De Volkskrant tv-selectie voor 8 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Michael Fassbender in Shame. Beeld
Michael Fassbender in Shame.Beeld

Staying Alive

Reisprogramma over waargebeurde survivalverhalen. Vanavond dat over Juliane Koepcke in Peru. De 17-jarige overleefde in 1972 als enige een vliegtuigcrash en hield zichzelf onder meer in leven door snoepjes van passagiers te eten.

NPO 3, 20.30 uur

Het uur van de wolf

Documentaire over de Nederlandse fotografe Charlotte Dumas, die ooit doorbrak met haar intrigerende portretten van dieren. Hiermee toont ze de relatie tussen mens en dier, en hoe de mens zijn dromen en verwachtingen op dieren projecteert.

NPO Cultura, 21.00 uur

null Beeld Charlotte Dumas
Beeld Charlotte Dumas

The Story of God

Morgan Freeman probeert vat te krijgen op het geloof in al zijn vormen. Vanavond tracht hij de obsessie van de mens met het hiernamaals te begrijpen. Hoe beantwoorden religies uit het verleden en nu de vraag: wat gebeurt er als we sterven?

National Geographic, 21 uur

De Hokjesman NPO 2, 21.05 uur

De geesteszieken zitten in het tweede hokje dat Michael Schaap dit seizoen verkent. Hij bezoekt een psychiatrische instelling en stelt de vraag hoe zo'n gedwongen gemeenschap van mensen, in de volksmond 'gekkenhuis', functioneert.

NPO 2, 21.05 uur

Wat een poppenkast!

Presentator Jeroen van der Boom ging naar John de Mol met het idee voor een satirisch programma met poppen van BN'ers als René Froger, koning Willem-Alexander, Geert Wilders en Yolanthe. Na aanvankelijke scepsis hapte De Mol toe. Terecht?

SBS 6, 22.00 uur

Humo's Rock Rally 2016

Special bij de 20ste editie van Humo's 2-jaarlijkse rockbandstrijd. Oud-winnaars worden bezocht: Stijn Meuris (Noordkaap), Joost Zweegers (Novastar), Dave Martijn (Goose), Bent van Looy (Das Pop) en Mauro Pawlowski (Evil Superstars).

Canvas, 22.45 uur

Shame (Steve McQueen, 2011)

Bij filmclichés denk je al snel aan de slow-motionexplosies en zoete viooltjes in Hollywoodfilms. Maar ook de absolute tegenhanger, de mistroostige Europese artfilm, heeft zo zijn gemeenplaatsen. Liefdeloze seks: toon het zo kil en kaal mogelijk, in lang aangehouden shots en eventueel zonder muziek op de geluidsband. Grootstedelijke vervreemding: laat de personages kopje-onder gaan in anonieme decors van beton en glas. Iets originelers verzinnen blijkt vaak lastiger dan gedacht. En wanneer cineasten op dergelijke stramienen voortborduren en er tegelijk een nieuwe invulling aan willen geven, kan het zijn dat ze vanzelf uitkomen bij een nieuw potentieel cliché.

Dat leek te gebeuren in 2011, toen twee filmmakers vrijwel exact dezelfde scène bedachten om, in een ietwat dreigende sfeer, de psychische verwarring van hun hoofdpersonage te verbeelden. In The Invader, het speelfilmdebuut van de Belgische videokunstenaar Nicolas Provost, gaat het om een illegale vluchteling die als een schim door Brussel dwaalt. In het iets eerder uitgebrachte Shame, vanavond te zien, volgt de Britse kunstenaar en regisseur Steve McQueen een seksverslaafde reclameman in New York - een perfecte, schrijnende rol van Michael Fassbender.

Twee tamelijk verschillende figuren, de vluchteling en de reclameman. En toch voert hun mentale malaise beide films naar een hooggelegen, luxueus stadsappartement waar de protagonist voor het grote raam onstuimige seks heeft. Ook de enscenering is in Shame en The Invader nagenoeg identiek. De naakte man achter de eveneens naakte, met haar armen gespreid staande vrouw. Terwijl hij haar tegen de ruit bonkt, observeert de camera hen niet alleen in het appartement, maar ook omhoogkijkend vanaf de straat. Gelukkig maar dat dit tafereel vooralsnog niet in andere soortgelijke films is opgedoken. Zo kan het ook in een verpletterend drama als Shame zijn verontrustende effect behouden.

Canvas, 21.05-22.45 uur.

Kung Fu Panda 2 (Jennifer Yuh, 2011)

Deel 3 draait binnenkort in de bioscoop, dus wordt alvast de tweede film rond vechtpanda Po van stal gehaald. Po kan er niet langer omheen: de noedels kokende gans die hem heeft opgevoed, is toch echt niet zijn vader. Wie ben ik dan wel en waar kom ik vandaan, vraagt Po zich vanaf dat moment af, maar leermeester Shifu zegt dat hij eerst tot innerlijke vrede moet komen. Gelukkig wordt in het geslaagde, uiterst energieke Kung Fu Panda 2 wijsheid ook op andere manieren verkregen. Het blijft een absurd gegeven, zo'n vechtbeer met spirituele aspiraties. Fijn dat de film dat zelf ook telkens onderstreept, bijvoorbeeld in de scène waar Po het moet afleggen tegen een vechtlustig radijsje. Alles zwiept, swingt en fonkelt aan deze bonte achtbaanrit.

SBS 9, 20.30-22.10 uur.

De rouille et d'os (Jacques Audiard, 2012)

Alain (Matthias Schoenaerts) is een beest van een man: agressief, impulsief, een gespannen bonk vlees. Hij is met zijn zoontje Sam naar de Côte d'Azur gekomen, waar zijn zus woont. Het kind is hem plotseling in de schoot geworpen: zijn ex is in Amsterdam opgepakt voor handel in drugs. Alain vindt een baantje als uitsmijter bij een discotheek, waar hij Stéphanie (Marion Cotillard) ontmoet. Hoe regisseur Jacques Audiard (Un prophète) die twee bij elkaar weet te krijgen en een romantisch drama uitzet rond de simpele vechtersbaas en de elegante orka-dresseur, is een van de verrassingen van De rouille et d'os. Miraculeus ook, hoe Audiard de met flair gebrachte, soapachtige plot toch realistisch laat ogen.

NPO 2, 23.25-01.18 uur.

Meer over