De Volkskrant tv-selectie voor 5 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Bart Koetsenruijter
Jennifer Lawrence en Bradley Cooper in Silver Linings Playbook Beeld ap
Jennifer Lawrence en Bradley Cooper in Silver Linings PlaybookBeeld ap

Journaal

NPO 1, 06.30 UUR
Het Journaal bestaat zestig jaar dus keren de hele dag door oud-nieuwslezers als Henny Stoel en Gerard Arninkhof terug achter de desk. Om 21.20 uur blikt Dionne Stax in Villa NOStalgia (NPO2) met de presentatoren terug op hun Journaal-tijd.

De achterkant van het NOS Journaal

NPO 2, 19.25 UUR
Terwijl Rob Trip zich voorbereidt op de presentatie van het achtuurjournaal op NPO1, laat Annechien Steenhuizen in een rechtstreekse paralleluitzending op NPO 2 zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat.

Rob Trip bij de NOS perspresentatie over het 60-jarig bestaan van het NOS Journaal Beeld anp
Rob Trip bij de NOS perspresentatie over het 60-jarig bestaan van het NOS JournaalBeeld anp

Victorian Bakers

BBC 2, 21.00 UUR
Vier bakkers ruilen hun kookgerei in voor de Victoriaanse keuken. De culinaire tijdreis begint in 1837, toen brood nog het hart vormde van ieder dieet. Keukenmachines waren er niet, dus voor een paar broden kneden de vier zich een ongeluk.

Hij is een zij

NPO 3, 21.20 UUR
Arie Boomsma volgde opnieuw een jaar lang transgenders in hun dagelijks leven. Van de 6-jarige Stijn tot dertiger Eveline, die sinds een aantal maanden als vrouw door het leven gaat en bij het gemeentehuis haar naam officieel wil laten veranderen.

Arie Boomsma volgt een jaar lang transgenders in hun dagelijks leven Beeld anp
Arie Boomsma volgt een jaar lang transgenders in hun dagelijks levenBeeld anp

Spuiten & slikken op reis

NPO 3, 22.00 UUR
Jan Versteegh maakt in Turkije kennis met de synthetische drug bonzai. Het goedkope, zwaar verslavende goedje heeft in korte tijd veel slachtoffers gemaakt. Tim Hofman duikt ondertussen in de opgebloeide vogue scene in Manchester.

The Visit

NPO 2, 22.45 UUR
Wat zouden wij mensen doen als plotseling buitenaardse wezens zich op de aarde zouden melden? De makers van gedachte-experiment annex documentaire The Visit vroegen het de NASA en het VN-bureau voor Outer Space Affairs in Wenen.

Silver Linings Playbook (David O. Russell, 2012)

RTL 8, 20.30-23.00 uur.
Dat ze kan acteren, had ze al eerder bewezen. In het rauwe plattelandsdrama Winter's Bone (2010), waarin ze met haar jongere broertje door de armoedige woestenij van Missouri op zoek moet naar haar drugsverslaafde vader, transformeerde de jonge Jennifer Lawrence overtuigend tot een dwingend personage. Het leverde haar een eerste Oscarnominatie op. 2012 zou vervolgens haar jaar worden: ze brak definitief door in het fantasyspektakel The Hunger Games en haar rol in het vanavond uitgezonden Silver Linings Playbook bezorgde haar een jaar later de eerste Oscar. In het even lichtvoetige als loodzware drama van David O. Russell (The Fighter, American Hustle) speelt ze de vrouw die hoofdrolspeler Bradley Cooper tegen het lijf loopt. Hij is behept met een bipolaire stoornis en bezig zijn leven op de rails te krijgen na een scheiding en een verblijf in een psychiatrische inrichting. Zij is een depressieve en voormalig seksverslaafde weduwe. Dat de acteurs met die personages de film een verrassend romantisch-komische kant op sturen, ligt niet aan hen, maar dat de film slaagt, daarvoor zijn zij wél grotendeels verantwoordelijk. Knap hoe beiden vele registers bespelen en de film tot het einde overtuigend weten te houden.

Birdman (Alejandro González Iñárritu , 2014)

Film 1 Premiere, 18.30-20.30 uur.
Film 1 heeft voor liefhebbers een begerenswaardige avond. Behalve de grote winnaar in de beste-filmverkiezingen van 2014, Boyhood, zendt de abonneezender twee films uit die in de lijstjes van 2015 goed scoorden: het sfeervolle jarentachtigmisdaaddrama A Most Violent Year en de film die zelfs menig lijstje aanvoerde, Birdman, van Alejandro González Iñárritu (Babel, Biutiful). Naar zijn nieuwe film wordt hier uitgekeken: de western The Revenant met Leonardo DiCaprio gaat eind januari in de Nederlandse bioscopen draaien. De Mexicaan is intussen alweer met een nieuw project bezig, geheel passend in de trend van deze tijd: een 10-delige tv-serie over een rammelend boerengezin, The One Percent, met in de hoofdrollen Ed Harris en Hilary Swank. Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance), zoals de complete titel luidt, was voor zijn eindejaarsuitverkiezing ook al succesvol bij de afgelopen Oscaruitreiking, waar de film vier beeldjes won, onder meer voor Beste Film. Het is een behoorlijk grappige en bijtende satire op de film- en toneelwereld. Michael Keaton, die in het echte leven ooit een vervolgrol als Batman afwees en in de vergetelheid raakte, speelt de acteur die bedankt voor de hoofdrol in deel 4 van de heldenfilmreeks Birdman en in het theater zijn waardigheid als acteur probeert terug te vinden. Wat dan volgt, ogenschijnlijk als één lange take gefilmd, is een onvoorspelbare reeks gebeurtenissen die een zinsbegoochelende verhandeling vormen over roem en acteren.

Invictus (Clint Eastwood, 2009)

SBS 9, 20.30-23.10 uur.
Vooraf werd in Afrika nog even geprotesteerd tegen de casting van deze Mandela-biopic, want waarom toch altijd een Amerikaanse acteur vragen voor de rol van Zuid-Afrika's eerste zwarte president? Maar Morgan Freeman heeft maar een enkele scène nodig om critici te ontwapenen: trek hem zo'n oversized lawaaihemd aan en hij ís Mandela, met die karakteristieke mengeling van trots, bescheidenheid en charisma. Freeman is de belangrijkste troef van deze Eastwood, die een wat meer gelaagd scenario goed had kunnen gebruiken.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over