De Volkskrant tv-selectie voor 28 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Beeld uit Teledoc Campus: Koffie & Cake. Beeld
Beeld uit Teledoc Campus: Koffie & Cake.Beeld

Tegenlicht: De slimme universiteit
Zondag, NPO 2, 21.05 uur

Hoe zou een toekomstbestendige universiteit er uit moeten zien? In tijden dat het broeit op de universiteiten, zie de recente bezetting van het Amsterdamse Maagdenhuis en de protesten tegen toenemend rendementsdenken, verdiept Tegenlicht zich in de ontwikkelingen binnen het hoger onderwijs. In 'De slimme universiteit' komen inspirerende voorbeelden voorbij. Zoals een onderzoeksproject aan de Goldsmiths-universiteit in Londen, waar architecten, juristen en journalisten met elkaar samenwerken. In Silicon Valley vertelt Daphne Koller over de online-universiteit van haar bedrijf Coursera, waarbij studenten wereldwijd cursussen van topuniversiteiten kunnen volgen.

Red Army
Zondag, Canvas, 21.40 uur

Documentaire over het ijshockeyteam van de Sovjet-Unie, getiteld 'Red Army', dat er tijdens de Koude Oorlog in slaagde om alle grote Westerse teams te verslaan. Het succes van deze door Stalin opgerichte ploeg werd gebruikt als propaganda en diende om de buitenwereld te tonen dat de idealen van het socialisme ook werkelijk bestonden. De man achter het succes van de Red Army was Anatoli Tarasov, de bondscoach die het ijshockeyteam coachte van 1947 tot 1974. Tarasov werkte met harde hand aan zijn kampioensteam: zónder sterspeler, want het collectief stond uiteraard voorop.

Teledoc Campus: Koffie & Cake
Zondag, NPO 3, 23.40 uur

De jonge documentairemaker Janette Ubbels portretteert de eveneens jonge uitvaartondernemer Christel Schenk. In Koffie en cake is te zien hoe Christel een grote Surinaamse familie begeleidt. De blonde, 27-jarige Christel vertelt: 'Als de deur opengaat zie je mensen vaak denken: jeetje, zo'n jonge meid, is zij niet een beetje te jong om dit werk te doen?' Toch weet Christel het vertrouwen van de familie al snel te winnen, en wordt er een Surinaamse uitvaart inclusief live band, fakkels en ballonnen georganiseerd.

The Philadelphia Story (George Cukor, 1940)
Zondag, BBC 2, 15.50 uur.

Als Katharine Hepburn, die met deze film na een serie flops eindelijk weer een hit scoorde, wil hertrouwen met een saaie kolenboer, probeert haar cynische ex-man Cary Grant de bruiloft te versjteren. The Philadelphia Story is een even scherpe als sierlijke huwelijkskomedie over de zeden van de upperclass Amerikanen, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Philip Barry. James Stewart won een Oscar voor zijn rol als even gladde als charmante societyjournalist, maar ook Hepburn en Grant spelen onvergetelijk.

Ferris Bueller's Day Off (John Hughes, 1986)
Zondag, RTL 7, 22.00 uur

Vrolijke klassieke komedie van de in 2009 overleden tienerfilmspecialist John Hughes (The Breakfast Club). Matthew Broderick speelt een spijbelaar die in de jaren tachtig de held van een generatie scholieren werd; hij slaagt er telkens in zijn ouders en zijn gemene conrector de loef af te steken. Ferris' vroegwijze motto: 'Het leven gaat zo snel voorbij, dat je het zou kunnen missen als je niet even stopt en om je heen kijkt.'

Meer over