De Volkskrant tv-selectie voor 27 februari

De beste films en interessantste programma's uit het televisieaanbod van dit weekeinde. Met onder meer een terugblik op een voetbalstunt en een heerlijke, oude zedenkomedie.

Berend Jan Bockting
Beeld uit Carnage. Beeld
Beeld uit Carnage.Beeld

Munich (Steven Spielberg, 2005)
Zaterdag, RTL 7, 22.05 uur

Zoals vaker (Schindler's List) durfde Steven Spielberg een film te maken over een groot drama uit de geschiedenis, waarbij zijn invalshoek en uitwerking op nogal wat kritiek konden rekenen. In Munich gaat het om de wraak van de Israëlische geheime dienst, na de gijzeling van Israëlische sporters tijdens de Olympische Spelen van München, 1972. Samen met de hoofdpersoon (geheim agent Eric Bana) komen we tot het inzicht dat de moord geen sluitstuk is, maar het begin van een mechaniek dat haat op haat stapelt. En dat geweldplegers los komen te staan van de werkelijkheid om vrede te vinden met wat ze aanrichten.

Soul Kitchen (Fatih Akin, 2009)
Zaterdag, Canvas, 22.40 uur

Hier en daar wat kluchtige feelgoodkomedie van Fatih Akin, die zich met de sterke drama's Gegen die Wand en Auf der anderen Seite van een beduidend minder opgewekte kant liet zien. Soul Kitchen, over een restauranteigenaar die ondanks een lawine aan tegenspoed toch blijft hopen op betere tijden, toont de levendige, hippe kant van Hamburg, waar de smeltkroes van culturen vooral in het nachtleven goed uitpakt. Akin kent de stad als geen ander, heeft een goed oog voor spannende locaties en stelde een fijne, soulvolle soundtrack samen. De platte, soms tenenkrommende Duitse humor had niet gehoeven.

Carnage (Roman Polanski, 2011)
Zaterdag, NPO 2, 23.30 uur

Samengekomen vanwege de uit de hand gelopen ruzie van hun zoontjes, proberen twee New Yorkse echtparen zo beleefd mogelijk met de ontmoeting om te gaan. Ze stellen een heldere verklaring op omtrent de gebeurtenis en willen net afscheid nemen wanneer de Longstreets een laatste kopje koffie aanbieden. En daarmee hebben de Cowans pas de eerste van zeker drie pogingen ondernomen om te vertrekken. Het is slechts een van de duivelse pleziertjes die het messcherpe Carnage biedt. Fantastisch is ook het van nerveuze vriendelijkheid bolstaande spel van Jodie Foster, John C. Reilly, Kate Winslet en Christoph Waltz: dat gedraal aan de drempel, het ene zinloze afscheid nog geforceerder dan het andere. Heerlijk.

El secreto de sus ojos (Juan José Campanella, 2009)
Zaterdag, BBC 2, 01.40 uur.

Thriller, liefdesdrama, buddykomedie én een politiek geëngageerde film, bekroond met een Oscar voor beste buitenlandse film. Begin jaren zeventig krijgt Benjamin Esposito, als justitieel onderzoeker, een gruwelijke zaak op zijn bord. Een jonge vrouw is in haar huis verkracht en vermoord. Decennia later zit het de gepensioneerde Esposito nog altijd niet lekker en besluit hij over de gebeurtenissen een boek te schrijven. Een rijk, melancholiek drama.

3Doc: Typhoon, blues & blessings
Zaterdag, NPO 3, 22.30 uur

Voor deze documentaire werd de Zwolse rapper Typhoon (Glenn de Randamie) vijf jaar lang gevolgd door Herbert Alphonso, filmmaker en een jeugdvriend van Typhoon. De gefilmde periode 2010-2015 bevat de grote doorbraak van Typhoon met zijn succesalbum Lobi da Basi. Terwijl Typhoon uitgroeit tot popster, kijkt zijn vriend Herbert in verbazing toe.

Meer over