De Volkskrant tv-selectie voor 29 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Fragment uit La Famiglia. Beeld null
Fragment uit La Famiglia.

Voetbal: Europa League
RTL 7, 18.00 uur


Tweede speelronde in de groepsfase van de Europa League: om 19 uur trapt Ajax thuis af tegen Standard Luik. Om 21 uur volgt de zware uitwedstrijd van Feyenoord tegen het Turkse Fenerbahçe, de club waar Dirk Kuijt eerder speelde.

La Famiglia
NPO 1, 20.30 uur

Nieuwe, door Maria Goos geschreven serie over een Nederlands-Italiaanse familie die bedoeld en onbedoeld in illegale praktijken verstrikt raakt. Centrale locatie is restaurant Il Baffo van Marloes (Ariane Schluter) en Salvatore (Hein van der Heijden).

Americanos
NPO 3, 21.05 uur

Presentator Stef Biemans reist in zijn nieuwe serie langs de grootste migrantendoorgang ter wereld: die tussen Guatemala en de Verenigde Staten. Wat brengt mensen ertoe om deze loodzware en levensgevaarlijke route af te leggen?

Volle zalen
NPO 2, 21.15 uur

Cornald Maas ontmoet regisseur Ivo Van Hove, aan het werk in Duitsland aan zijn Couperus-bewerking De dingen die voorbijgaan. Verder Jörgen Raymann over zijn nieuwe cabaretsolo en cabaretier Diederik van Vleuten over zijn voorbeelden.

The fall
BBC 2, 22.00 uur

Start van seizoen 3 van deze misdaadserie met Gillian Anderson als detective Stella Gibson. Jamie Dornan is te zien als seriemoordenaar Paul Spector, die aan het slot van seizoen 2 eindelijk werd opgepakt. Maar voor hoe lang?

Dennis Hopper: Uneasy Rider
NPO 2, 22.55 uur

Dennis Hopper (1936-2010), bekend van films als Easy Rider en Blue Velvet, staat symbool voor vrijheid en rebellie. Acteurs en regisseurs (o.a. Wim Wenders en Isabella Rossellini) schetsen in dit portret zijn weerbarstige karakter en wilde levensstijl.

Dennis Hopper. Beeld null
Dennis Hopper.

Chicago (Rob Marshall, 2002)
RTL 8, 20.30-22.40 uur

Met het beste dat Hollywood te bieden heeft, maakte regisseur Rob Marshall een theatrale en amusante verfilming van Bob Fosse's wereldberoemde musical Chicago uit 1975. De Oscarlawine die volgde (13 nominaties en 6 verzilverde beeldjes, waaronder die voor beste film) zei in dit geval niet zoveel over de kwaliteit van het gebodene en veel, zo niet alles, over de glamourfascinatie die de film vertegenwoordigt. Roxie Hart (Renée Zellweger) is in de film een getrouwde vrouw die het recht op een eigen leven opeist. Danseres wil ze worden, in een nachtclub. Als ze in de gevangenis belandt omdat ze haar minnaar heeft vermoord, ontmoet ze een lotgenoot en rivaal in vaudeville-ster Velma (Catherine Zeta-Jones), die net als zij vastzit voor moord. De gladde advocaat Flynn (Richard Gere) maakt een enorm mediaspektakel van Roxies rechtszaak. Dit alles wordt opgediend als een kluchtige parade van musicalsongs.

The Next Three Days (Paul Haggis, 2010)
Veronica, 20.30-23.10 uur

Het echtpaar Lara en John Brennan (Elizabeth Banks en Russell Crowe) wordt op een ochtend overdonderd door de politie, die Lara arresteert op verdenking van moord. John probeert alles om zijn vrouw vrij te krijgen; niet met hulp van een advocaat, maar op basis van de adviezen van een beroemde crimineel (mooi eenmalig optreden van Liam Neeson). De film is bijna een uur onderweg wanneer Lara haar echtgenoot toebijt: 'Maar je hebt me niet eens gevraagd of ik het heb gedaan!' Daarmee legt ze de essentie bloot van Paul Haggis' The Next Three Days. Net als in zijn inmiddels klassieke Crash (2004), waarin de levens van een aantal inwoners van Los Angeles door toeval elkaars pad kruisen in een kundig geconstrueerd mozaïek, maakt hij ook nu vaardige cinema, maar blijkt dat bovenal een oefening in niet per se geloofwaardige scenariokunst.

G.I. Jane (Ridley Scott, 1997)
Net 5, 20.30-23.10 uur

Demi Moore was midden jaren negentig op de toppen van haar roem, nadat ze in 1990 haar werkgevers gelukkig had gemaakt met het kassucces Ghost. Onder meer Indecent Proposal (1993) en Disclosure (1994) volgden, waarin de in 1962 geboren actrice naturel de ster was. Maar ze wilde meer en waagde zich vervolgens aan een extreme vorm van methodacting. Vooral voor G.I. Jane trainde ze zich suf in de Dave Letterman Show liet ze zien dat haar eenarmige push-ups niet fake waren. Maar in plaats van een succesvol vervolg was deze verandering van werkwijze (en uiterlijk) het begin van het einde: ze zou haar eerdere successen nooit meer evenaren.

Red Dragon (Brett Ratner, 2002)
Net 5, 23.10-01.40 uur

De eerste keer dat seriemoordenaar Hannibal Lecter in een film opdook, zag hij eruit als de Britse acteur Brian Cox en maakte hij geen onuitwisbare indruk (Manhunter, 1986). Pas in 1991, in The Silence of the Lambs, maakte Anthony Hopkins van Lecter de angstaanjagende en toch verleidelijke gentleman-kannibaal, die om zijn kennis van seriemoordenaars door de FBI om hulp wordt gevraagd. Het vanavond uitgezonden Red Dragon is een geslaagde remake van Manhunter. Dat het verhaal zich afspeelt vóór The Silence of the Lambs, terwijl Hopkins inmiddels tien jaar ouder is, mag de pret niet drukken. Naast Hopkins treden sterke acteurs aan als Edward Norton , Philip Seymour Hoffman, Harvey Keitel en Emily Watson.

Meer over