De Volkskrant tv-selectie voor 31 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Cabaretier Herman Finkers houdt zijn allereerste oudejaarsconference. Beeld anp
Cabaretier Herman Finkers houdt zijn allereerste oudejaarsconference.Beeld anp

Late Night jaaroverzicht

RTL 4, 20.30 uur
Humberto Tan sluit 2015 af met gasten die terugblikken op het nieuws. Met nieuwslezeres Dionne Stax, liedkenner Frits Spits, presentatoren Martijn Krabbé, Katja Schuurman, Jack van Gelder en cabaretier Jan Jaap van der Wal.

Humberto Tan blikt terug op 2015 tijdens het Late Night jaaroverzicht. Beeld anp
Humberto Tan blikt terug op 2015 tijdens het Late Night jaaroverzicht.Beeld anp

Top 2000 a gogo

NPO 3, 19.30 uur
Pierre Wind maakt een vredescocktail ter ere van de nieuwe nummer 1: Imagine. Eric Corton en Daven von Raven spelen de quiz, en filmpjes over Burning Heart van Vandenberg, In the Air Tonight van Phil Collins en Play That Funky Music van Tampa.

2Doc: Schitterend!

NPO 2, 21.20 uur
Filmmaker Nan Rosens gaat in deze documentaire op zoek de aantrekkingskracht en betekenis van vuurwerk. Ook de ergernis komt aan bod, maar wat overheerst is een lofzang, met verhalen over saamhorigheid, spanning en familiebanden.

In Schitterend! gaat filmmaker Nan Rosens op zoek naar de aantrekkingskracht van vuurwerk. Beeld KRO-NCRV
In Schitterend! gaat filmmaker Nan Rosens op zoek naar de aantrekkingskracht van vuurwerk.Beeld KRO-NCRV

Twenty feet from stardom

NPO 2, 22.25 uur
Ode aan Amerika's beste achtergrondzangeressen. Darlene Love, Merry Clayton, Lisa Fischer en Judith Hill zijn misschien onbekend, maar ze spelen een grote rol in de successen van Tina Turner, Dolly Parton, Beyoncé en Aretha Franklin.

Herman Finkers

NPO 1, 22.30 uur
Rechtstreeks vanuit de Leidse Schouwburg houdt cabaretier Herman Finkers zijn allereerste oudejaarsconference. Hij brengt een aangenaame dosis droge Finkeriaanse logica, zingt liedjes en is soms onverwacht ernstig.

Jool's Annual Hootenanny

BBC 2, 00.10 uur
Jools Holland en zijn Rhythm & Blues Orchestra vieren het nieuwjaar met optredens van o.a. Sir Tom Jones en Paul Weller. Hozier brengt een bijzondere uitvoering van Take me to Church. James Bay zingt liedjes van Chaos and the Calm.

Zanger Tom Jones is te gast tijdens de nieuwjaarsviering van Jools Holland. Beeld epa
Zanger Tom Jones is te gast tijdens de nieuwjaarsviering van Jools Holland.Beeld epa

The Shining (Stanley Kubrick, 1980)

SBS 9, 22.15-00.55 uur
In Room 237 (2012) zie je wat film met mensen kan doen. De documentaire is geheel gewijd aan de bizarre interpretaties die Stanley Kubricks The Shining (1980) oproept bij de meest hardnekkige, geobsedeerde en aan complottheorieën verslaafde fans: in het decor of de kostuums verscholen boodschappen, de Holocaust, Kubricks enscenering van de maanlanding, het kan niet op. En intussen schrijver Jack Torrance (Jack Nicholson) maar krankzinnig en gevaarlijk worden, terwijl hij zich met vrouw en kind laat insneeuwen in het gigantische, afgelegen Overlook Hotel.

Kubrick lokte de wellustige exegese van zijn meesterlijke Stephen King-verfilming misschien ook een beetje zelf uit. Het Overlook Hotel dient zich aan als een ondoorgrondelijk, voortdurend van vorm veranderend labyrint zowel voor het hoofdpersonage Jack Torrance (Jack Nicholson), als voor de toeschouwer. Wanneer je even in de ontstaansgeschiedenis van dit filmhotel duikt, blijkt het een lappendeken van echte en fictieve locaties. De interieurs van The Shining stonden eveneens in de studio, maar waren geïnspireerd op onder andere het Biltmore Hotel in Arizona (het mannentoilet) en het Californische Ahwahnee Hotel (de lounge). Vooral het Stanley Hotel (Colorado) claimt de hoofdrol: in dit neo-Georgische, schijnbaar behekste pand zou Stephen King het verhaal van The Shining hebben bedacht.

Father of the Bride (Vincente Minelli, 1950)

BBC 2, 09.45-11.15 uur
'The bride gets the thrills, the father gets the bills!' Oudbakken, maar charmante en om zijn vakmanschap nog steeds respectabele komedie, over een vader (Spencer Tracy) die het moeilijk heeft omdat zijn dochter (Liz Taylor) gaat trouwen.

Up (Pete Docter, Bob Peterson, 2009)

BBC 1, 15.50-17.15 uur
De tiende film van de succesvolle Amerikaanse animatiestudio Pixar (Toy Story, The Incredibles, WALL-E) draait rond de oude weduwnaar Carl. De voormalig ballonnenverkoper bouwt zijn huis om tot luchtvaartuig en vliegt naar Venezuela, zijn vroegere jeugdheld, de mythische ontdekkingsreiziger Charles Muntz, achterna. De eerste scènes, waarin Carl met hink-stap-sprongen door de tijd wordt geïntroduceerd, behoren tot de beste die Pixar ooit heeft gemaakt, en je moet wel een erg grote cynicus zijn om van die momenten geen brok in de keel te krijgen. Enige achilleshiel is een soms wat vrijblijvende plot. Maar als Pixars tot dan toe menselijkste vertelling - Inside Out moest nog gemaakt worden - verdient Up zonder meer een ereplaats.

The Blues Brothers (John Landis, 1980)

Veronica, 20.30-23.10 uur
Vanaf de allereerste scène, waarin de ene blues brother (Dan Aykroyd) de andere (John Belushi) uit de gevangenis haalt en er direct gezeik ontstaat over de kwaliteit van de gestolen politieauto waarin ze rijden, dendert deze klassieker ruim twee uur voort met absurde scènes waarin de broers hun band bij elkaar proberen te krijgen voor een benefietconcert voor het weeshuis in Chicago waarin ze zijn opgegroeid.

Met onzinnige achtervolgingen die alleen lijken te zijn gemaakt omdat het zo ontzettend leuk is een goeie achtervolging in elkaar te draaien. En vooral met aanstekelijk swingende muzikale intermezzi, die stuk voor stuk geschiedenis schreven, met hulp van James Brown, Aretha Franklin en Ray Charles.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over