De Volkskrant tv-selectie voor 7 en 8 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u dit weekend kijken.

Beeld uit Wordl War Z. Beeld
Beeld uit Wordl War Z.Beeld

Master of None
Netflix

Komiek Aziz Ansari zou je kunnen kennen als de 20-jarige kleuter Tom Haverford uit satire Parks and Recreation, maar vergeet dat vooral als je begint aan het subtiele Master of None, een comedyserie van en met Ansari over het grotestadsleven van een semi-succesvol acteur. Elke aflevering heeft zijn eigen thema. Van 'ouders' tot 'Indiërs in Amerikaanse popcultuur'.

The Creeping Garden
Zaterdag, NPO 2, 23.40 uur

Bewegen en (primitief) denken zonder hersenen: de slijmzwam doet het. En toch is er nauwelijkse interesse voor dit wonderlijke wezentje (?), dat wat gifkleuren en gomstructuur betreft niet zou misstaan in een trippy jaren zeventig-sciencefictionfilm over de geestdodende krachten van een buitenaardse superschimmel. De documentaire The Creeping Garden zet de slijmzwam in de spotlights en volgt de amateuronderzoekers en kunstenaars die zich er wél om bekommeren.

Aziz Ansari Beeld anp
Aziz AnsariBeeld anp

Hé Frans, hé Stef
Zondag, NPO 3, 19.00 uur

Stef Biemans (bekend van Metrópolis en woonachtig in Nicaragua) en zijn oude vriend en leermeester Frans Bromet 'spreken elkaar te weinig' en dus beginnen ze voor de VPRO een videocorrespondentie over de kinderwereld om hen heen. In de eerste aflevering filmt Frans de kermis bij hem in het dorp. Hij ergert zich aan de herrie van de attracties. Stef laat zien dat ze er in Nicaragua ook wat van kunnen.

null Beeld Hé Frans, hé Stef
Beeld Hé Frans, hé Stef

The Hunt
Zondag, BBC 1, 22.00 uur

Het natuurteam van de BBC reisde andermaal de wereld over en richtte zijn camera op de jagers uit het dierenrijk, groot en klein. Twee afleveringen zijn er deze zondag te zien: 's middags de herhaling van vorige week, over het geduld van de nijlkrokodillen en het teamwerk van orka's, en 's avonds aflevering 2, met daarin speciale aandacht voor de jagers van de Noordpool.

Panorama
Zondag, Canvas, 20.10 uur

De Vlaamse actualiteitenrubriek Panorama herhaalt de eerder op Omroep Brabant uitgezonden reportage De Benno Tapes. Hierin is te zien hoe de veroordeelde pedoseksueel Benno L. na een gevangenschap van vier jaar probeert terug te keren in de maatschappij. Hij filmde zelf de urenlange gesprekken die hij voerde met de reclassering, een psycholoog en een ambtenaar van een niet nader genoemde gemeente. Geen Nederlandse stad wou hem huisvesten; inmiddels woont L. in Duitsland.

World War Z (Marc Forster, 2013)
Zaterdag, RTL 5, 20.00 uur

Commercieel zeer succesvol actie-epos, waarmee Hollywood definitief de toen al dik tien jaar woekerende zombierage omarmde. Uitstekend getroffen is de blinde paniek die wereldwijd toeslaat zodra iedereen hondsdol om zich heen begint te bijten. VN-medewerker Gerry Lane (Brad Pitt, die de film ook produceerde) zit met zijn gezin vast in de file als het virus Philadelphia bereikt. Binnen de kortste keren verandert de verkeersopstopping in een pandemonium van bloed, razernij en geweld, met honderden mensen die elkaar aanvallen en uit de dood verrijzen. Op zo'n moment loont het dat er miljoenen dollars beschikbaar waren: een scène die al voorbijkwam in vele kleinere zombieproducties, kon nu eens werkelijk groots en apocalyptisch worden aangepakt.

The Imitation Game (Morten Tyldum, 2014)
Zaterdag, Film 1 Premiere, 20.30u

Langverwachte bijdrage aan het eerherstel van Alan Turing (1912-1954), briljant wiskundige, algemeen erkend als grondlegger van de informatica. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor de Britse buitenlandse inlichtingendienst. In het diepste geheim ontcijferde hij met zijn cryptografisch team de Duitse Enigma-code, waardoor strategische berichten van de nazi's konden worden onderschept en de oorlog naar schatting twee jaar bekort werd. Dat werd allemaal pas veel later bekend, lang na Turings overlijden op 41-jarige leeftijd, waarschijnlijk door zelfmoord. Twee jaar eerder was hij opgepakt en veroordeeld vanwege homoseksuele handelingen, toen nog verboden in Groot-Brittannië. Ondanks de Hollywood-clichés en de loopjes die de film neemt met de feiten, maakt The Imitation Game veel indruk dankzij het fascinerende, soms verbijsterende verhaal en de opvallend sterk spelende acteurs.

Nachtrit (Dana Nechushtan, 2006)
Zaterdag, NPO 3, 20.55 uur

Met haar derde speelfilm bewees Nechushtan alweer een van de beste Nederlandse filmmakers en acteursregisseurs te zijn. Gouden Kalf-winnaars Frank Lammers en Fedja van Huêt zijn hartveroverend als broers: de een (taxichauffeur Lammers, die na het invoeren van de nieuwe taxiwet in Amsterdam met een waardeloze vergunning en een enorme schuld blijft zitten) doet onverstandige dingen, waarmee de ander het oneens is zonder dat hij er iets aan kan doen.

Jurassic Park (Steven Spielberg, 1993)
Zondag, Net 5, 20.30 uur

Spielbergs verfilming van Michael Crichtons roman is een film als een kermisrit: vol daverende achtervolgingsscènes en levensechte dino's, maar ook met personages van bordkarton. Vanwege de realistische verbeelding van de oerfauna geldt de film in Hollywood als game changer: een film die een nieuw tijdperk inluidde. Ontevreden met het werk van zijn vertrouwde stopmotion crew, die gewend was op schaal nagebouwde dinosauriërs beeldje voor beeldje te filmen, besteedde Spielberg meer en meer werk uit aan het computeranimatiebedrijf van zijn vriend George Lucas. Juist de combinatie van technieken, waarbij computerkunst samenging met mechanische dinosauriërs en acteurs in raptorpak, maakte Jurassic Park tot een mijlpaal.

Versailles (Pierre Schoeller, 2008)
Zondag, TV 5, 21.00 uur

Outcast Nina wil haar leven weer op de rit krijgen. Met haar 5-jarige zoon Enzo zwerft ze door Parijs. Wanneer ze naar een opvanghuis in Versailles wordt gestuurd, ontmoet ze in de bossen rond het beroemde kasteel de drop-out Damien, die in een zelfgebouwde hut woont; ze besluit haar kind bij hem achter te laten. Ongeloofwaardige verwikkelingen, onpeilbare personages, en toch weet Versailles aardig te overtuigen. Dat is te danken aan de inzet van de acteurs, met onder meer de vroeggestorven Guillaume Depardieu in een van zijn laatste rollen.

Meer over