De Volkskrant tv-selectie voor 27 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

John Travolta in Get Shorty Beeld
John Travolta in Get ShortyBeeld

Brandpunt
NPO 2, 20.25 uur

Brandpunt neemt een kijkje achter de schermen bij Team High Tech Crime, de computerexperts van de Nationale Politie, die de strijd aangaan met digitale bankrovers. Daarnaast is er een gesprek met historicus Gert Oostindie, die onderzoek deed naar Nederlandse oorlogsmisdaden in Indië.

Andere Tijden
NPO 2, 21.20 uur

Al jaren worstelen historici met de gevoeligheden van onderzoek naar geweld begaan door Nederlandse militairen in Indonesië. Onder anderen Cees Fasseur (Universiteit Leiden), Petra Groen (Nederlands Instituut voor Militaire Historie) en Peter Romijn (NIOD) blikken terug op zeventig jaar controverse.

Nieky Holzken
RTL 5, 21.30 uur

RTL volgt het familieleven van de Brabantse kickbokser en viervoudig wereldkampioen Nieky Holzken (31). Onlangs heeft hij de lucratieve vechtgala's in Las Vegas ingeruild voor een gooi naar het wereldkampioenschap regulier boksen. Een droom die begint ergens onder aan de ladder, in kleine zaaltjes.

Nieky Holzken Beeld anp
Nieky HolzkenBeeld anp

De Geluksmakelaars
NPO 2, 23.00 uur

Levenscursussen en zelfhulpboeken: Finland is er dol op. Gefascineerd door de groeiende geluksindustrie in zijn land volgt filmmaker Wille Hyvönen enkele succestrainers en hun cursussen. En ondanks dat hij ervan uit gaat dat hem niks meer te leren valt, doet hij toch een poging nóg gelukkiger te worden.

Later live...
BBC 2, 23.00 uur

Guy Garvey, frontman van Elbow, gaat solo en speelt bij Jools Holland muziek van zijn album Courting the Squall. Daarnaast is er muziek van singer-songwriter Jamie Woon, zangeres Judy Collins, electro swingband Caravan Palace en Dave Gahan, die Depeche Mode kortstondig heeft ingeruild voor Soulsavers.

Imagine
BBC 1, 23.35 uur

Presentator Alan Yentob reist naar Venetië voor een gesprek met auteur Howard Jacobson over Shakespeares The Merchant of Venice. Jacobson schrijft een eigen bewerking van het stuk en wil het verhaal verplaatsen naar Cheshire. Bijzondere aandacht is er voor het controversiële personage Shylock, de Joodse geldschieter.

Jools Holland Beeld anp
Jools HollandBeeld anp

Get Shorty (Barry Sonnenfeld, 1995)
SBS 9, 20.30-22.35 uur

Misdaadauteur Elmore Leonard (1925-2013) had een haat-liefdeverhouding met Hollywood. Sommige van zijn boeken werden sterk verfilmd - denk aan Jackie Brown of Out of Sight, net als Get Shorty vlot vertelde misdaadverhalen met kleurrijke en humoristische intermezzo's - maar over het grootste deel van de vele bewerkingen was hij niet te spreken. In Get Shorty nam de schrijver daarom maar eens de filmindustrie op de hak. En uitgerekend dat boek leverde dan weer een speelse, slimme film op, die met terugwerkende kracht niet minder sterk dan de films van Quentin Tarantino symbool staat voor ironische en zelfbewuste gangstercinema van de jaren negentig.

John Travolta speelt de hippe gangster en filmfreak Chili Palmer, die voor een klusje in Hollywood belandt, waar hij zichopwerpt als filmproducent. Get Shorty biedt een smakelijke opeenstapeling van ingenieuze verwikkelingen en curieuze typetjes. Neem alleen al pre-Soprano's James Gandolfini als Hollywoodstuntman Bear Ook met fraaie rollen voor Gene Hackman als B-filmregisseur, Danny DeVito als omhooggevallen acteur en Rene Russo als diens ex-vrouw. Voor zijn rol werd Travolta bekroond met een Golden Globe.

Due Date (Todd Phillips, 2010)
Veronica, 20.30-22.25 uur

Peter Highman stapt in het vliegtuig naar Los Angeles om op tijd bij de bevalling van zijn vrouw te kunnen zijn; vette pech dat hij naast aspirant-filmster en absolute tegenpool Ethan Tremblay komt te zitten, en door diens toedoen uit het toestel wordt gegooid. Wie in zo'n komedie aan elkaar gekoppeld wordt, blijft ook bij elkaar; dus zit er voor Highman niets anders op dan bij Tremblay in de auto te kruipen en zich samen met hem aan de reis naar Los Angeles te wagen. Zulke buddy-roadmovies zijn er al zat, maar met Robert Downey Jr. en Zach Galifianakis (The Hangover) heeft het vrijwel plotloze Due Date een charmant duo in huis, dat ook de flauwste grappen acceptabel weet te maken.

Tusk (Kevin Smith, 2014)
HBO (1), 01.10-02.55 uur

Het podcastduo Wallace (Justin Long) en Teddy (Haley Joel Osment, tegenwoordig aanzienlijk steviger dan het kindsterretje dat hij vijftien jaar eerder was) maakte naam met bizarre verhalen. Wanneer Wallace in Canada, wanhopig op zoek naar een verhaal, op een briefje stuit over een man die een avontuurlijk leven leidde en naar eigen zeggen vol verhalen zit, aarzelt hij niet. Curieuze wending: de man in kwestie is van plan Wallace in een walvis uit een van zijn verhalen te veranderen. Wat volgt is een even oerflauwe als krankzinnige afdaling in het brein van filmmaker Kevin Smith, die inhoudelijk geen spat is veranderd sinds zijn doorbraak in de jaren negentig met ouwehoerfilm Clerks. Verschil: waar de kolder zich voorheen beperkte tot lange dialogen tussen verveelde winkelbedienden of blowende straatkids, tuigt Smith hier een wereld op waarin de onzin zich daadwerkelijk ontvouwt. Dat werkt goed, mits je je erbij neerlegt bij de gedachte dat Smith nooit meer zal verfilmen dan zijn eigen stonerfantasie.

Meer over