De Volkskrant tv-selectie voor 7 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Departures Beeld
DeparturesBeeld

Zembla NPO 2, 20.25 uur

De Duitse onderzoeksjournalist Hajo Seppelt kreeg van een klokkenluider een database van atletiekfederatie IAAF met de bloeduitslagen van meer dan vijfduizend sporters. Uit Seppelts onderzoek blijkt dat tijdens de WK's en Olympische Spelen tussen 2001-2012 eenderde van de sporters dubieuze testresultaten had.

The Great British Bake Off BBC 1, 21.00 uur

In de laatste week van de The Great British Bake Off, waarin wordt gestreden om de titel van beste amateurbakker, zijn nog drie bakkers over. Jo Brand bepaalt met juryleden Paul Hollywood en Mary Berry wie met de titel naar huis gaat. Vanavond gaat het erom wie het lekkerste geglazuurde broodje bakt.

De juryleden van The Great British Bake Off Beeld
De juryleden van The Great British Bake OffBeeld

Bevergem Canvas, 21.10 uur

In deze comedyserie van de Vlaamse komiek Freddy De Vadder zien we vanavond hoe de bewoners van Bevergem graag rondhangen op Freddy's loft. Claude schrikt wanneer hij hoort hoe Freddy de luxueuze inrichting betaalt. Kenny en Lorenzo zijn bezorgd als Hilde lottowinnares Anje vervangt als bedrijfsleider.

The Undateables NPO 3, 21.15 uur

Vanavond in deze datingshow voor mensen met een handicap Frank, die 1.30 meter lang is doordat hij de botgroeistoornis achondroplasie heeft. De 34-jarige Erik heeft het syndroom van Goldenhar, waardoor zijn hoofd scheef staat. De 31-jarige Angela heeft een lichte verstandelijke beperking. Alle drie zoeken ze de liefde.

3onderzoekt NPO 3, 22.00 uur

Vandaag steekt Danny Ghosen voor het programma 3onderzoekt, dat misstanden aan de kaak stelt, undercover als vluchteling de grens van Servië naar Kroatië over en eindigt in opvangkamp Opatovac. Johan Eikelboom besluit om in Nederland zijn huis open te stellen voor de noodopvang van asielzoekers.

Danny Ghosen duikt onder in een vluchtelingenkamp Beeld ANP
Danny Ghosen duikt onder in een vluchtelingenkampBeeld ANP

Good Morning South Sudan NPO 2, 23.00 uur

Filmmakers Jan Willem den Bok en Floor Koomen maakten aan de hand van de bewoners van Zuid-Soedan een portret van het jongste land ter wereld. We zien weduwe Josephine, die onder een boom een schooltje begint voor verweesde buurkinderen. En journalist Lukudu, die een dagelijks radioprogramma presenteert.

Departures (Yôjirô Takita, 2008) Arte, 22.25-00.30 uur.

Wonderschone vertelling over een werkloze cellist die terugkeert naar zijn geboortehuis en in dienst treedt van een begrafenisondernemer, als assistent bij het gereedmaken van overledenen. Dat gebeurt bij die overledenen thuis, te midden van de nabestaanden. Je kunt je iets voorstellen bij de rituele en zorgvuldige wijze waarop dat in Japan gebeurt. De film legt er eer in dit uitgebreid uit de doeken te doen, wat Departures (Okuribito) een bijzondere, bijna meditatieve schoonheid geeft, zonder dat de film loodzwaar wordt. Integendeel, de film is op momenten uiterst geestig.

Natuurlijk gaat het ook over onze omgang met de dood, vervlochten met het verleden van de hoofdpersoon, die op jonge leeftijd zijn vader zag verdwijnen en niet bij de crematie van zijn moeder is geweest. En natuurlijk komt hij in het reine met die last van het verleden. Maar de ervaren Yôjirô Takita (1955) waakt ervoor de grenzen van het betamelijke sentiment te overschrijden, zelfs met schaamteloos sentimentele strijkintermezzo's. Oscar voor beste buitenlandse film.

La tendresse (Marion Hänsel, 2013) Arte, 20.15-21.35 uur.

Daar zitten ze dan, vijftien jaar na hun scheiding, samen op de rand van het bed in een hotel waar nog maar één kamer beschikbaar was. Na jaren zit het gescheiden stel Lise en Frans weer met elkaar opgescheept, als hun zoon na een ski-ongeluk in de Franse Alpen in het ziekenhuis is beland. Het ongemak wordt in La tendresse niet aangedikt of uitgesmeerd. Met fluweelzachte hand schetst de gelouterde Belgische regisseuse en actrice Marion Hänsel alledaags menselijk geklungel, zachtjes bijtend als een tekening van Peter van Straaten. Het blijft allemaal best charmant en de weigering om achter welke gebeurtenis dan ook een uitroepteken te plaatsen, geeft blijk van lef. Soms snak je wel naar iets dat zelfs maar een beetje doet denken aan een spanningsboog.

Agora (Alejandro Amenábar, 2009) HBO (1), 16.45-18.50 uur.

Regisseur Alejandro Amenábar (The Others, Mar adentro) kwam op het idee voor Agora toen hij op een avond een boottochtje maakte en vol bewondering naar de sterren en de Melkweg keek. Wat begon als een film over het heelal, veranderde al snel in een film over het Romeinse rijk in Egypte, met filosofe Hypatia (Rachel Weisz) als heldin. Sprongen in tijd, ruimte en thematiek die voor een gepassioneerd genie als Amenábar niet eens zo groot zijn. Weinig films die het grote en het kleine, het goddelijke en het aardse, het zichtbare en het onzichtbare zo vanzelfsprekend met elkaar verenigen als Agora. Alsof hij er zelf bij was, zo overtuigend schetst het gepassioneerde genie Amenábar het roerige klimaat in de 4de eeuw na Christus in de Egyptische stad Alexandrië.

Meer over