De Volkskrant tv-selectie voor 8 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Bruce Wilils in 16 Blocks. Beeld
Bruce Wilils in 16 Blocks.Beeld

Keuringsdienst van waarde
NPO 3, 20.25 uur

Drop is het favoriete Nederlandse snoepje. Samen eten Nederlanders jaarlijks ongeveer 32 miljoen kilo drop. De Keuringsdienst duikt in de historie van drop en ontdekt dat drop een Italiaanse oorsprong heeft en als geneesmiddel werd beschouwd.

Kunstraadsels
NPO 2, 20.30 uur

In de serie over de geheimen achter meesterwerken uit de Gouden Eeuw stort professor Frans Grijzenhout zich op Jan Steens De burgemeester van Delft en zijn dochter. Zijn het wel de juiste hoofdpersonen die zo trots en in volle pracht zijn afgebeeld?

3Doc: Hummus! The Movie
NPO 3, 21.00 uur

Israëlische documentaire over hummus, de razend populaire kikkererwtenpuree die vooral in het Midden-Oosten veel wordt gegeten. Maker Oren Rosenfeld spreekt in Israël en Libanon een jood, een moslim en een christen over hun hummusliefde.

Hollandse zaken
NPO 2, 21.10 uur

Naar aanleiding van de moorden op de 14-jarige meisjes Romy en Savannah leidt Cees Grimbergen een discussie over de vraag hoe je kinderen veilig opvoedt. Hoe vinden ouders de balans tussen veiligheid en ruimte voor (puber)kinderen?

null Beeld KRO-NCRV
Beeld KRO-NCRV

Bloot - Een film over acteren
NPO 2, 22.55 uur

Herhaling van de achter-de-schermendocumentaire uit 2013 over Toneelgroep Amsterdam. De makers volgen regisseur Ivo van Hove en acteurs als Hans Kesting, Barry Atsma en Halina Reijn bij de repetities voor de voorstelling Husbands.

Carole King: Natural woman
Canvas, 23.00 uur

Muziekdocumentaire over het leven van zangeres Carole King, van haar jeugd in Brooklyn tot aan de recente, succesvolle biografische Broadwaymusical Beautiful. King scoorde in de jaren zestig en zeventig hits als It's too Late en You've Got a Friend.

Halina Reijn in Bloot - Een film over acteren. Beeld NPO
Halina Reijn in Bloot - Een film over acteren.Beeld NPO

16 Blocks (Richard Donner, 2006)
RTL 7, 20.30-22.30 uur

'Het leven duurt te lang.' Dat is de eerste volledige zin die politieman Jack Mosley uitspreekt in de actiefilm 16 Blocks. Maar niet omdat er tot die tijd zo veel actie te zien was. Mosley is het uitvergrote prototype van de verlopen agent: ongeschoren, bloeddoorlopen ogen, iets te groot jasje, losse das. 'Yeah yeah', is alles wat hij tot die eerste zin mompelt tegen collega's die hem bevelen geven. En dan krijgt hij aan het einde van zijn nachtdienst ook nog de opdracht om in de ochtendspits een arrestant van zijn cel naar het gerechtsgebouw zestien straten verderop te brengen waaraan de film zijn titel dankt. Het blijkt te gaan om een getuige die Mosleys naaste collega's liever dood dan levend zien. Waarna een ouderwetse formulefilm volgt, waarin verteltijd en vertelde tijd bijna samenvallen en die deels is gedraaid in de drukke straten van New York, in het bijzonder Chinatown - altijd een extra waarde in een speelfilm.

De verrassing van 16 Blocks zit evenwel niet in de vele actie- en achtervolgingsscènes. Die zijn goed, maar niet opvallend en ontaarden tegen het einde van de film in een iets te fantastische afwikkeling. De verrassing is Bruce Willis, de altijd opgewekte actieheld die nu eens tegendraads is gecast als alcoholistische hinkepoot. Dat is in het begin even wennen; Willis lijkt zijn personage te zwaar aan te zetten. Maar gun hem de tijd en hij gaat overtuigen als vermoeide agent wiens geweten opspeelt in een cruciale scène. En dat overtuigen is geen sinecure, want de gevangene die hij moet wegbrengen, gespeeld door rapper Mos Def (Yasiin Bey), tergt met zijn slappe geouwehoer niet alleen de zenuwen van Willis' personage, maar ook die van de kijker.

Swordfish (Dominic Sena, 2001)
Net 5, 22.15-00.20 uur

Na de aanslagen van 11 september 2001 verdween Swordfish uit de Britse bioscopen. De film over de jacht op een stel terroristen, vol explosies en bloedfonteinen, met een vette knipoog balancerend tussen actie en komedie, werd niet langer kies geacht. In Nederland ging Swordfish wel op de voorgenomen datum in première: 13 september 2001. 'Gewoon een lekkere actiefilm voor jongeren die even hun verstand op nul willen zetten', vond de distributeur. Toch heeft de film achteraf gezien een bijsmaak. Na 9/11 kelderde de amusementswaarde van terroristische aanslagen. In die zin is Swordfish de laatste vertegenwoordiger van een zorgeloos tijdperk, waarin je spectaculaire ontploffingen alleen in de bioscoop zag.

Goed is Swordfish overigens niet, vermakelijk wel. Een schmierende John Travolta (in de openingsscène foetert hij op alle baggerfilms uit Hollywood), virtuoos gedraaide actiescènes (de scène die volgt op Travolta's monoloog moest het bullet time-spektakel van The Matrix overtreffen) en Halle Berry die destijds overal hoognodig uit de kleren moest (zie ook Monster's Ball uit hetzelfde jaar) maken dit tot uiterst genietbare pulp.

Under the Skin (Jonathan Glazer, 2013)
Film1 Premiere, 22.45-00.28 uur

Hollywoodster Scarlett Johansson mag dan wel de hoofdrol spelen, wie van Under the Skin een gemakkelijk te verteren sciencefictionavontuur of klip en klaar verteld verhaal verwacht, komt bedrogen uit. Als buitenaardse in vrouwenlijf verplaatst Johansson zich per bestelbusje door de morsige buitenwijken van Glasgow. Vanuit haar chauffeursstoel spreekt ze willekeurige mannen aan die ze vervolgens in verrukkelijk surrealistische scènes verleidt en, een soort van, verorbert. Zelden dwaalde een ruimtewezen zo stil, ontheemd en hunkerend over de aarde als de heldin van dit geestverruimende gruwelsprookje.

Meer over