De Volkskrant tv-selectie voor 27 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Kevin Toma en Joris Henquet
Willy Wonka & The Chocolate Factory Beeld
Willy Wonka & The Chocolate FactoryBeeld

Voices of Finance

NPO 2, 12.55 uur
Een dansfilm gebaseerd op Joris Luyendijks bestseller over de financiële wereld in Londen? Het klinkt onwaarschijnlijk, maar toch inspireerden Luyendijks 'Banking Blogs' voor de Britse krant The Guardian Clara van Gool tot deze film, waarin de monologen van tien personages worden belichaamd en verwoord door dansers met diverse achtergronden.

Mary Poppins (Robert Stevenson, 1964)

BBC 1, 14.50 uur
Julie Andrews als onvergetelijke en, in al haar tuttigheid, bijzonder sexy nanny, die neerdalend vanuit de wolken een gezin op het goede spoor zet. Het verhaal werd van zijn scherpe kantjes ontdaan om alle ruimte te geven aan zang, dans, special effects en Technicolor. Een nog altijd bruisende feelgoodfilm.

Willy Wonka & the Chocolate Factory (Mel Stuart, 1971)

NET 5, 18.25 uur
Fantastische verfilming van het boek van Roald Dahl. Willy Wonka opent de deuren van zijn chocoladefabriek voor vijf kinderen en hun ouders. Armeluiskind Charlie is eigenlijk de enige die de prijs echt verdient. Fraaie decors, fijne liedjes, en Gene Wilder is in de rol van contactgestoorde fabrieksdirecteur veel leuker dan Johnny Depp, die de rol jaren later in Tim Burtons verfilming zou spelen.

Close up: Hans Dorrestijn

NPO 2, 19.10 uur
'Zelfs Jezus aan het kruis / Had het beter dan ik thuis', is een dichtregel die de jonge Hans Dorrestijn uitstekend typeert, als een sombere cabaretier vol galgenhumor. Maar de laatste jaren is Dorrestijn een vrolijke Hans geworden, onder meer dankzij zijn grote passie: vogels kijken. In de documentaire De kunst van het lijden kijkt de 75-jarige cabaretier, dichter en vogelaar terug op zijn leven.

2015 met Lubach

NPO 3, 21.20 uur
Het kerstweekend wordt afgesloten met een special van Zondag met Lubach, waarin Arjen Lubach en zijn redactie niet de afgelopen week, maar het hele afgelopen jaar onder handen nemen. Wat zijn voor Farao Lubach de belangrijkste, lachwekkendste en onuitstaanbaarste gebeurtenissen uit 2015?

Arjen Lubach neemt het afgelopen jaar door Beeld anp
Arjen Lubach neemt het afgelopen jaar doorBeeld anp

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over