De Volkskrant tv-selectie voor 4 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Cary Grant in North by Northwest Beeld Courtesy Everett Collection
Cary Grant in North by NorthwestBeeld Courtesy Everett Collection

North by Northwest (Alfred Hitchcock, 1959)

NPO 2, 00.00-02.15 uur.
In North by Northwest - zo'n film die je elke week opnieuw kunt kijken zonder dat er ook maar een spatje lol af gaat - raakt de succesvolle zakenman Roger Thornhill hopeloos verwikkeld in een extreem gecompliceerd complot. Zowel de bende van spion Vandamm (James Mason) als de politie ziet hem aan voor geheim agent George Kaplan, een man die misschien niet eens bestaat. Volgens regisseur Alfred Hitchcock had zijn hoofdrolspeler Cary Grant grote moeite met het doelbewust complexe scenario. 'Het is een verschrikkelijk script', zou Grant tegen Hitchcock hebben gezegd. 'We hebben al eenderde van de film gemaakt en ik begrijp er nog steeds geen snars van.'

Gelukkig hoef je het verhaal niet te kunnen volgen om aan North by Northwest plezier te beleven: méér dan in andere Hitchcock-meesterwerken blijkt de plot vooral een kapstok voor briljante, opzichzelfstaande scènes. Hoogtepunt is de dialoogloze scène waarin Thornhill tussen de maïsvelden op Kaplan staat te wachten en vervolgens wordt beschoten vanuit een sproeivliegtuigje. Ook de finale, waarin Thornhill en zijn belagers vechten op de presidentenhoofden van Mount Rushmore, blijft hoogst virtuoze cinema. Dat Hitchcock romantiek en humor kek aan elkaar kon koppelen, blijkt uit de elegant suggestieve scènes waarin Thornhill verslingerd raakt aan de blonde, gevaarlijke Eve (Eva Marie Saint). Met zo veel pareltjes heb je helemaal geen overzichtelijk scenario nodig.

The Master (Paul Thomas Anderson, 2012)

Canvas, 21.10-23.25 uur
'Word je geplaagd door de mislukkingen uit je verleden?' 'Nee.' 'Word je geplaagd door de mislukkingen uit je verleden?' 'Nee!' 'Word je geplaagd door de mislukkingen uit je verleden?' 'Eh... nee.' 'Word je geplaagd door de mislukkingen uit je verleden?' 'Hèhè. Nee!' In één van de spannendste scènes uit The Master onderwerpt religieus leider Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman) zijn nieuwe protegé Freddie Quell (Joaquin Phoenix) tijdens een therapeutische sessie aan een vragenvuur. Waar Dodd naartoe wil, wordt niet duidelijk. Wel krijgt de charismatische Dodd de labiele oorlogsveteraan Quell steeds meer in zijn macht. Door de vele herhalingen en ook door de wijze waarop de acteurs verbaal pingpongen, zit er een soort muzikaliteit in deze scène die The Master in zijn geheel kenmerkt. Een subliem opgebouwde en vormgegeven film.

Blow Out (Brian de Palma, 1981)

Eén, 23.30-01.15 uur.
Geluidstechnicus Jack (een mooi serieuze John Travolta) is getuige van een auto-ongeluk en redt een van de inzittenden, callgirl Sally (Nancy Allen). Als Jack de opnamen van het ongeluk terugluistert, meent hij vlak voor de klap een schot te horen. Elke keer dat hij terugluistert, en met alle pogingen die hij onderneemt om achter de waarheid te komen, zakken hij en Sally verder weg in een drijfzand van politieke intriges en complotten. De Palma speelt in Blow Out niet alleen leentjebuur bij zijn grote voorbeeld Hitchcock, hij snaaide ook flinke plotelementen van Michelangelo Antonioni (Blow-Up) en Francis Ford Coppola (The Conversation). Maar wat een zalige, zwierige camerabewegingen als Jack op onderzoek gaat en wat een geweldig gebruik van slowmotion, licht en kleur. Het griezeligst aan De Palma's meesterwerk is John Lithgow als de man die Jack en Sally als een ware maniak op de hielen zit.

Wild Patagonia

NPO 2, 19.20 UUR
3-delige documentaire over de Zuid-Amerikaanse bergachtige streek Patagonië, met zowel vulkanische hitte als polaire kou. Poema, kolibrie en condor hebben er hun thuis gemaakt. De mens kan alleen met hulp van het paard overleven.

undefined

Sint & De Leeuw

NPO 1, 20.30 UUR
In het Oude Luxor in Rotterdam nemen Paul de Leeuw en Sinterklaas een voorschot op pakjesavond. Gasten Chantal Janzen en Heel Holland Bakt-jurylid Janny van der Heijden helpen mee met het verrassen van mensen uit het publiek.

undefined

Duivelse dilemma's

NPO 2, 23.15 UUR
Nieuwe reeks korte films over actuele twistpunten. Danyael Sugawara trapt af over een embryologe (Katja Herbers) die per ongeluk twee embryo's verwisselt. Haar meerdere (Ariane Schluter) heeft liever niet dat ze haar fout bekendmaakt.

undefined

Soul Genius

CANVAS, 23.25 UUR
Portret van Stevie Wonder, die op zijn 11de zijn eerste contract tekende en met hits als Isn't she lovely en Superstition zou uitgroeien tot een van de belangrijkste artiesten van bij Motown. Hij liet zich ook gelden in de strijd tegen apartheid.

undefined

In Soul Genius is niet enkel aandacht voor de muzikale talenten van Stevie Wonder, maar ook zijn invloed als politiek activist Beeld afp
In Soul Genius is niet enkel aandacht voor de muzikale talenten van Stevie Wonder, maar ook zijn invloed als politiek activistBeeld afp

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 UUR
Acteur Chris Hemsworth (Thor) en regisseur Ron Howard vertellen over hun nieuwe Moby Dick-film In the Heart of the Sea. Daarnaast zijn actrice Lily Tomlin en Kevin Bridges te gast. Shirley Bassey zingt samen met trio Blake haar kerstsingle.

undefined

Artsnight

BBC 2, 00.00 UUR
Ana Matronic (Scissor Sisters) cureerde deze aflevering over robots. Ze ontmoet o.a. Neil Harbisson, die uit naam van De Kunst een antenne in zijn schedel liet zetten, en spreekt muzikant Squarepusher over zijn samenwerking met een robotband.

undefined

Leadzangeres van de Scissor Sisters duikt in de wereld van robots Beeld epa
Leadzangeres van de Scissor Sisters duikt in de wereld van robotsBeeld epa
Meer over