De Volkskrant tv-selectie voor 28 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Charlotte Rampling en Irène Jacob in Rio Sex Comedy Beeld
Charlotte Rampling en Irène Jacob in Rio Sex ComedyBeeld

Rio Sex Comedy (Jonathan Nossiter, 2010)

Arte, 23.15-00.50 uur
Voor sommige films moet je wat welwillender zijn dan voor andere. De merkwaardige Frans-Braziliaanse coproductie Rio Sex Comedy is zo'n film. Het is een curieuze, uit de hand gedraaide mozaïekvertelling over expats in de Braziliaanse metropool, waarvoor de verder onbekende Amerikaanse regisseur Jonathan Nossiter (1961) een gerenommeerde cast wist te strikken. Charlotte Rampling is een plastisch chirurg die met de noorderzon uit haar geboorteland en huwelijk is vertrokken en in Rio nieuwe levensenergie heeft gekregen. Intussen praat ze iedere potentiële patiënt (en dat zijn er nogal wat) een operatie uit het hoofd. Bill Pullman is de Amerikaanse ambassadeur die onderduikt in de favela's en zo het licht ziet over hoe de Brazilianen echt geholpen kunnen worden. En dan is er Irène Jacob, die een sociologische documentaire maakt over de ondergeschikte positie van Braziliaanse vrouwen. Maar die vooral in een driehoeksrelatie is verwikkeld met haar man en haar cameraman - die inwoont in hun krappe appartement.

De verhaallijnen, die elkaar hier en daar kruisen, zijn magertjes; de humor is vaak te melig (er is ook nog een gewiekste Amerikaan die favela-tours organiseert en indianen exploiteert) maar de in het dagelijks leven van Rio geschoten beelden, deels in de favela's, geven een originele kijk op de zo vaak clichématig verbeelde stad.

Baby Boom (Charles Shyer, 1987)

Film 1 Comedy & Kids, 21.45-23.35 uur
De regisseur van de niet onaardige komedie Baby Boom mag niet zo bekend zijn, de scenarist-producent ervan is dat des te meer: Nancy Meyers. Meyers (1949) bouwde als producent, regisseur en scenarioschrijver in bijna veertig jaar een mooi oeuvre op met veelal lichtvoetige films (The Parent Trap, The Holiday, It's Complicated) waarin de emancipatoire sores der mensheid belicht worden. Baby Boom past daar naadloos in. Diane Keaton, hier nog makkelijk overtuigend als yup, wordt opgezadeld met een ongewenste erfenis: de baby van een haar verder nauwelijks bekende nicht. Dat leidt natuurlijk tot komische problemen (haar baas: 'Ben je nog steeds in staat 24/7 te werken?'), die al snel onoverkomelijk worden. Waarna ze buiten de hectiek van Manhattan op het platteland van het noordoostelijke Vermont belandt. Stilzitten doet ze daar natuurlijk evenmin, waarbij de baby ten slotte een lucratieve inspiratieblon blijkt.

Rocky Balboa (Sylvester Stallone, 2006)

RTL 7, 22.45-00.50 uur
Dertig jaar na zijn de buut als Rocky, besloot Sylvester Stallone op zijn 60ste dat het tijd werd voor Rocky VI. Het moest écht het laatste deel worden van de bokssaga - al is hij nu in een bijrol als Rocky Balboa in de biosocoop te zien in Creed, een rol waarmee hij een niet onomstreden Oscarnominatie binnenhaalde.

De door Stallone zelf geregisseerde epiloog is een subtiel, geestig en ontroerend afscheid van een boksmonument. Rocky is in deel zes een gepensioneerde bokskampioen die zijn dagen slijt in zijn Italiaanse restaurant. De held tussen de touwen is hij alleen nog virtueel, in een populair computerspel. Op zekere dag wordt hij uitgedaagd door een dertig jaar jongere bokser: tien rondes, uit te zenden op de nationale televisie. Tot verbazing van zijn omgeving gaat de uit vorm geraakte held op het aanbod in. Entree trainer Paulie. Waarmee de belangrijkste Rocky-bouwstenen herenigd zijn, voor overigens niet al te energieke trainingssessies. Wel voorzien van een aangenaam ironische ondertoon.

Heer & Meester

NPO 1, 20.30 uur
Tweede seizoen van de detectiveserie rond Valentijn Rixtus Bentinck (Daan Schuurmans), de welgestelde speurneus met een mysterieus verleden. In aflevering één behandelt Valentijn de dood van een officier van justitie.

De tiende van Tijl

NPO 2, 20.30 uur
In seizoen vijf van zijn klassiekemuziekprogramma stort Tijl Beckand zich op de rapsodie. Het genre is bij het grote publiek bekend door Queens Bohemian Rhapsody, maar wat is een rapsodie nu precies en wat zijn de klassieke rapsodieën?

Tijl Beckand begint vanavond aan zijn vijfde seizoen van De Tiende van Tijl Beeld Julius Schrank
Tijl Beckand begint vanavond aan zijn vijfde seizoen van De Tiende van TijlBeeld Julius Schrank

De vrienden van Amstel live!

RTL 4, 20.30 uur
Traditiegetrouw zendt RTL het jaarlijkse muziekfeest in Ahoy Rotterdam uit. Dit jaar slaan onder meer Kenny B, Claudia de Breij, Kensington, Nielson, Rob de Nijs en De Dijk de handen ineen voor een reeks muzikale samenwerkingen.

Jaap van Zweden

NPO 2, 21.15 uur
Meer klassiek op NPO 2: in de serie 'Een Hollandse maestro op wereldtournee' wordt dirigent Jaap van Zweden een jaar gevolgd, onderweg tussen Amsterdam, Dallas en Hongkong, waar hij vaste betrekkingen heeft als chef-dirigent.

Holland Sport

NPO 3, 21.15 uur
Wilfried de Jong portretteert de Noorse zwemmer Alexander Dale Oen, die in 2011 de finale van het WK op de 100 meter schoolslag bereikte. Drie dagen voor die wedstrijd pleegde Anders Breivik zijn aanslagen in Oslo en op Utøya.

2Doc: Olof Palme

NPO 2, 23.55 uur
Documentaire over de nog altijd onopgeloste moord op Olof Palme, de sociaal-democratische premier van Zweden, die in 1986 in Stockholm werd neergeschoten. Dit is de eerste film waarin familieleden zich uitspreken over Palme.

Olaf Palme, de sociaal-democratische premier van Zweden die in 1986 werd doodgeschoten Beeld afp
Olaf Palme, de sociaal-democratische premier van Zweden die in 1986 werd doodgeschotenBeeld afp

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over