De Volkskrant tv-selectie voor 8 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Felicity Jones en Jessica Findlay Brown (rechts) in Albatross Beeld
Felicity Jones en Jessica Findlay Brown (rechts) in AlbatrossBeeld

Flikken Rotterdam

NPO 1, 20.30 uur
Het zusje van Flikken Maastricht, waarin een politieteam (Mark van Eeuwen, Huub Stapel, Cees Geel en Maryam Hassouni) de strijd aanbindt met moordenaars, drugsdealers én een mol. Stapel speelt de nieuwe officier van justitie Hein Berg.

Maryam Hassouni speelt Lieve Jansons in Flikken Rotterdam Beeld Linda Stulic
Maryam Hassouni speelt Lieve Jansons in Flikken RotterdamBeeld Linda Stulic

Hier zijn de van Rossums

NPO 2, 21.15 uur
Maarten, Sis en Vincent van Rossem trekken weer door het land, op zoek naar geschiedkundige en architectonische hoogte- en dieptepunten. In deze eerste aflevering uit een nieuwe reeks bezoekt het trio Den Haag.

Versailles

EEN, 22.05 uur
Kosten noch moeite werden gespaard voor deze Frans-Canadese (maar Engels gesproken) tv-serie over het besluit van Lodewijk XIV jachtverblijf Versailles om te bouwen tot megalomaan paleis. Verraad en oorlog liggen op de loer.

Andere tijden sport

NPO 1, 22.20 uur
Andere Tijden Sport vertelt het vergeten verhaal van discuswerpster Ria Stalman, die op de Spelen 1984 een gouden medaille won en sindsdien door dopinggeruchten werd achtervolgd. Voor het eerst vertelt Stalman over die periode.

Ria Stalman Beeld anp
Ria StalmanBeeld anp

Soundbreaking

Canvas, 22.55 uur
Begin van achtdelige reeks over de invloed van technologie en opnametechnieken op popmuziek. De eerste aflevering gaat over de menselijke stem als instrument en hoe zangers, producenten en sound engineers ermee aan de haal gaan.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur
Ralph Fiennes komt vertellen over zijn rol in A Bigger Splash, een remake van de Franse zomerklassieker La Piscine. Ook acteur James Nesbitt (The Missing) en comédienne Tracey Ullman zijn te gast. James Bay verzorgt de muziek.

Albatross (Nial MacCormick, 2011)

BBC 2, 00.55-02.20 uur.
Soms doet een locatie wonderen voor een film. Het lichtvoetige drama Albatross, een Engelse film die in Nederland de bioscoop niet haalde, is zeker niet de beste film die vandaag op tv wordt uitgezonden. Het verhaal over de jonge Emelia Doyle, die het uiteenvallende gezin waar ze als schoonmaakster komt te werken verder ontwricht, staat bol van de clichés en vliegt in de finale zelfs lelijk uit de bocht. Daar zet regisseur Nial MacCormick (die behalve Albatross louter voor tv-werk tekende) een erg fijn acteursensemble tegenover: Sebastian Koch, Julia Ormond en Felicity Jones vormen een even pijnlijk als komisch disfunctionerend gezin. En Jessica Findlay Brown (Downton Abbey) is ijzersterk en ontwapenend als de wereldwijze Emelia; het ene moment windt ze moeiteloos de vol in midlifecrisis verkerende vader om haar vinger en even later is ze in tranen om de eindigheid van het leven. En ja, dan is de locatie ook nog eens het fotogenieke eiland Man, waar het gezin in een groot oud huis op een klif een hotel runt en waarover Emelia zich op een fiets voortbeweegt. Dat geeft de film precies dat zetje naar de goede kant van de delicate grens tussen wat nog net wél en wat echt niet meer kan.

Jagten (Thomas Vinterberg, 2012)

Canvas, 21.05-22.55 uur.
Hoewel hij na zijn fenomenale Festen (1998) gestaag is blijven doorfilmen, was regisseur Thomas Vinterberg, gevormd door de Dogma-groep, al door menigeen afgeschreven. In 2010 gold daarom het diepzwarte, ijzersterke Submarino als een comeback, wat de Deen twee jaar later overtrof met het beangstigende drama Jagten, dat dat jaar hoog op alle lijstjes prijkte. Terecht, want het verhaal over de zachtaardige kleuterleider Lucas (de zoveelste glansrol van Mads Mikkelsen) die moet ervaren tot welke gruwelijkheden groepsdwang kan leiden, is door Vinterberg zo gefilmd dat je keel zich langzaam sluit.

Bachelorette (Leslye Headland, 2012)

NPO 3, 22.05-23.30 uur.
Ogenschijnlijk een van de vele grove vriendinnen-van-wie-er-een-gaat-trouwenfilms, ontpopt dit debuut van Leslye Headland zich tot een aanmerkelijk rijkere film dan die vele andere. De vriendinnengroep in Bachelorette drinkt, eet of snuift de problemen die ze heeft het liefst weg. Tot zover niets nieuws, maar Headland, die voor de film haar eigen toneelstuk bewerkte, maakt van haar personages geen karikaturen: ze zijn extreem, maar niet eendimensionaal. Zo is de geweldig op dreef zijnde Kirsten Dunst een bitch, maar ook zielig. En Lizzie Caplans Gena is zowel irritant als aandoenlijk. Hoezeer de vrouwen zich ook aanstellen, je kunt je voorstellen dat mensen als zij bestaan. Die combinatie van overdrijving en waarachtigheid maakt Bachelorette bij vlagen geniaal.

Doubt (John Patrick Shanley, 2008)

NPO 2, 23.20-00.55 uur.
Philip Seymour Hoffman schittert naast een ook al sterke Meryl Streep in deze verfilming van een gelauwerd toneelstuk. Beiden ontvingen voor hun vertolking een Oscarnominatie; Hoffman voor zijn van seksueel misbruik verdachte geestelijke en Streep als zuster wier voorgevoel haar niet bedriegt. De eerste legt namelijk een 'opvallende interesse' aan de dag voor de enige Afro-Amerikaanse schooljongen op een katholieke school. Het is 1964, wat verklaart waarom de vermoede daden niet bij naam worden genoemd.

Meer over