden, brandende olievelden Salgado legde de verschrikkingen van de wereld vast in intimiderend mooie zwart-witbeelden. Beelden die Wenders (Buena Vista Social Club, Pina) volop toont in The Salt of the Earth. Tegelijkertijd is Wenders, die de documentaire samen met Salgado's zoon Juliano Ribeiro draaide, vooral in Salgado zelf geïnteresseerd. Het persoonlijkst zijn de momenten waarop Salgado's markante gezicht in zijn foto's weerkaatst, terwijl hij uitlegt wat hij destijds zag en wilde overbrengen. Afmattend werkt het wel, die constante stroom van even prachtige als verstikkende beelden hoe persoonlijk Salgado ook praat. Het was goed geweest als Wenders iets eerder was uitgekomen bij het laatste deel van de film, waarin je ziet hoe Salgado en zijn geliefde Lélia het verloren regenwoud van zijn jeugd reanimeren, middels een innovatief bosbouwproject. Een verrassende en welkome slotakte is het, die na alle eerdere gruwelfoto's het gemoed schoonwast met panorama's van fris, tot aan de horizon reikend bladergroen.

Anger Management (Peter Segal, 2003)
RTL 8, 20.30-22.35 uur.

Veel zachtaardiger dan Dave (Adam Sandler), ontwerper van een kledinglijn voor dikke katten, zijn ze niet te vinden. Uitgerekend hij moet verplicht deelnemen aan een cursus agressiebeheersing, waar cursusleider Buddy (Jack Nicholson) hem onderwerpt aan groteske sessies. Hij trekt zelfs bij hem in. Aardig uitgangspunt voor een komedie, maar de uitwerking is rommelig en halfslachtig. Gevatte en uitgekauwde grappen wisselen elkaar af en de prettig tegendraadse ondertoon gaat verloren in een conventionele, zoete finale. En dan moet je ook nog tegen de combinatie Nicholson-Sandler kunnen.

Meer over