De Volkskrant tv-selectie voor 3 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Vechtscène uit The Raid van Gareth Evans. Beeld
Vechtscène uit The Raid van Gareth Evans.Beeld

The Raid (Gareth Evans, 2011)

RTL 7, 22.30-00.40 uur.

Een zelfmoordmissie. Dat is het in feite, wanneer een grotendeels uit onervaren jongens bestaand SWAT-team een door drugscriminelen belegerd flatgebouw binnenvalt. Al snel blijkt in de extreem gewelddadige Indonesische actiethriller The Raid dat de sadistisch aangelegde boeven goed georganiseerd zijn en dat ze samen met de niet minder louche bewoners niet zullen stoppen voor het hele politieteam is uitgemoord. Versterking kunnen de agenten niet krijgen: niemand weet van hun razzia, die stiekem een schimmige soloactie van hun commandant is. Als ratten zitten de mannen in de val.

Die situatie is misschien niet bijster origineel maar wel zenuwslopend genoeg. Dat is te danken aan de onontkoombare opbouw van de plot en de vlijmscherpe regie van Gareth Evans, een Welshman die in Indonesië een verdienstelijke filmcarrière opbouwde en met The Raid een wereldhit scoorde. Dat laatste ligt waarschijnlijk nog het meest aan de vuurwapen-loze vechtscènes: The Raid is de eerste actiefilm die de Indonesische vechtsport pencak silat centraal stelt. Je moet wel even geduld hebben, want de personages beginnen pas met hun handen en voeten te knokken als de kogels op zijn. Maar dan wordt The Raid ook weergaloos spectaculair, met precies uitgevoerde klap-en-trapduellen zoals je nooit eerder zag. Overigens moet je dan wel tegen het uitzinnige geweld kunnen, zoals in de scène waar iemands keel wordt doorgesneden met een kapotte tl-buis.

Twelve Monkeys (Terry Gilliam, 1995)

SBS 9, 20.30-23.10 uur.

In 2035 is het grootste deel van de wereldbevolking uitgeroeid door een virus, de overlevenden wonen noodgedwongen ondergronds. Een gevangene (Bruce Willis) wordt met een tijdreisprocedé teruggestuurd naar 1990 om de komende rampspoed bijtijds af te wenden. Hij belandt al snel in een gesticht wanneer hij over zijn missie praat. Terry Gilliams meesterlijke sciencefictionfilm Twelve Monkeys vertelt een ingewikkeld verhaal; het thema tijdreizen leidt nu eenmaal tot complicaties. Maar het scenario van David Peoples, gebaseerd op de klassieke Franse fotovertelling La jetée (1962) van Chris Marker, zit slim in elkaar. Bovendien is de vormgeving fraai en uitbundig en bevat de film net als het origineel een mooie verwijzing naar Hitchcocks Vertigo.

Paradies: Liebe (Ulrich Seidl, 2012)

Arte, 22.40-00.35 uur.

Vakantie is een economische transactie met ongure bijeffecten, zegt de Oostenrijkse regisseur Ulrich Seidl met Paradies: Liebe, het eerste deel van zijn Paradies-trilogie. Alleen al met de titel deelt hij een plaagstoot uit: een paradijs is Kenia niet en van oprechte liefde is in de film helemaal geen sprake. Paradies: Liebe draait om Teresa (Margarete Tiesel in een sterke, dappere rol), een nogal stevige vrouw van rond de 50, die op advies van haar vriendinnen naar Kenia is gekomen. Daar kun je eenvoudig een jongeman aan de haak slaan, die je verwent zoals geen westerse vent zou kunnen. Vrij naïef begint Teresa aan haar zoektocht. Het sekstoerisme dat Seidl toont, is kil en berekenend - van beide kanten. Toch is de behoefte aan menselijke warmte oprecht. Seidl oordeelt niet, maar stelt belangrijke, lastig te beantwoorden vragen. Een wrange conclusie valt wel eenvoudig te trekken: Teresa's vakantieparadijs kent alleen maar verliezers.

Soundbreaking

Canvas, 19.07 uur

De serie over technologie en popmuziek gaat deze keer over geluidsdragers en welke invloed die hebben gehad op onze muziekbeleving. Van vinyl via cassettebandjes, van cd's tot mp3-spelers, met muziek van o.a. Miles Davis en Bob Dylan.

De Arabische storm

NPO 2, 20.25 uur

In aflevering 2 onderzoekt Sinan Can het 'geloof in geweld' in Egypte en Noord-Syrië. Hij spreekt met geestelijken van de in Egypte leidende Al-Azhar moskee en slaagt erin contact te leggen met leden van de afgezette Moslimbroederschap.

Zembla: Bloedsafarie

NPO 2, 21.15 uur

Franse reportage waarin met de verborgen camera de ontluisterende trofeejacht op Afrikaanse dieren wordt blootgelegd. In deze lucratieve handel betalen toeristen veel geld om leeuwen, olifanten en neushoorns voor de lol af te schieten.

Floortje naar het einde van de wereld

NPO 1, 21.25 uur

Bij Madagaskar linksaf, dan kom je op het Franse eiland Réunion, midden in de Indische Oceaan. Floortje Dessing ontmoet er Jean-Yves en Marion, die een B&B runnen in een onherbergzaam kratergebied.

Floortje naar het einde van de wereld. Beeld
Floortje naar het einde van de wereld.Beeld

2Doc: E-Team

NPO 2, 22.55 uur

Bekroonde documentaire over het Emergencies Team van Human Rights Watch. Zij onderzoeken mensenrechtenschendingen in oorlogsgebieden en maken die wereldkundig. Wat beweegt deze mensen elke keer opnieuw hun leven te riskeren?

Nooit meer slapen

NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen interviewt fotograaf Ruben Terlou over zijn VPRO-tv-serie Langs de oevers van de Yangtze. Daarin toont hij het leven van alledag in China, met als leidraad de 6.300 kilometer lange rivier die dwars door het land loopt.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over