De Volkskrant tv-selectie voor 29 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Redactie
Wat weten we over ons bewustzijn? De documentaire Das Rätsel unseres Bewusstseins bekijkt de nieuwste ontwikkelingen in de neurowetenschap. Beeld Scientifilms
Wat weten we over ons bewustzijn? De documentaire Das Rätsel unseres Bewusstseins bekijkt de nieuwste ontwikkelingen in de neurowetenschap.Beeld Scientifilms

Staying alive
NPO 3, 20.30 uur

BNN-presentatrice Linda Hakeboom reist naar het Andesgebergte, in de voetsporen van het Uruguayaanse rugbyteam dat daar in 1972 na een vliegtuigongeluk strandde in de kou. Om te overleven aten de mannen hun verongelukte teamgenoten op.

De hokjesman
NPO 2, 21.05 uur

Hokjesman Michael Schaap maakt kennis met de wereld van de hindoes en moslims die vanuit India naar Suriname en daarna naar Nederland kwamen. Welke ongeschreven regels gaan verscholen achter hun kleurrijke Bollywoodcultuur?

Das Rätsel unserer bewusstseins
ARTE, 21.45 uur

Wat is intelligentie en hoe kunnen we het meten? Deze ARTE-docu kijkt niet naar onze daden (als mens), maar naar de activiteiten in ons brein. Neurowetenschappers laten ook zien wat het verschil is tussen creatief en rationeel denken.

De complexiteit van de hersenactiviteit van de boeddhistische monnik Matthieu Ricard wordt onderzocht. Beeld Scientifilms
De complexiteit van de hersenactiviteit van de boeddhistische monnik Matthieu Ricard wordt onderzocht.Beeld Scientifilms

Produced by George Martin
CANVAS, 23.10 uur

Documentaire met klassieke clips en nieuwe interviews over de carrière van producer en 'vijfde Beatle' George Martin (1926-2016). Samen met John, Paul, George en Ringo revolutioneerde hij in de jaren '60 vanuit de opnamestudio de popmuziek.

Hoe heurt het eigenlijk?
NPO 1, 22.20 uur

Jort Kelder krijgt een rondleiding in Kasteel Merode, gebouwd in de 12de eeuw en altijd in bezit gebleven van dezelfde familie. Ook neemt Kelder een kijkje op feesteiland Ibiza en leert hij hoe hij zich (met een dikke auto) moet gedragen in het verkeer.

Jort Kelder. Beeld anp
Jort Kelder.Beeld anp

The Graham Norton Show
BBC 1, 23.35 uur

Volle bak vanavond bij Graham Norton: hij ontvangt acteurs Martin Freeman en Paul Rudd, te zien zijn in superheldenfilm Captain America. Ook actrice Maxine Peake en acteur Seth Rogen zijn te gast. Muziek is er van singer-songwriter Birdy.

Shoah - Première époque (Claude Lanzmann, 1985)
NPO 2, 23.25-03.55 uur

Je kunt je afvragen wie het vannacht zal klaarspelen om van half twaalf tot vier uur te luisteren en kijken naar de verstikkend gruwelijke getuigenissen van Holocaust-slachtoffers en -daders. En toch is het prijzenswaardig dat de NPO het aandurft om - weliswaar verspreid over twee dagen - Claude Lanzmanns monumentale documentaire Shoah uit te zenden. Een meesterwerk waar je in de context van WOII-films vaak over hoort, maar dat je door de speelduur van negenenhalf uur vrijwel nooit te zien krijgt, laat staan op televisie. Die kleine tien uur zijn hoe dan ook niets vergeleken bij de elf jaar die het Lanzmann (90) kostte om de in veertien landen opgenomen film te maken, en ook niet bij de 350 uur ruw materiaal die die opnamen opleverden. Hoe Lanzmann en zijn medewerkers uit die 350 uur een dwingende kijkervaring wisten te smeden, grenst aan het ongelooflijke.

Uitgezonderd het door hem zeer geprezen Son of Saul (2015) is Lanzmann altijd een fervent tegenstander geweest van de enscenering van de Holocaust, een tragedie die zich wat hem betreft nauwelijks in woorden laat vatten, laat staan in beelden. Het vannacht uit te zenden eerste deel van Shoah zit wel degelijk vol afschrikwekkende, helse beelden, van de met mensen volgepropte veewagons (en passagierstreinen) die naar Auschwitz en Treblinka reden, tot de als mobiele gaskamers uitgeruste vrachtwagens waarin de gevangenen van vernietigingskamp Chelmno werden omgebracht.

Maar zulke taferelen laat Lanzmann over aan de kracht van de suggestie: aan de woorden van de getuigen - de een kalm vertellend, de ander bijna roepend of voordragend als vertelde hij een spannend verhaal - en aan hedendaagse opnamen van de plekken waar het allemaal gebeurde. We zien de bossen waar de kampen stonden. De toegangspoort van Auschwitz. Poolse dorpen waar de huizen van de uitgeroeide Joden zorgeloos door Polen worden bewoond. Eén van de enige twee overlevenden van Chelmno die door de katholieke dorpelingen als een verloren vriend wordt ontvangen, tot het nog altijd sluimerende antisemitisme opwelt. En zo verder, het ene horror-relaas na het andere, terwijl de in leren jack gestoken, kettingrokende Lanzmann met zijn vragen op de zere plekken blijft drukken. Je keel wordt erdoor dichtgeknepen maar wegkijken is geen optie - en dat 570 onverminderd urgente minuten lang.

Kooky (Jan Sverák, 2010)
NPO 3, 13.00-14.30 uur

Magische, aandoenlijke én spannende poppenanimatiefilm van Tsjechische makelij, waarin een astmatisch jongetje afscheid dient te nemen van zijn stoffige roze knuffel en daarop vol fantasie over zijn Kooky aan het dromen slaat. De analoge creativiteit van de makers kent nauwelijks grenzen; van bosbeestjes opgebouwd uit kastanjes en afvalresten tot de liefdevolle details van hun leefomgeving, het is allemaal even fraai en eigenzinnig.

Mr. Nobody (Jaco van Dormael, 2009)
RTL 8, 00.30-03.00 uur

Het is onmogelijk uit te leggen waar Mr. Nobody precies over gaat. In interviews vertelde de Belgische filmmaker Van Dormael (Toto le héros, Le huitième jour ) dat hijzelf ook niet precies wist. De film, met een budget van ruim 50 miljoen dollar de duurste Belgische film ooit, begint in het jaar 2092, waar de 118-jarige Nemo Nobody (Jared Leto) als laatste sterfelijke man ter wereld wordt geïnterviewd op zijn sterfbed. Wat volgt is een duizelingwekkende trip in het hoofd van de man, die leidt langs zijn herinneringen én de levens die hij had kunnen leiden.

Meer over