De Volkskrant tv-selectie voor 30 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

null Beeld anp
Beeld anp

Niets is wat het lijkt

NPO 3, 20.30 uur

Aan de vooravond van een nieuw seizoen Wie is de Mol? vertellen oud-kandidaten over hun tactieken, fouten en molacties. Goed opletten voor aanstaande zaterdag, als onder anderen Cécile Narinx en Tim Hofman beginnen aan de nieuwe reeks.

Wedding day

een, 20.35 uur

In een reeks over bruiloften overal ter wereld, kan een aflevering over Las Vegas natuurlijk niet ontbreken. Fotograaf Lieve Blancquaert laat zich onderdompelen in de wereld van de lokethuwelijken, themafeesten en Elvis-ambtenaren.

De twee gezichten van Ahmed Aboutaleb

NPO 2, 21.10 uur

Een portret van de burgemeester die dit jaar internationaal in de schijnwerpers stond na stevige uitspraken over terrorisme. Frénk van der Linden en Piet de Blaauw houden zijn aanpak tegen het licht.

null Beeld anp
Beeld anp

LAUREN!

NPO 3, 21.25 uur

Lauren Verster duikt in de wereld van het vuurwerk. Ze gaat op stap met de voornamelijk mannelijke liefhebbers, op zoek naar de lol van het voor honderden euro's wegknallen van gillende keukenmeiden, duizendklappers en sierpijlen.

Great Barrier Reef

BBC 1, 22.00 uur

Een nieuwe reeks van sir David Attenborough over de natuurwonderen van 's werelds grootste koraalrif. Attenborough maakt een nachtelijke duik en laat aan de hand van een computerscan zien dat het rif jonger is dan we altijd hebben gedacht.

null Beeld epa
Beeld epa

Charlie Brooker's 2015 Wipe

BBC 2, 22.00 uur

Satiricus Charlie Brooker (Black Mirror) blikt terug op 12 maanden me diacircus in binnen- en buitenland. Welke nieuwstrends zijn we hopelijk in 2016 weer kwijt? Missen we de naakte Page 3-meisjes al en wat is de erfenis van leeuw Cecil?

Batman (Tim Burton, 1989)

SBS 9, 20.30-23.05 uur.

Het is een iconische werkrelatie, die tussen regisseur Tim Burton en componist Danny Elfman. De zwartgallige, griezelig-komische wereld die Burton sinds Beetlejuice (1988) steeds weer in zijn films optrok, kreeg dankzij Elfmans bonte combinatie van orkestpartijen, synthesizers, tintelend slagwerk en kenmerkende kinderkoortjes een perfect passend geluid: nu eens huiveringwekkend, dan weer sprookjesachtig, surrealistisch of opzwepend.

Dat Elfman ook melodieën weet te componeren die als een tweede huid aan de personages kleven, blijkt meteen aan het begin van een hoogtepunt uit zijn carrière: Burtons Batman. Terwijl de camera de lijnen van het Batman-logo volgt, klimt Elfmans thema met strijkers en houtblazers omhoog uit de duisternis van het orkest; de eerste manifestatie van Batman, nog voor hoofdrolspeler Michael Keaton in beeld is verschenen. Bij de tweede keer dat het thema klinkt, zien we Batman in de verte als een schim op de daken van Gotham City, en zo naderen de fysieke en muzikale verschijning van het personage elkaar beetje bij beetje. Mooi is het moment waarop een van de personages aan een ander 'Who is this guy?' vraagt, en Elfmans muziek het antwoord geeft. Geen misverstand mogelijk: dat leidmotief, even somber als nobel, zit de gevleugelde wreker net zo gegoten als zijn vleermuispak.
De muziek voor Batman - inclusief kerkorgel en duivelse koorpartijen - geldt inmiddels als een klassieker, maar Elfman stortte bijna in tijdens het componeren. 'Tot dan toe had ik alleen maar eigenzinnige komedies gedaan', zei Elfman dit jaar tegen de New York Post. 'Niemand behalve Tim wilde dat ik aan de film meedeed. Ik moest mezelf echt bewijzen.' En dan eiste studio Warner ook nog eens dat hij samenwerkte met popartiest Prince, die voor de film acht nieuwe liedjes schreef - onder meer te horen in de scène waar de Joker (Jack Nicholson) en zijn bende vrolijk het Flugelheim Museum ontheiligen.

Of die combinatie van uiterst verschillende muziekstijlen werkt, mag iedere toeschouwer zelf beoordelen, maar regisseur Tim Burton was in elk geval niet blij met de aan hem opgedrongen soundtrack: hij voelde zich niet in staat om Prince' liedjes fatsoenlijk in de film te integreren, zegt hij in het interviewboek Burton on Burton. 'Het lukte me niet om de liedjes te laten werken, en zodoende deed ik onrecht aan zowel de film als Prince.'

undefined

Tim Burton, regisseur van onder andere Batman (1989) Beeld epa
Tim Burton, regisseur van onder andere Batman (1989)Beeld epa

Koning van Katoren (Ben Sombogaart, 2012)

NPO 3, 09.00-11.00 uur.

Jan Terlouws jeugdroman gold vanwege de fantasievolle achtergrond (op hol geslagen kerkgebouwen, een kolossale vuilnisdraak) lang als onverfilmbaar, maar Sombogaart (Abeltje, Pluk van de Petteflet) durfde het wel aan. Ondanks het kleine budget overtuigen de met de computer gemaakte beelden. Dat geldt minder voor het scenario, maar de frisse hoofdrolspelers Mingus Dagelet en Abbey Hoes maken veel goed

Agora (Alejandro Amenábar, 2009)

HBO, 00.20-02.30 uur.

Regisseur Amenábar (The Others, Mar adentro) kwam op het idee voor Agora toen hij op een avond een boottochtje maakte en vol bewondering naar de sterren en de Melkweg keek. Wat begon als een film over het heelal, veranderde al snel in een film over het Romeinse Rijk in Egypte, met filosofe Hypatia (Rachel Weisz) als heldin. Weinig films die het grote en het kleine, het goddelijke en het aardse, het zichtbare en het onzichtbare zo vanzelfsprekend met elkaar verenigen als Agora.

undefined

Meer over