De Volkskrant tv-selectie voor 7 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Gilles de Schrijver, Robrecht Vanden Thoren en Tom Audenaert in Hasta la Vista Beeld .
Gilles de Schrijver, Robrecht Vanden Thoren en Tom Audenaert in Hasta la VistaBeeld .

Nederland - Wit-Rusland
NPO 3, 20.00 UUR

Na het gelijkspel vorige maand tegen Zweden heeft het Nederlands elftal deze kwalificatiereeks voor het WK-eindtoernooi in Rusland een overwinning nodig. Helaas verhindert ook nu een blessure Arjen Robben hieraan bij te dragen.

College Tour
NPO 2, 21.05 UUR

Te gast bij Twan Huys is balletdanseres Igone de Jongh. De muze van choreograaf Hans van Manen viert dit jaar haar twintigjarig jubileum bij Het Nationale Ballet, waar ze sinds 2003 eerste soliste is.

Andere tijden sport
NPO 1, 22.25 UUR

Een herhaling van de aflevering over de afloop van de Tour de France van 2007, waarin de Deen Michael Rasmussen afstevende op de eindoverwinning, maar in de slotweek door de eigen Raboploeg uit de wedstrijd werd gehaald.

Icarus
NPO 2, 22.55 UUR

De val van een bekende Nederlander, vermaakt tot fictieverhaal. Deze week rondom verslavingsdeskundige Keith, die veroordeeld is voor ontucht en aanschuift in een talkshow om zich tegen de aantijgingen te verdedigen.

In Andere tijden sport de aflevering over de Tour de France van 2007, waarin de Deen Michael Rasmussen door de eigen Raboploeg uit de wedstrijd werd gehaald Beeld anp
In Andere tijden sport de aflevering over de Tour de France van 2007, waarin de Deen Michael Rasmussen door de eigen Raboploeg uit de wedstrijd werd gehaaldBeeld anp

The Graham Norton Show
BBC 1, 23.35 UUR

Host Graham Norton ontvangt acteur Ewan McGregor, die net klaar is met de opnames van Trainspotting 2 en dit jaar zijn regiedebuut maakt met American Pastoral. Ook acteur Danny DeVito is te gast.

The Jinx
CANVAS, 00.20 UUR

Deze week een terugblik op de zaak waarin Robert Durst terecht staat voor de moord op zijn buurman. Durst wil misschien wel toegeven dat hij de man in stukken heeft gesneden, maar hem gedood? Nee, dat niet.

Acteur Ewan McGregor zit vanavond op de bank bij Graham Norton Beeld afp
Acteur Ewan McGregor zit vanavond op de bank bij Graham NortonBeeld afp

Hasta la Vista (Geoffrey Enthoven, 2011)
NPO 2, 23.40-01.20 uur.

Philip, een jonge vent met een gezonde aandacht voor vrouwelijk schoon, heeft een probleem. Hij lijdt aan een ernstige aangeboren handicap, die hem tot een rolstoel veroordeelt. Maar ook hij heeft behoefte aan seks, dat is de duidelijke boodschap die het Vlaamse Hasta la vista! uitdraagt. De inspiratie voor zijn film, waarvan momenteel de Nederlandse remake Adios Amigos momenteel nog in enkele bioscopen draait, vond regisseur Geoffrey Enthoven in het levensverhaal van Asta Philpot: een jonge Amerikaan die een reis ondernam naar een Spaans bordeel om te worden ontmaagd. In de film weet Philip zijn vrijwel blinde vriend Jozef en de ongeneeslijk zieke Lars over te halen mee te gaan; begeleid door een verpleger. Dat levert een eerlijke, maar ook wat voorspelbare komedie op. Bij de Europese Oscars, de European Film Awards, destijds bekroond met de publieksprijs, waarmee de film onder meer de Franse successen The Artist en Intouchables aftroefde.

A Mighty Heart (Michael Winterbottom, 2007)
RTL 8, 20.30-22.40 uur.

De even productieve als veelzijdige Engelse regisseur Michael Winterbottom (55) overtrof zichzelf met dit op feiten gebaseerde drama rond Wall Street Journal-verslaggever Daniel Pearl. De journalist werd in 2002 in Pakistan door moslimfundamentalisten ontvoerd en later onthoofd. Hollywoodster Angelina Jolie (wier echtgenoot Brad Pitt de film produceerde) speelt een adembenemend ingetogen rol als Pearls echtgenote. Dat de blanke Jolie werd gekozen en gegrimeerd voor de vertolking van een personage van gemengde afkomst, kwam de filmmakers op kritiek te staan. Jolie, Winterbottom en Pitt kregen echter bijval van Mariane Pearl zelf, die aan tijdschrift Time vertelde waarom ze hoogstpersoonlijk voor Jolie had gekozen. 'Het draait hier niet om de kleur van je huid, het draait om wie je bent. Ik vroeg haar de rol te spelen, ook al is ze veel mooier dan ik, omdat ik me echt met haar verwant voelde.'

Honeymoon in Vegas (Andrew Bergman, 1992)
Eén, 23.45-01.15 uur.

Voordat hij zichzelf de vergetelheid in schoot met het deerlijk mislukte Striptease (1996), waarin Demi Moore als berooide huismoeder paaldansend haar post-boobjoblichaam toonde, maakte New Yorker Andrew Bergman (1945) beslist een paar aardige komedies. In It Could Happen to You (1994) komt Nicolas Cage na een domme belofte klem te zitten tussen zijn echtgenote Rosie Perez en serveerster Bridget Fonda. En in Honeymoon in Vegas zit dezelfde Cage eveneens klem na niet al te slim bezig te zijn geweest. Hij verliest veel geld in Las Vegas, waarna de schuldeiser (James Caan) een simpel aanbod heeft om van zijn schuld af te komen: leen me je verloofde (Sarah Jessica Parker) voor een weekend.

London River (Rachid Bouchareb, 2009)
BBC 2, 01.10-02.30 uur.

De levens van een godvruchtige, bekrompen arbeidersvrouw van Guernsey en een wijze, Afrikaanse moslimman die in Frankrijk op het land werkt (de Milanees Sotigui Kouyaté) kruisen elkaar in Londen. Beiden zijn daar op zoek naar hun kind, van wie ze niets meer hebben gehoord sinds de bomaanslagen op 7 juli 2005, waarbij 56 mensen omkwamen. De tegenpolen blijken meer op elkaar te lijken dan ze hadden gedacht, in een even schematische als stichtelijke parabel over angsten en vooroordelen, doorsneden met nieuwsbeelden van de aanslagen en couleur locale van smeltkroes Londen.

Meer over