De Volkskrant tv-selectie voor 25 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

In 3Doc: Deze zomer is van mij worden jongeren met een licht verstandelijke beperking gevolgd tijdens hun vakantie in het Spaanse Blanes. Beeld Vossenfilms
In 3Doc: Deze zomer is van mij worden jongeren met een licht verstandelijke beperking gevolgd tijdens hun vakantie in het Spaanse Blanes.Beeld Vossenfilms

75 jaar na de Februaristaking

NPO 1, 16.00 uur
De NOS doet verslag van de herdenking van de Februaristaking uit 1941, toen tienduizenden het werk neerlegden uit protest tegen de Jodenvervolging. Bij de Dokwerker in Amsterdam spreken burgemeester Van der Laan en acteur Joost Prinsen.

Europa League

RTL 7, 18.00 uur
Na het 1-1-gelijkspel van vorige week begint om 19.00 uur de return tussen Lazio Roma en Galatasaray. Om 21.05 uur moet Louis van Gaals Manchester United aan de bak tegen FC Midtjylland. De Denen wonnen de eerste ontmoeting met 2-1.

Daley Blind in actie voor Manchester United in het eerste duel met FC Midtjylland. Beeld afp
Daley Blind in actie voor Manchester United in het eerste duel met FC Midtjylland.Beeld afp

De Keuringsdienst van Waarde

NPO 3, 20.25 uur
Surimi zijn die witte staafjes uit het visschap die aan krab doen denken, vandaar dat ze krabsticks worden genoemd. Toch zijn ze niet gemaakt van krabben uit de zee, maar van iets anders. Waar maak je namaakkrab van?

3Doc: Deze zomer is van mij

NPO 3, 21.00 uur
Filmmaker Marinka de Jongh volgt in het Spaanse Blanes jongeren met een licht verstandelijke beperking tijdens hun vakantie. Dit is de uitgebreide versie van de Teledoc Campus-film die eind januari werd uitgezonden.

Jongeren met een licht verstandelijke beperking worden gevolgd tijdens hun vakantie in Blanes. Beeld Vossenfilms
Jongeren met een licht verstandelijke beperking worden gevolgd tijdens hun vakantie in Blanes.Beeld Vossenfilms

De stoutste jongen van de klas

NPO 1, 21.30 uur
Als tegenhanger van Het mooiste meisje van de klas gaat Caroline Tensen op zoek naar de stoutste jongen van vroeger. De eerste is 'Frenkie' Schinkels, die tijdens zijn jeugd flink dwarslag en later in Oostenrijk een nieuw leven begon.

Het uur van de wolf: Boudewijn de Groot

NPO 2, 22.55 uur
Herhaling van de documentaire over Boudewijn de Groot uit 2015. In het jaar dat hij 70 wordt, laat De Groot voor het eerst een camerateam toe in zijn privéleven. Hij werkt aan een zeer persoonlijk nummer.

American Beauty (Sam Mendes, 1999)

RTL 8, 20.30-23.00 uur
Aan het eind van de vorige eeuw werd in de cinema het dagelijks leven van saaie, doorsneemensen nogal heftig opgeschud. Computernerd Keanu Reeves ontdekte in The Matrix dat de wereld waarin hij leeft één grote computersimulatie is. Kantooryup Edward Norton liet zich in Fight Club door zijn alter ego verleiden tot een wereld vol geweld. Vergeleken met hen bleef Kevin Spacey in American Beauty het meest op herkenbaar terrein; zijn Lester Burnham, een ingeslapen veertiger, herwint zijn levensvreugde wanneer zijn oog valt op de blonde vriendin van zijn dochter. Wat volgt, is een vlijmscherpe, zwartkomische schets van de schone schijn in een Amerikaanse buitenwijk.

Klassiek en vaak geïmiteerd is de scène waarin Lesters droommeisje in een bed van rozen op het plafond verschijnt. Ook een bekend (en bespot) beeld uit American Beauty: dat van een plastic zak, waaiend over straat. Het is een van de vele zelf geschoten filmpjes die de mysterieuze buurjongen Ricky in zijn videocollectie bewaart - een verzameling van bijzondere herinneringen, die hij aanlegt om elke intense ervaring die hij van het leven heeft, terug te kunnen kijken. Wanneer hij het filmpje aan Burnhams dochter Jane toont, is dat tegelijkertijd een appèl aan de verbeeldingskracht van de toeschouwer. Ziet die een wonderschoon moment van alledaagse poëzie, of toch alleen maar een plastic zak in de wind? Bekroond met vijf Oscars.

In jouw naam (Marco van Geffen, 2014)

Film1 Sundance, 19.10-20.27 uur
In jouw naam stelt de vraag: hoe verder na het verlies van je jonge kind? Terwijl hij (Barry Atsma) zich naar zijn werk in een laboratorium sleept, gooit zij (Lotte Verbeek) de kleertjes weg. Ze verhuizen (haar idee), hij zoekt naar de urn, zij raakt opnieuw zwanger. In korte tijd worden ze vreemden die een huis delen. Het scenario van In jouw naam, geschreven door Marco van Geffen en Jolein Laarman, werd in 2012 in Cannes bekroond als beste te ontwikkelen script. Het is na Onder ons het tweede deel van de vinextrilogie waarin Van Geffen 'het drama van het gelukkige gezin' onderzoekt. Hier toont hij wat er gebeurt als je niet meer aan het geijkte plaatje van huisje-boompje-beestje voldoet, als het geluk als een tapijt onder de voeten wordt weggetrokken. Als de scènes loskomen van het papier, levert dat prachtige, beklemmende momenten op.

The Rock (Michael Bay, 1996)

Veronica, 20.30-23.10 uur
Een geflipte generaal (Ed Harris) vindt dat Amerika te weinig heeft gedaan voor zijn oorlogsveteranen en dreigt daarom San Francisco te bestoken met zenuwgas. Hij verschanst zich met zijn huurlingen en gijzelaars in het gevangeniscomplex van Alcatraz, niet wetende dat twee mannen achter hem aan zitten: FBI-biochemicus Stanley Goodspeed (Nicolas Cage) en de boeienkoningachtige crimineel John Patrick Mason (Sean Connery), die zelf uit Alcatraz ontsnapte en weet hoe je via ondergrondse tunnels Alcatraz binnenkomt.

The Rock is zo'n actievehikel waarvan je je niet kunt voorstellen dat ook maar één van de betrokkenen de boel serieus nam en die des te leuker wordt als je het ook zelf allemaal met een korreltje zout neemt. Dan kun je hartelijk lachen om de lange vieze haarslierten waarmee Mason na jaren zonder knipbeurt uit zijn isoleercel komt, de scène waarin hij Oscar Wilde citeert om indruk te maken op de vijand, of die waarin hij en Goodspeed als twee kleine jochies in een mijnwagentje voorbijzoeven. Een (net iets te dik) stripboek met echte knallen, dat is The Rock.

Meer over