De Volkskrant tv-selectie voor 28 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Redactie
In Top 2000 a gogo breekt zanger Paul de Munnik een lans voor Hier encore van Charles Aznavour. Beeld anp
In Top 2000 a gogo breekt zanger Paul de Munnik een lans voor Hier encore van Charles Aznavour.Beeld anp

Top 2000 a gogo

NPO 3, 19.30 uur
Zanger Paul de Munnik breekt een lans voor Hier encore van Charles Aznavour, en reportages over twee Amerikaanse zangeressen, Rickie Lee Jones en Wanda Jackson. De quiz wordt gespeeld door Achmed Akkabi en Antoinette Hertsenberg.

Het Marathoninterview

NPO Radio 1, 20.00 uur
Bram Vermeulen spreekt drie uur lang met de Vlaamse journalist en schrijver Chris de Stoop (1958). In zijn laatste boek Dit is mijn hof beschrijft die de teloorgang van Doel, bij de Hedwigepolder: ontvolkt door de havenuitbreiding van Antwerpen.

De Nationale 2015 Test

NPO 3, 20.30 uur
Quiz waarin een panel van bekende Nederlanders wordt getest op de vraag wie het best heeft opgelet in 2015. Tim Hofman en Lex Uiting, de presentatoren van BNN-VARA, stellen vragen over onder andere sport en politiek van het afgelopen jaar.

Paul van Vliet 80 jaar

NPO 1, 22.20 uur
Stiefdochter Laurien Hugas maakte een portret van cabaretier Paul van Vliet in het jaar dat hij 80 werd. In dit jubileumjaar trad de vitale, maar ook haastig levende Van Vliet nog wekelijks op in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Paul van Vliet wordt geportretteerd door stiefdochter Laurien Hugas. Beeld anp
Paul van Vliet wordt geportretteerd door stiefdochter Laurien Hugas.Beeld anp

2Doc: Perfect Horse

NPO 2, 22.45 uur
Documentaire van Hans Fels over de Lipizzaner, een wit paard dat al generaties lang met vakmanschap en eeuwenoude kennis wordt gefokt in de groene heuvels van Oostenrijk. Elk weekend is de Lipizzaner te zien in de Spaanse Rijschool in Wenen.

5 jaar later

NPO 1, 23.00 uur
Jeroen Pauw blikt met schrijver Adriaan van Dis terug op uitspraken die hij vijf jaar geleden deed. Van Dis verhuisde van Parijs naar de Achterhoek en won diverse literaire prijzen, waaronder de Libris Literatuurprijs voor Ik kom terug, over zijn moeder.

Jeroen Pauw kijkt terug met Adriaan van Dis. Beeld anp
Jeroen Pauw kijkt terug met Adriaan van Dis.Beeld anp

Mon oncle / Jour de fête / Playtime (Jaques Tati, 1958 /1949 / 1967)

Arte, 20.15-22.05 uur / 22.05-23.30 uur / 23.30-01.30 uur
De nasynchronisatiehater zij gerustgesteld, evenals de kijker die Duits noch Frans beheerst: de vanavond door Arte uitgezonden films van Jacques Tati (1907-1982) bieden visuele humor in de puurste, subtielste vorm. Ook zonder het uit meerdere talen samengestelde gemummel uit Playtime (1967) te volgen en ook wanneer je doof blijft voor het geklets van de personages uit Mon oncle (1958), kun je je makkelijk door Tati's briljante beeldgrappen laten meesleuren.

De hele filmwereld zet hij naar zijn hand, of het nu gaat om een hypermoderne villa vol onzinnige technische snufjes (Mon oncle) of om een (speciaal voor de film gebouwde) betonstad (Playtime); zoals het stuntelende hoofdpersonage Monsieur Hulot van struikelbeen tot pijp en paraplu is uitgedacht, zo drukt Tati met elke vierkante centimeter van de gestileerde decors en elk geluidje op de soundtrack zijn visie op de ras veranderende werkelijkheid uit.

Een werkelijkheid waarin techniek en vooruitgangsdenken de traditionele menselijke omgang steeds onmogelijker maken, en waarin de uit een pittoresk dorpje afkomstige Hulot zeker niet als enige kopje onder dreigt te gaan. Het is een pessimistisch verhaal dat Tati in deze meesterwerken te vertellen heeft, maar met zijn stortvloed aan grapjes biedt hij tegelijkertijd een uitweg: bezie alles met een naïeve, dromerige en mild spottende blik, en de wereld wordt meteen weer een stuk leuker.

Dat geldt dus zelfs voor het fantastische Playtime, met z'n ijzige afspiegeling van de moderne maatschappij waarin vliegvelden op ziekenhuizen lijken en kantoren op geometrische doolhoven. Zo verdwaald als Hulot in die wereld is (zelfs de camera raakt hem kwijt), zo vrij blijkt het oog van de toeschouwer: Tati draaide de film vrijwel uitsluitend in totalen, de gags van voor- tot achtergrond door het beeld sprenkelend. Vaak gebeuren er vijf grappen tegelijk en moet/kun je zelf bepalen naar welke grap je kijkt. Daarmee wordt Playtime een bitterzoete prachtkomedie waarop je nooit uitgekeken raakt en die je ondanks de trieste teneur hoogst vrolijk achterlaat.

Ivanhoe (Richard Thorpe, 1952)

BBC 2, 09.45-11.30 uur
Spektakel over de koene ridder Ivanhoe (Richard Taylor), die koning Richard wil bevrijden en verliefd wordt op Elizabeth Taylor.

Hokus Pokus met Alfons Alfrink (Torill Kove, 2013)

NPO 3, 13.05-14.10 uur
Lieve, fris getekende animatiefilm over de 6-jarige Alfons, die niet begrijpt waarom zijn vader hem voor leuke dingen te klein vindt: de achtbaan, films met ontploffingen en vooral: een hond. Gelukkig ontmoet hij een tovenaar die zijn hond voor een ommetje aan Alfons toevertrouwt.

Behind the Candelabra (Steven Soderbergh, 2013)

BBC 2, 22.00-23.40 uur
Duizendpoot Soderbergh (Ocean's Eleven, Magic Mike) schetst de laatste tien jaar uit het leven van de Amerikaanse showpianist Valentino Liberace (1919-1987) via de bewonderende blik van zijn jonge chauffeur/geliefde Scott Thorson (Matt Damon) en creëert zo een megalomane wereld vol sportwagens en diamanten ringen. Het zijn de acteurs die de onvolkomenheden in het scenario verbloemen: Douglas geeft zijn personage de juiste balans tussen tragiek en ironie, Damon overtuigt als naïeve adonis en Rob Lowe excelleert als droogkloterige plastisch chirurg.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over