De Volkskrant tv-selectie voor 26 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Geraldine en Dennis presenteren de Nationale Reistest. Beeld NPO
Geraldine en Dennis presenteren de Nationale Reistest.Beeld NPO

Elfstedentocht 1986
04.45 uur, NOS.NL
Integrale uitzending van het live-verslag dat de NOS 30 jaar geleden maakte van de Elfstedentocht. Mart Smeets mocht destijds melden dat ook prins Willem-Alexander zich op het ijs bevond. Benieuwd hoeveel mensen hiernaar gaan kijken.

De nationale reistest
NPO 3, 20.25 uur
Dennis Storm en Geraldine Kemper testen de reiskennis van het publiek en van een BN'er-panel met o.a. Jelle Brandt Corstius en Patricia Paay. Welk product is illegaal in Singapore? Hoeveel whiskey mag er in uw handbagage?

2 voor 12
NPO 2, 20.30 uur
Astrid Joosten viert haar 25ste jaar als presentatrice van 2 voor 12 met een speciale uitzending waarin Paul de Leeuw meespeelt, samen met zijn partner. Ook keert taalvraag 'De Paardensprong' voor het eerst sinds lange tijd terug in het programma.

Astrid Joosten van 2 voor 12. Beeld anp
Astrid Joosten van 2 voor 12.Beeld anp

College Tour
NPO 2, 21.10 uur
Te gast is koningin van de reis-tv Floortje Dessing. Al sinds 1997 vliegt ze voor omroepen (Veronica, Yorin, BNN) de hele wereld over en met Floortje naar het einde van de wereld beleefde ze vorig jaar haar grootste kijkcijfersucces tot nu toe.

1864
FOX, 22.00 uur
Kosten noch moeite werden gespaard voor deze Deense dramaserie over de Duits-Deense Oorlog, gezien door de ogen van twee broers die hun leven op het platteland inruilen voor een soldatenbestaan.

Soundbreaking
CANVAS, 23.10 uur
In de laatste aflevering uit de reeks over vernieuwing in de popmuziek alles over de kracht van een goed ritme. Wat maakt een beat dansbaar, pakkend en onweerstaanbaar? Met verhalen en muziek van o.a. Beyoncé, Moby en James Brown.

undefined

Dallas Buyers Club (Jean-Marc Vallée, 2013)
NPO 3, 22.30-00.20 uur

Dat cowboy annex 'ladies man' Ron Woodroof (Matthew McConaughey) een lul van een vent is, namelijk een homofobe seksist, is een van de pluspunten van Dallas Buyers Club, de eerste mainstream aidsfilm in twintig jaar. Hij is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een snuivende, zuipende, rondneukende heteroseksuele cowboy, die in 1985 het (toen nog) doodvonnis 'aids' kreeg en het er niet bij liet zitten. Acteur Matthew McConaughey mergelde zich uit voor de rol, maar maakt evenveel indruk met de gladde handigheid waarmee Woodroof alles regelt, van vrouwen tot medicijnen. Zijn overdadige zelfvertrouwen blijkt, eenmaal herwonnen, zijn reddingsboei. Daarbij is tegenspeler Jared Leto zeker zo interessant als de al even op eigenbelang gerichte flamboyante travestiet met wie hij bevriend raakt.

Tekst gaat verder onder trailer

Boys Don't Cry (Kimberly Peirce, 1999)
RTL 8, 20.30-23.00 uur

Aan Brandon Teena, de jongen die eigenlijk een meisje was en Teena Brandon heette, is zowel een documentaire als een speelfilm gewijd. The Brandon Teena Story van Susan Muska en Gréta Olafsdóttir uit 1998 laat de hoofdrolspelers uit het drama rond Teena aan het woord: de twee white trash-criminelen die Teena maar eng vonden en haar daarom verkrachtten en vermoordden; Teena's vriendin Tisdel, die getuige was van de verkrachting en er toen achter kwam dat haar vriend een meisje was; de sheriff die de zaak onderzocht en vooral bleek te zijn geïnteresseerd in de details over Teena's transseksualiteit. En Teena zelf, op archiefbeelden: een grofgebekt maar teder lefgozertje met een wankele familiegeschiedenis. In de harde en ontroerende speelfilm Boys Don't Cry die op de documentaire is gebaseerd, speelt Hilary Swank een onwaarschijnlijk geloofwaardige hoofdrol als Teena (die met een Oscar werd beloond) en is Chloë Sevigny hartveroverend als de wat simpele vriendin.

Polisse (Maïwenn, 2011)
Canvas, 21.05-23.10 uur

Verwaarlozing, mishandeling, seksueel misbruik: het is dagelijkse kost voor leden van de Parijse speciale politie-unit die zich bezighoudt met kinderen. Indrukwekkend werk, dat ook regisseur Maïwenn fascineerde. Ze liep een poosje mee op de afdeling en verwerkte de zaken die ze tegenkwam in de fictiefilm Polisse, die zij samen met Emmanuelle Bercot schreef. Het resultaat is een soort Law and Order: Special Victims Unit in de semi-documentairestijl waarin Franse regisseurs kunnen uitblinken. De film, waarmee ze de juryprijs in Cannes won, roept afwisselend fascinatie en ergernis op. Het acteerwerk is geloofwaardig, niet in de laatste plaats dat van de kinderen. Maar de geëngageerde regisseur doet echter zo haar best om de problematiek braaf vanuit alle hoeken te belichten, dat het clichématige van de zaken in de 134-minuten durende film steeds duidelijker wordt.

Philomena (Stephen Frears, 2013)
BBC 2, 22.00-23.30 uur

Zachtmoedig drama waarin de aan lager wal geraakte oud-journalist Martin Sixsmith (Steve Coogan) stuit op het levensverhaal van Philomena Lee (Judi Dench), die in het strengkatholieke Ierland van de jaren vijftig ongetrouwd haar kind moest afstaan - en het nooit meer terugzag. Ze was niet de enige. Als open, eerlijke en lichte karakterstudie behoort Philomena tot de beste in zijn soort.

Meer over