De Volkskrant tv-selectie voor 5 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Champions League

SBS 6, 20.00 UUR

Rechtstreeks verslag van de eerste kwartfinale tussen FC Barcelona en Atlético Madrid. Barcelona verloor afgelopen weekend met 2-1 van Real Madrid en heeft iets goed te maken. SBS vertoont aansluitend beelden van Bayern München-Benfica.

Rechts, zwo, drei

ARTE, 20.15 UUR

ARTE's actualiteitenprogramma Thema bekijkt het populisme en de groeiende aanhang van extreemrechtse partijen in Europa. Wat verbindt de nationalistische oppositie in Frankrijk, Duitsland en Kroatië, en wat verklaart hun populariteit?

Nederland Kiest

NPO 2, 20.25 UUR

Aan de vooravond van het referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne, presenteren Rob Trip en Dionne Stax een debatavond met Thierry Baudet, Victoria Koblenko en de fractievoorzitters van de zes grootste politieke partijen.

Oud België

EEN, 21.20 UUR

Bekroonde dramaserie over de Antwerpse revue, die in de jaren zeventig de bezoekersaantallen in rap tempo ziet teruglopen. Menig artiest stapt over naar de televisie- in theater Oud België blijft vedette Marcel hopen op een opleving.

Last Week Tonight with John Oliver

CANVAS, 21.55 UUR

Satiricus John Oliver hekelt in deze aflevering (uit 2015) het verdienmodel van de mode-industrie. 'Trendy kleding is goedkoper dan ooit en goedkopere kleding was nog nooit zo trendy.' Wie is hiervan de klos?

Between the Devil and the Deep

undefined

Leden van een Zuid-Afrikaanse vissersgemeenschap worden door de overheid als stropers bestempeld. Beeld
Leden van een Zuid-Afrikaanse vissersgemeenschap worden door de overheid als stropers bestempeld.Beeld

NPO 2, 22.55 UUR

Poëtisch verslag van de strijd om de abalone, een bedreigde zeeslak die door de Zuid-Afrikaanse overheid wordt bewaakt tegen de Chinezen, die het slakje voor goud geld doorverkopen als delicatesse. De vissersgemeenschap zit klem ertussen.

More Than Honey (Markus Imhoof, 2012)

NPO Cultura, 21.10-22.35 uur.

Waardoor sterven wereldwijd massaal de bijen? Documentaire-maker Markus Imhoof, zelf afkomstig uit een Zwitserse imker-familie, zoekt in More Than Honey op drie continenten naar een antwoord. Vanzelfsprekend vindt hij meerdere verklaringen, maar uit zijn opvallend mooi gefotografeerde mozaïek van door de lucht zoevende bijen, wetenschappers, traditionele en commerciële imkers, lege en volle honingraten, parasieten en gemanipuleerde bijenkoninginnen verschijnt vanzelfsprekend de mens als grote boosdoener.

De mens die het uiterst fijnzinnig opgebouwde bijenbestaan overhoop haalt met insecticiden en abjecte bevruchtingstactieken en uiteindelijk zelf met de gebakken peren zit. Imhoof brengt het overtuigend; bodemloos triest zijn de beelden van Chinese bloemenvelden waar geen bij meer komt en de mens dus zelf, bloemetje voor bloemetje, de boel moet bestuiven.

Nine Months (Chris Columbus, 1995)

RTL 8, 20.30-22.35 uur.

Het heeft al bijna iets ouderwets, een romantische komedie met Hugh Grant in de hoofdrol. De producties waarmee hij zich het imago van goedlachse, ietwat bekakte en vrijbuiterige lady's man aanmat, stammen vooral uit de jaren negentig. Waaronder ook het aardige Nine Months. In deze remake van het Franse Neuf mois (1994) ziet Grant zijn vrije leventje in duigen vallen als zijn vriendin (Julianne Moore) zwanger blijkt te zijn. Zoals de titel suggereert, heeft hij negen maanden de tijd om te berusten in zijn rol als gebonden vader. Hoogtepunt is de scène waarin Grants personage en een vriend door een speelgoedwinkel lopen en ze mot krijgen met een als dinosaurus verkleed personeelslid. De acteurs hebben er lol in en dat maakt de wat brave en sentimentele film goed verteerbaar kijkvoer.

Mad Max (George Miller, 1979)

Veronica, 22.35-00.25 uur.

Mel Gibson begon zijn acteerloopbaan als verbitterde actieheld in de Australische cultklassieker Mad Max. Politieagent Max Rockatansky (Gibson) neemt wraak op de moordenaars van zijn vrouw en kind. Weinig films die met schroot, stoffige zandlandschappen, ronkende motoren en knerpend leer zo'n apocalyptische sfeer weten te creëren als het broeierige Mad Max. De film, die in zes weken werd opgenomen in en rond Melbourne, bleek een geweldig kassucces dat wereldwijd werd geïmiteerd maar nooit geëvenaard hoogstens door regisseur George Miller zelf. Die draaide drie vervolgen, waaronder het vorig jaar gelauwerde en commer-cieel geslaagde Mad Max: Fury Road, met Tom Hardy in Gibsons rol.

Frequency (Gregory Hoblit, 2000)

SBS 9, 23.30-01.45 uur.

Een wonderbaarlijke kortegolfzender is de gimmick van deze tijdreisfilm. Hoe het precies werkt, wordt niet duidelijk, ondanks dialogen over het noorderlicht en atmosferische anomalieën, maar via de radio kan een zoon (James Caviezel) in 1999 met zijn vader (Dennis Quaid) in 1969 praten. Het contact tussen de tijdperken wordt gebruikt in een ingewikkeld plot. Met de kennis die de zoon van het verleden heeft, kan hij voorkomen dat zijn vader, een brandweerman, omkomt in een vuur én dat zijn moeder wordt vermoord. Maar Frequency werkt vooral door de nostalgische kant van de gesprekken tussen Quaid en Caviezel: wat voor de een dagelijkse werkelijkheid is, blijkt voor de ander een geromantiseerd verleden.

Meer over