De Volkskrant tv-selectie voor 29 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Diane Lane in Under the Tuscan Sun. Beeld
Diane Lane in Under the Tuscan Sun.Beeld

Kunstraadsels
NPO 2, 20.25 uur

Professor Frans Grijzenhout deed uitgebreid onderzoek naar de locatie van Johannes Vermeers schilderij Het straatje. Twee jaar geleden werd geclaimd dat het Vlamingstraat 40-42 in Delft zou betreffen, maar hierover is grote twijfel ontstaan.

Hollandse zaken
NPO 2, 21.10 uur

Cees Grimbergen leidt een debat over de verborgen werkloosheid onder 45-plussers. Volgens het CBS hebben 456 duizend mensen geen baan, terwijl ze daar wél naar zoeken. Waarom worden de vele vacatures niet door ouderen vervuld?

undefined

The last match
NPO 3, 22.00 uur

Deze Spaanse documentaire toont de betekenis van Johan Cruijff voor Catalonië, de Spaanse regio waar hij triomfen vierde als speler en trainer bij FC Barcelona. De film stamt uit 2014, en ook de in 2016 overleden Cruijff zelf komt aan het woord.

null Beeld ap
Beeld ap

Horizon
BBC 2, 22.00 uur

Dit wetenschapsprogramma gaat over de ontwikkeling van zelfsturende auto's. Er wordt een futuristische wereld geschetst waarin auto's zichzelf besturen en mensen enkel nog passagiers zijn. Maar wat zijn de nadelen?

Ola's Borgen
NPO 2, 22.55 uur

Aan de vooravond van een extra reeks voorstellingen in Carré de herhaling van deze documentaire over regisseur Ola Mafaalani en de totstandkoming van haar geprezen theatermarathon van tien uur naar de Deense politieke tv-serie Borgen.

Sergeant Pepper's
Canvas, 22.55 uur

Francis Hanly maakte een documentaire over het vijftigjarige Beatles-album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Het album was de perfecte afspiegeling van 1967, dat in het teken stond van jeugd en rebellie.

Under the Tuscan Sun (Audrey Wells, 2003)
Net 5, 20.30-22.50 uur

Under The Tuscan Sun is de verfilming van het gelijknamige autobiografische boek, hier uitgebracht als Een huis in Toscane, dat sinds 1996 ruim twee jaar op de bestsellerlijst van The New York Times stond. Het is de persoonlijke geschiedenis van de Amerikaanse universitair docent Frances Mayes, die een huis in de buurt van Cortona kocht en dat met haar man opknapte. Gescheiden, zoals in de film, was ze dus allerminst. Wel werd het eens rustieke dorpje na verschijning van het boek overspoeld met toeristen.

De brave doch behaaglijke verfilming begint op een borrel waar literatuurdocent Frances (gespeeld door Diane Lane) wordt aangesproken door een schrijver. Hij kan maar moeilijk leven met haar kritiek op zijn boek waarin ze niets anders zag dan een volwassen man die zijn puberale lusten uitleefde. Hij vindt dat nogal ironisch. Hoezo, vraagt ze. Zijn antwoord: 'Misschien moet u het antwoord op die vraag thuis zoeken.' Boem, einde scène. In de volgende scène zit ze met betraande ogen bij haar advocaat. Haar man wil hun huis uitkopen. Waarom, vraagt zij. De advocaat antwoordt: 'Zij is er nogal van onder de indruk.' Einde scène. Niet vaak is in een film de noodzakelijke voorgeschiedenis van het uitgangspunt zo snel, impliciet, puntig en toch zo duidelijk verteld. Dat tempo en die puntigheid houdt de film niet vol. Op ongeveer de helft wanneer Frances door een gift van haar vriendinnen met een homogezelschap op bustour door Toscane is geweest, daar in een impuls een eeuwenoude villa heeft gekocht en met alle ellende van dien te maken heeft gekregen komt Under the Tuscan Sun tot stilstand, om zich te verliezen in alle breed uitgesponnen clichés die bij het genre romantische komedie horen, en wordt het mierzoet. Al blijft het lekker, wat vooral komt door de ironische uitstraling waarin actrice Diane Lane uitblinkt. Maar zo goed als die twee openingsscènes wordt het niet meer.

The Idol (Hany Abu-Assad, 2015)
Film1 Drama, 18.10-19.44 uur

The Idol is gebaseerd op het leven van Mohammed Assaf, die opgroeide in een van de overbevolkte vluchtelingenkampen in Gaza. Voor 2013 had niemand van hem gehoord, daarna rees zijn ster op spectaculaire wijze. Als winnaar van de pan-Arabische talentenshow Arab Idol gaf hij de Palestijnen een stem. Dat hij aan het tv-programma deelnam, was al een prestatie op zich: Mohammed mocht Gaza niet verlaten en had geen ticket voor de auditierondes in Caïro. Tel daar een familiedrama bij op en het recept voor een feelgoodfilm ligt klaar. Hoewel Abu-Assad een uitstekend oog heeft voor de ingrediënten van een publiekssucces, poetst hij Mohammeds zegetocht niet al te netjes op. De regisseur houdt knap het midden tussen een Hollywoodversie van het waargebeurde verhaal en een grimmiger kijk op het leven in de Gazastrook.

Law Abiding Citizen (F. Gary Gray, 2009)
RTL 7, 22.45-01.00 uur

Akelig cynische, doch op filmwebsites als Imdb hooggewaardeerde Death Wish-achtige wraakfilm waarin gewezen CIA-tacticus Clyde Shelton (Gerard Butler) op complexe wijze terugslaat wanneer twee inbrekers zijn vrouw en dochtertje ombrengen. Waar in de geijkte film binnen dit genre de brave huisvader door dergelijke ellende transformeert tot genadeloze wreker, zet Shelton hier zijn bij de CIA geleerde specialisme in: hij weet op ingenieuze manieren mensen op afstand te vermoorden, ook wanneer de man zelf achter de tralies belandt.

Meer over