De Volkskrant tv-selectie voor 31 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Gene Kelly en Leslie Caron in An American in Paris. Beeld .
Gene Kelly en Leslie Caron in An American in Paris.Beeld .

Oudejaarscabaret

Claudia de Breij knoopt een grote strik om 2016 met haar allereerste officiële Oudejaarsconference (NPO 1, 22.30 uur). Ze doet dat live vanuit Luxor Rotterdam en bij de NPO als allereerste vrouw ooit. Javier Guzman blikt voor RTL 4 (20.00 uur) terug op het afgelopen jaar, zoals dat hij eerder deed met zijn vijf sinterklaasconferences. Laat je jaaroverzichten liever voor wat ze zijn, dan zijn er altijd nog de Hollandse gezelligheid van Tineke Schouten (Gewoon doen!, SBS 6, 20.30 uur) en de grofgebekte Amerikaanse Amy Schumer (Live at the Apollo, Veronica, 22.40 uur).

Oudejaarsmuziek

Een nieuwkomer op oudejaarsavond is de Oud en Nieuw Karaoke Show van Streetlab (NPO 3, 23.30 uur), diein Tivoli zingend het jaar uitgaat, met onder anderen Charly Luske, Roxeanne Hazes en Xander de Buisonjé. Natuurlijk mag er thuis uit volle borst worden meegeblèrd. Andere muzikale opties: het Gala 100 jaar Toon Hermans (NPO 2, 21.10 uur), Rolling Stones Live in Cuba (Canvas, 22.15 uur) en Robbie Rocks Big Ben Live (BBC 1, 00.25 uur), waarin Robbie Williams vanuit Londen het nieuwe jaar inluidt.

The Eagle Has Landed (John Sturges, 1976)
BBC 2, 16.20 uur

Een groepje Duitse commando's doet onder leiding van Michael Caine (!) een poging Winston Churchill te ontvoeren. Ook Robert Duvall en Anthony Quayle maken deel uit van het team, waarmee deze avontuurlijke laatste van filmmaker Sturges (The Great Escape) als een van de eersten in de filmgeschiedenis de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog niet als wezenloze bruten typeerde.

null Beeld .
Beeld .

An American in Paris (Vincente Minnelli, 1951)
Canvas, 17.15 uur

De voetjes gaan om de haverklap van de vloer in deze musicalklassieker waarin Gene Kelly het als Amerikaanse schilder in Parijs probeert te maken. Helaas heeft hij zijn hormonen niet meer onder controle wanneer hij Leslie Caron ontmoet. Vol meezingers en sfeervolle beelden van de Franse hoofdstad (van bordkarton, nagebouwd in een Amerikaanse MGM-studio). Hoogtepunt is de finale, op de klanken van George Gershwins titelcompositie.

What Women Want (Nancy Meyers, 2000)
BBC 2, 19.00 uur

In deze romantische komedie speelt Mel Gibson een reclameman die na een stroomschok de gedachten van vrouwen kan lezen. Op de vraag wat vrouwen willen geven de scenarioschrijvers overigens geen duideljk antwoord. De nieuwe chef van Gibsons personage is in elk geval blij met zo'n begripvolle man in haar team. Emancipatie volgens Hollywood: een vrouw de baas maken, en haar dan als een blok laten vallen voor de eerste de beste sukkel die doet alsof hij gevoelig is.

Meer over