De Volkskrant tv-selectie voor 27 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

The Prisoners. Beeld
The Prisoners.Beeld

Prisoners (Denis Villeneuve, 2013)

NPO 3, 22.15-23.45 uur.

Bid voor het beste maar bereid je voor op het ergste. Het is het motto dat de vader in de zinderende thriller Prisoners zijn zoon meegeeft. Hij heeft hem zojuist in een wonderschone openingsscène zijn eerste hert laten schieten. Een mooi streven, maar in de loop van de film komt iedereen erachter dat je je het ergste nauwelijks kunt voorstellen, laat staan je erop voorbereiden. Het geldt voor de vader en de zoon, die direct na het verstilde begin worden geconfronteerd met een zenuwslopend drama. Het geldt voor de politieman, die het drama tot een goed einde moet brengen. Het geldt voor de andere personages - slachtoffers én vermeende daders - en het geldt voor de kijker, die minstens een paar keer de rillingen door zijn lichaam voelt gaan.

Net als in zijn andere films (Incendies, Sicario) verdiept de Canadese regisseur Denis Villeneuve zich in Prisoners nadrukkelijk in het morele moeras waarin mensen terechtkomen als hun iets verschrikkelijks overkomt. Dat geeft de film een meerwaarde boven op de razend spannende geschiedenis die Prisoners in eerste instantie is. De sfeertekening van het verlaten, weidse winterse stadje waarin mensen hun huizen niet uit lijken te komen; het acteren van de hoofdrolspelers Jake Gyllenhaal als de enigmatische politieman en Hugh Jackman als de wanhopige vader; de cameravoering van ­Roger Deakins (de vaste man van de Coen-broers) die spanning suggereert met statige, langzame bewegingen in plaats van met makkelijk effect sorterend vanaf-de-schouder-werk. Alles in Prisoners is puntgaaf en ijzingwekkend. Totdat de film in de finale onverwacht uit de bocht vliegt - het zij de ­regisseur na tweeënhalf uur vlekkeloos werk vergeven.

Rear Window (Alfred Hitchcock, 1954)

NPO 2, 23.20-01.10 uur

Een van zijn beste, dit stilistisch juweeltje van suspense-meester Alfred Hitchcock. Omdat de camera grotendeels de blik van hoofdpersoon James Stewart volgt, die is gekluisterd aan een rolstoel, komen we zijn appartement bijna niet uit. En Stewart, een fotograaf met een been in het gips, ook niet. Verveeld uit het raam starend denkt hij op een gegeven moment iets te zien bij de overburen in de binnentuin. Sterker: hij is ervan overtuigd dat een moord is gepleegd. Zijn geliefde Grace Kelly, die hij op onderzoek wil laten uitgaan, heeft andere prioriteiten.

Je kunt Rear Window ook beschouwen als een drama over voyeurisme en maatschappelijk isolement. Want al haalt Jeffries zijn uitzicht steeds dichterbij - van fototoestel naar verrekijker en telescoop - wie zijn overburen echt zijn, komt hij nooit te weten.

Transsiberian

Eén, 23.30-01.15 uur.

(Brad Anderson, 2008) Een aanmodderend echtpaar dat op doorreis kennismaakt met een ander, mysterieus stel: zulke ontmoetingen lopen in films doorgaans slecht af. Misschien dat Transsiberian alleen al daarom dreigend van toon wordt zodra Roy en Jessie, onderweg van Peking naar Moskou, gezelschap krijgen van de jonge Spanjaard Carlos en diens zwijgzame Amerikaanse vriendin. Transsiberian is het sterkst wanneer hij zich door Jessies emoties laat leiden, met het kille Siberische landschap en de benauwende treincoupés als beklemmend decor. De film is dan tegelijkertijd een ener­verende psychologische thriller en het portret van een wankele vrouw die zichzelf steeds minder onder controle heeft en zo haar leven en dat van anderen op het spel zet.

DWDD University

NPO 1, 20.30 UUR

Na tv-colleges over de oerknal en Einstein presenteert Robbert Dijkgraaf dit jaar een verhaal over zwarte gaten. Aan de hand van historisch materiaal en alledaagse voorbeelden stelt hij ons voor aan het 'kosmische afvoerputje'.

null Beeld anp
Beeld anp

Freek Vonk in Latijns-Amerika

NPO 3, 20.30 UUR

In Costa Rica valt Freek Vonk in katzwijm voor de luiaard. Hij bezoekt een opvangtehuis en ziet hoe zieke en gewonde exemplaren worden opgelapt en teruggezet. Daarnaast sluit hij zich aan bij vrijwilligers die de lederschildpad beschermen.

The Muppets

VERONICA, 21.05 UUR

De Muppets zijn terug. In een nepdocumentaireserie à la The Office volgen we Kermit, Gonzo, Fozzy en de anderen bij de productie van hun nieuwe talkshow Up Late With Miss Piggy. Kermit en Piggy zijn overigens geen setje meer.

Inspector George Gently

EEN, 20.40 UUR

Net nu in Burnsend de steenkolenmijn zijn langste tijd heeft gehad, sterft een vakbondsleider een mysterieuze dood. Inspecteur Gently en assistent gaan op onderzoek uit in een dorp waar iedereen met iedereen een appeltje heeft te schillen.

Rammstein in America

CANVAS, 23.25 UUR

De hardrockers van Rammstein blikken terug op de paar keer dat ze door Amerika toerden. Na de aanslagen van 11 september 2001 liet de band de VS jaren links liggen. In 2010 keerden ze terug voor een uitverkocht concert.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 UUR

Graham Norton ontvangt Johnny Depp en Benedict Cumberbatch, die samen te zien zijn in misdaadfilm Black Mass. Ook Daniel Radcliffe (Harry Potter) en James McAvoy ­(X-Men) schuiven aan. The Corrs spelen een lied van hun nieuwe album.

Meer over