De Volkskrant tv-selectie voor 29 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Tom Hanks als Viktor Navorski in The Terminal Beeld .
Tom Hanks als Viktor Navorski in The TerminalBeeld .

Kunststof NPO
Radio 1, 19.00 uur

Jellie Brouwer spreekt met journaliste en presentator Eva Jinek. Zij doorkruiste zij de VS, haar geboorteland, van west naar oost voor de reportageserie De Verenigde Staten van Eva. Later dit seizoen komt ook latenightshow Jinek terug op NPO 1.

Proefkonijnen
NPO 3, 20.30 uur

Geen Valerio Zeno en Dennis Storm meer als de Proefkonijnen van BNN, maar het nieuwe duo Jan Versteegh en Geraldine Kemper. Zij gaan min of meer wetenschappelijke experimenten aan. In aflevering één: kun je slootje springen met een brommer?

Van Nablus naar Ninevé
NPO 2, 21.10 uur

In de laatste aflevering van zijn reportageserie is Kefah Allush bij de Jezidi's in Noord-Irak. Deze religie, een mengelmoes van onder meer christendom, islam en hindoeïsme, werd in 2014 wereldnieuws toen de Jezidi's werden opgejaagd door IS.

Lauren!
NPO 3, 22.25 uur

Lauren Verster ontmoet Chris Reynolds, oprichter van Heaven SX. Deze organisatie houdt swingersfeesten die alleen toegankelijk zijn voor aantrekkelijke jonge stellen en vrouwen onder de 40. De feesten zijn wereldwijd een succes.

Kefah Allush bezoekt de Jezidi's in Noord-Irak Beeld anp
Kefah Allush bezoekt de Jezidi's in Noord-IrakBeeld anp

The family
Eén, 23.00 uur

In deze Amerikaanse dramaserie keert Adam Warren (Luke Slattery), die tien jaar eerder spoorloos verdween, terug in Red Pines. Zijn moeder Claire (Joan Allen) is inmiddels de burgemeester. Wat is er precies gebeurd en is dit de echte Adam?

Les revenants
Canvas, 23.10 uur

Begin van seizoen twee van de Franse serie over een Alpendorpje waar de overledenen terugkeerden. Zes maanden na de overstroming in de vallei, is bijna iedereen vertrokken. Een paar bewoners bleven, hopend hun geliefden terug te vinden.

Joan Allen is de burgemeester van Red Pines in de dramaserie The Family Beeld epa
Joan Allen is de burgemeester van Red Pines in de dramaserie The FamilyBeeld epa

The Terminal (Steven Spielberg, 2004)
RTL 8, 20.30-23.05 uur.

Een merkwaardig droste-effect. Steven Spielberg baseerde The Terminal, over de Oost-Europese vluchteling Viktor Navorski (Tom Hanks) die vast komt te zitten in de hal van het New Yorkse John F. Kennedy Airport, deels op feiten. De Iraanse asielzoeker Mehran Karimi Nasseri verbleef maar liefst achttien jaar op luchthaven Charles de Gaulle, nadat zijn identiteitspapieren waren gestolen. Spielberg kortte Nasseri's verblijf dus drastisch in en voegde van alles toe, maar het beeld bleef hangen: onlangs werd bekend dat een dakloze Britse veteraan na het zien van The Terminal bijna een maand in de Londense vlieghaven Heathrow verbleef. Weliswaar vrijwillig, vanwege de gratis wasvoorzieningen en wifi, maar toch. En dan was er ook nog de Syrische vluchteling Fadi Mansour, die door de media de Syrische Navorski werd genoemd, omdat hij een jaar lang verbleef op vliegveld Atatürk in Istanbul. In The Terminal raakt Viktor Navorski, inwoner van Krakozhia, opgesloten op het vliegveld wanneer zijn paspoort als ongeldig wordt bestempeld. Het toeval wil dat er vlak na zijn vertrek in de Kaukasusrepubliek een coup is gepleegd en dat het nu een staat is die niet wordt erkend door de VS. Het gevolg : Viktor kan niet terug én de VS niet in. Gelukkig weet hij zich op het vliegveld bewonderenswaardig snel aan te passen. De film heeft zijn kleffe kanten, maar Spielberg houdt je toch geboeid door het verhaal met een ongekende vaart te vertellen en The Terminal stilistisch te presenteren als een subtiele hommage aan de Franse grootmeester Jacques Tati.

Captain America: The Winter Soldier (Joe en Anthony Russo, 2014) Veronica, 20.30-23.10 uur

Niks vliegen of spinnenwebben schieten, nee, Captain America is slechts extreem snel en sterk. En dan gelooft hij ook nog eens blind in rechtvaardigheid en samenwerking en is hij ondubbelzinnig patriottistisch. Tamelijk suf allemaal, maar The Winter Soldier, de tweede Captain America-film, geeft de blonde gespierde padvinder gelukkig ook een donker randje: de gladde acteur Chris Evans heeft soms zelfs een sombere blik. Logisch: Captain America, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ingevroren, is onlangs in het heden weer tot leven gekomen. Hij is niet alleen getraumatiseerd en doelloos door het gebrek aan een grote oorlog, hij heeft ook stilgestaan, terwijl de rest van de wereld doorging. Verder biedt de film actiescènes die zo overdadig destructief zijn dat ze de vraag of dat voor de plot werkelijk nodig is, effectief wegdrukken. Troefkaart: de Russische en dus pragmatische Black Widow (Scarlett Johansson), die net als Captain America vervolgens opdook in de Avengers-films, maar nooit een eigen avontuur heeft gekregen.

Soul Kitchen (Fatih Akin, 2010)
NDR, 23.45-00.15 uur.

In Zino's Hamburgse achterafrestaurant Soul Kitchen eten de gasten zonder morren aangebrande supermarktschnitzels en diepvriesfriet. Het is een idylle die grof wordt verstoord wanneer Zinos (Adam Bousdoukos) door zijn rug gaat en de briljante, maar uiterst excentrieke kok Shayn (Birol Ünel) als vervanger inhuurt. Het begin van een waslijst aan problemen, maar aan alles valt wonderwel een mouw te passen, in deze -vrolijke stadskomedie. Met Soul Kitchen brengt de Duits-Turkse regisseur-scenarist Akin een filmische liefdesode aan Hamburg en deed hij duidelijk ook zichzelf een lol: na de rauwe, tragische drama's Gegen die Wand (2004) en Auf der anderen Seite (2007) kon Akin eindelijk eens swingend op een happy end afstevenen.

Meer over