De Volkskrant tv-selectie voor 5 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Screenshot uit Feuchtgebiete. Beeld  Rommel Film, Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF)
Screenshot uit Feuchtgebiete.Beeld Rommel Film, Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF)

Binnenste Buiten

NPO 2, 18.50 UUR

Rick Buchter geeft een rondleiding in zijn huisje van karton. Handig: als hij het niet meer nodig heeft, kan het bij het oud papier. In het BinnensteBuiten-kookblokje maakt chef-kok Ramon Brugman gadogado met zelfgemaakte pindasaus.

De Nationale BN'er test

NPO 3, 20.30 UUR

De quizcirkel is rond: zeven BN'ers strijden (samen met een studio vol publiek) voor de titel 'beste BN'er-kenner van Nederland'. Presentatie door Lex Uiting en Evi Hanssen; cabaretier Richard Groenendijk bespreekt de laatste showbizzroddels.

College Tour

NPO 2, 21.10 UUR

In de Koningszaal van Artis ontvangt Twan Huys primatologe Jane Goodall. Begin jaren zestig deed ze bij de chimpansees in de jungle van Tanzania baanbrekende ontdekkingen. Nu reist ze de wereld over als VN-vredesambassadeur.

Earth's Greatest Spectacles

BBC 2, 22.00 UUR

Een kijkje in het New England National Park, waar in de herfst al het groen plaatsmaakt voor de spectaculaire kleuren goud en rood. Mieren, mensen, elanden, bevers en eekhoorns: allemaal spelen ze in een rol in de jaarlijkse metamorfose.

Soundbreaking

CANVAS, 23.20 UUR

In aflevering 5 van deze reeks over technische revoluties in de popmuziek alles over de invloed van de opnamestudio. The Beatles en The Beach Boys experimenteerden er met acht geluidssporen, Fleetwood Mac stapelde door tot wel twintig.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 UUR

Acteurs Ben Stiller, Owen Wilson en Penelope Cruz komen babbelen over hun modekomedie Zoolander 2. Acteur Jack Black is er voor zijn verfilming van griezelboekenserie Kippevel en sir Elton John speelt een nummer van zijn nieuwe album.

La grande bellezza (Paolo Sorrentino, 2013)

Canvas, 21.05-23.20 UUR

Als journalist, schrijver en zelfverklaard koning van de Romeinse jetset kijkt Jep Gambardella (prachtrol van Toni Servillo) met groeiende afstand en verbittering naar het lege luxeleven dat hij en zijn vrienden leiden; in La grande bellezza, de filmhuisknaller van 2013, lijkt hij in het opgeklopte gewoel op zoek naar eerlijke, ongefilterde schoonheid. De schoonheid van Rome, zoals die misschien alleen nog maar door toeristen wordt ervaren.

Jep is de stuurloze, ondoorgrondelijke gids in een stad die met zijn geheime tuinen en dwaalgangen al net zo labyrintisch blijkt. Een duidelijk gestructureerd verhaal biedt La grande bellezza evenmin; de film is eerder een eindeloze reeks ontmoetingen, de ene nog vreemder en kortstondiger dan de andere. Tegelijkertijd is dit, van de houseparty's tot een ochtendlijke dwaaltocht langs de rivier, het mooiste Rome dat je ooit op film hebt gezien.

Feuchtgebiete (David Wnendt, 2013)

NPO 3, 22.25-00.15 uur.

'Ik graai altijd in mijn kutje, als ik op de wc zit om te plassen doe ik de test. Met je vinger erin rondpoeren, zo veel mogelijk slijm eruit dreggen, beetje aan snuffelen.' Een roman die barst van zulke zinnen kun je natuurlijk niet met een kuisheidsgordel om verfilmen. Feuchtgebiete, naar Charlotte Roche's gelijknamige schandaalroman uit 2008, zit vol taferelen die menig toeschouwer vies zullen doen kijken. Het hoofdpersonage, de 18-jarige Helen, belandt in het ziekenhuis nadat ze bij het scheren een anale fissuur heeft opgelopen: een dun kloofje of een snee in het slijmvlies rond je anus. In het ziekenhuis flirt ze onhandig maar charmant met verpleger Robin en hoopt ze dat haar gescheiden ouders zich aan haar bed zullen verzoenen. Helen heeft je dan allang duidelijk gemaakt hoe ze denkt over seks, fatsoen en persoonlijke hygiëne. De intieme bekentenissen volgen elkaar snel op en regisseur-coscenarist Wnendt koppelt Helens stoere woorden aan hippe beelden vol knallende kleuren: het scabreuze (en uiteindelijk ook beste treurige) zusje van Amélie Poulain, dat is Feuchtgebiete.

Un amour de jeunesse (Mia Hansen-Løve, 2011)

NPO 2, 23.35-01.12 uur.

Mooi, hoe volstrekt serieus Mia Hansen-Løve omgaat met de verzengende kalverliefde die de 15-jarige Camille voor haar vriendje voelt. Als hij naar het buitenland vertrekt, wordt ze in de daaropvolgende jaren - ogenschijnlijk eenvoudig - zonder hem gelukkig, maar het meisje dat ze aan het begin van de film is, blijft bewaard.

Black Sheep (Jonathan King, 2006)

BBC 2, 02.05-03.25 uur.

Schapen in plaats van zombies; het moest er een keer van komen. In de Nieuw-Zeelandse horrorkomedie Black Sheep laat een stuntelige dierenactivist een genetisch gemanipuleerd, bloeddorstig schaap uit een laboratorium ontsnappen en dan weet je wel hoe het verdergaat. Binnen de kortste keren hebben de schapen in de omgeving meer trek in mensenvlees dan in gras en is elke kudde verdacht. Wie gebeten is maar de aanval overleeft, verandert zelf in een schapenmonster. Onmogelijk serieus te nemen, maar dat is juist de lol: al laat je een schaap grommen en verwilderd kijken en smeer je wat viezigheid op zijn bek - echt eng wordt het beest nooit. Dat geeft elk gruwelmoment in Black Sheep vanzelf iets heerlijk absurds. Een van de hoogtepunten is de scène waarin de met een schapenfobie belaste held aan zijn belagers probeert te ontsnappen door met een lapje wollen stoelbekleding over zijn rug weg te kruipen - waarop een ram hem voor een tochtige ooi aanziet. Ook leuk: de scène waarin een slachtoffer zijn eigen afgebeten been naar zijn wollige belager smijt.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over